Ботевград разделен между баскетбола и волейбола*


Ботевград разделен между баскетбола и волейбола*
(сн. lap.bg)
27-05-2015 15:04

Тази седмица в Ботевград ще се проведат 4 спортни събития от високо ниво, което очаквано създава определени трудности за организаторите им. Трудности не само от техническо естество, но и засягащи пряко отборите участници.

След като  в понеделник Арбитражната комисия отмени решението за лишаване на баскетболния Балкан от домакинство за един мач, стана ясно, че третата среща от финалния плейоф ще се играе в Арена Ботевград в сряда, 27 май. А след последната победа на Балкан в Правец срещу Лукойл Академик вече е факт, че ще има и четвърти мач между двата тима и той отново ще бъде в Ботевград - на 29 май. В края на тази наситена седмица пък - на 30 и 31 май, събота и неделя, Арена Ботевград ще приеме първите две срещи на волейболните ни национали в надпреварата за Световната лига с тима на Канада.

В понеделник вечерта в Арена Ботевград бяха поставени настилката и мрежата за волейбол, а във вторник сутринта българските национали направиха първата си тренировка. Преди днешния трети мач от финалната серия от Лукойл Академик вече имаше недоволство, че заради волейбола отборът няма да може да проведе тренировка в Арена Ботевград.

От Балкан са склонни да не провеждат тренировка в новата зала, което не е изненада. Изненадващи обаче са дочутите вече мнения както от фенове, така и от ръководството на БК Балкан, че приоритет трябва да имат баскетболните мачове. Но за датите на двете волейболни срещу между България и Канада в Арена Ботевград се знаеше още преди повече от месец.

 

Всички в Ботевград сме фенове на отбора на Балкан, но подобни заключения не звучат сериозно. Най-малкото по две причини. Едната е, че двете мероприятия - баскетболното и волейболното, просто не са сравними като ниво на състезанията. Все пак волейболните срещи са от календара на световната волейболна централа FIVB, а финалните срещи са от първенството на българската НБЛ.

Другата причина е, че въпреки прекрасното съоръжение, каквото е Арена Ботевград, в нея съвсем спорадично се провеждат състезания от международните календари на различните видове спорт. Сериозен дял за това, освен липсата на допълнителна инфраструктура като паркинги и хотел, изигра изваждането на баскетболния отбор на Балкан по време на първата среща с Черно море в серията за бронза миналата година. То породи немалка несигурност у желаещите да изпозват новата зала в Ботевград. Така например съвсем наскоро от организиране на голямо международно състезание в Арена Ботевград се отказа федерацията ни по естетическа гимнастика.

И ако сега, заради определено местно виждане, се направят опити да се провалят мачовете от Световната лига между България и Канада, то след това ще надвисне огромната опасност в Ботевград да не се провеждат дори и състезания по дартс. От родната волейболна федерация правят максимално допустимите компромиси, дори има вероятност и следващите два мача с Куба от Световната лига също да бъдат в Арена Ботевград. От ръководството на ботевградските институции би трябвало да отвърнат със същото и да бъдат по-далновидни, преодолявайки моментните желания. Най-малкото заради това да не ни обвиняват в провинциализъм, от което така много се дразним, независимо дали обвиненията са основателни или не.

Въпреки всичко изброено, засега няма изгледи да се стигне до недоразумения. И дано и на практика стане така, въпреки немалките трудности при съвместяването на двете спортни мероприятия

Петър Наков, botevgrad.com

 

*Заглавието е на BGvolleyball.com

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи