Тити Папазов: Ще се постарая чрез моя авторитет и контакти да подобрим условията в лигата


Тити Папазов: Ще се постарая чрез моя авторитет и контакти да подобрим условията в лигата
(сн. lap.bg)
11-09-2015 18:39

Днес на Общо събрание на НБЛ Константин Папазов бе избран за председател на Националната баскетболна лига. Той бе единственият кандидат за поста и ще бъде начело на лигата през следващия сезон 2015/2016. 

 

Ето какви бяха първите му думи в ролята на управляващ на лигата:

 

"Искам първо да благодаря на клубовете за гласуваното доверие. Ще направя всичко възможно, за да го оправдая, защото най-лесно беше да бъда избран. Много по-тежко ще бъде от тук нататък да доказвам правотата на този избор.

 

Искам да управлявам така, че след края на първенството, всички хора да са доволни и тази година лигата да е била по-добра от предишната. Мисля, че трябва да сме благодарни от начина, по който управляваше Петър Георгиев и работата, която свърши той. Неговата идея - лигата да бъде управлявана от нас и да търсим причините вътре в себе си, бе правилна. Това даде своя резултат и лигата направи крачка напред. Пак е имало грешки, но това е нормално.

 

Държа да кажа, че не управлявам еднолично, а съм представител, избран от клубовете. Ще имам последен тежката дума, но управлението не е индивидуално. Аз съм отборен играч. Това, което ще бъде направено категорично е, лигата да бъде по-добра. Какво означава това – трудно може да качим класата на баскетбола. Това изисква много време. Това зависи от селекцията и финансовите възможностите на клубовете. Много ми се иска, независимо, че живеем в тежки икономически времена, които се отразяват на всички нас, естествено и в спорта, да намерим по-добро финансиране. Може да нямаме класа, но имаме зрелище. Категорично мога да заявя, че в последните две години първенството на България по-баскетбол е най-интересното нещо, което се случва в българския спорт. Когато фактите говорят и Боговете мълчат. За никой не е тайна, че Лудогорец ще е шампион във футболното първенство, а в българския баскетбол в последните години полуфиналите са 5 мача, финалите също. Това е категорично доказателство, че ние, дори да нямаме високо ниво на продукта,  имаме продукт, който предизвиква някакъв интерес.

 

Ще се постарая с моите контакти и моя авторитет, който съм натрупал в годините, с това, което ми е дал баскетболът, да присъствам значимо на телевизионния екран, да намеря начин как условията в лигата да бъдат по-добри. Дали ще успея, ще ви кажа, когато свърши първенството. Аз съм човек, който е максималист и винаги искам повече от това, колкото са реалностите, но това го правя с една единствена цел. Дори да не успея да стигна там, където са мечтите ми, а те са в отвъдното, да стигна в подножието пак нещо значимо.

 

За мен важно е лигата да има свое име и генерален спонсор, както в цяла Европа. Ние може би сме единствената лига в цяла Европа, която в последните години, няма име и основен спонсор. Това е първото нещо, за което ще се постарая.

 

Второто е да се отблагодарим на Българската национална телевизия за това, че прави съпричастни зрителите на нашия продукт. Държа да кажа, че имам забележки по договора и казвам ясно и  категорично, че ще се срещна с генералния директор на телевизията Вяра Анкова. Ние все пак мисля, че заслужаваме някои неща да бъдат подобрени. Не го казвам с конфронтация, безкрайно уважавам директора. Това са първите ми задачи.

 

Най-много ще държа, до колкото е възможно скандалите да се минимизират. С моето отсъствие, това ще бъде много по-лесно, защото един от хората, който създаваше най-много скандали, бях аз. На тази позиция, която съм вече, скандалите ще бъдат намалени по принцип.

 

Искам да променим категорично нещо – да станем едно баскетболно семейство. Ядем един хляб и ако осъзнаем, че този хляб е нашият, няма да си дърпаме залъка от устата на всеки един от нас.

 

За мен 11-ти септември 2015 година се оказа значима дата в моя живот. Няколко дни по-късно ще разберете защо. Преди 14 години паднаха Кулите близнаци - нещо, което беше ужасяващо за Световния мир и за Света. 14 години по-късно аз получих предложение, което е предизвикателство за мен. Това е оценка за мен самия и моите качества в спорта. Надявам се, че ще оправдая гласуваното доверие и от страна на НБЛ и от една друга страна.

 

Дал съм мъжка дума, а който ме познава, знае, че моята дума цепи камъка на две, обещал съм на Петър Георгиев, който беше първият президент, категорично, че по никакъв повод няма да дам нотка на съмнение към пристрастие за това, че обичам безкрайно много Левски. Едно от нещата, което ме притесняваше много е, че аз ще оставя принципите си на заден план. Аз смятам, че ще бъда честен и принципен. Дори смятам в някаква степен, че ще бъда прекалено взискателен към Левски, за да не бъда упрекнат в пристрастност.

 

Много е лесно, когато преди теб е направена добра пътека. Трябва да сме категорично благодарни на Боби Чилингиров за това. Той свърши черната и отговорна работа, когато миналата година това трябваше да се направи. Сега само ние ще коригираме отделни казуси, които са се появили през годината. От това, което имаме, ти трябва само да надграждаш. Имахме една много тежка година. Една година, в която Левски търсеше неистово пари за баскетбол, както и БФБ и това създаде трудности.  

 

Силно се надявам, че ако нещата в Левски не са окончателно решени генерално, то има изход да бъдат решени. Моята първа задача е да направим по-добри условия за отборите. Това ще стане с помощта на БФБ и Сандра Велчева, която доказа, че заслужава да бъде ръководител. По никакъв начин няма да ощетя никой заради Левски и моята работа в НБЛ няма да се отрази на моята огромна любов към Левски. Левски беше спасен от феновете, това тяхно дело, няма да бъде спряно да получи реализация. Като президент на новорегистрирания клуб Левски 2014, аз представлявам този клуб, но ставам Председател на НБЛ. Няма никакви проблеми в баскетболното семейство, наречено Левски. Да, няма семейство на света, което въпреки голямата любов, да няма пречки и проблеми между мъж и жена, но те се решават в интерес на семейството. Левски е много голямо семейство. Днес ние на Общо събрание решихме проблемите на клуба и бъдещето на баскетболния Левски. Искам да бъдат разсеяни всякакви спекулации, които бяха отразени в медиите. Може да има различия, но ние сме заедно, защото сме едно голямо синьо семейство.  И преди и след Тити Папазов Левски е най-голямото нещо в тази държава. В СК Левски и в баскетболния клуб ние сме заедно, защото ние сме едно голямо синьо семейство.

 

Емоцията ми много пъти е била лош съветник. Тя ме е накарала да постъпя грешки. Всеки път обаче, съм плащал за грешките си. Категорично мога да заявя грешката с Борко Чилингиров и смятам, че платих много висока цена. Емоцията и моята искреност безкрайно много са ми помогнали. Аз съм безкрайно щастлив човек, който върви по улиците и среща одобрението на хората. Те ме срещат и искат да се снимат с мене. Това става не защото съм успешен, а защото във всяко едно семейство, аз съм влязъл със своята честност и искреност. Така, че тя е производна на моята емоция. Във всички случаи много повече са плюсовете в това, че аз съм емоционален.

 

Доста ми беше тежко, когато близнаците си тръгнаха от националния отбор. Бях убеден, че имам качества и сила да ги накарам да се върнат. Аз сам си тръгнах от националния отбор не защото бях освободен, а защото постъпих, както не трябва да постъпва за пример един национален селекционер. И го казвам две години по-късно. Аз съм си платил за моята емоция. Няма да се променя във всички случаи. На 48 години продължавам да бъда същия честен човек, който безкрайно много обича баскетбола. "

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Тити Папазов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи