Блогът на Иво Иванов: Morituri te salutant


Блогът на Иво Иванов: Morituri te salutant
22-04-2015 09:33 | Иво Иванов

Поредната уникалка творба излязла изпод пръстите на Иво Иванов. Получихме я тази нощ, като авторът се притеснява дали ще представлява интерес и ще се чете, защото е доста дълга. Ние обаче вече знаем, че произведенията му се чакат с нетърпение от неговите фенове. А те са хиляди, които поглъщат всяка една дума написана от Иво Иванов и след последната точка, дълго остават замислени... Очаквайте скоро и интервю с Крис Новински.

 

Едновременният рев на осемдесет хиляди побеснели човека... Възможно ли е въобще да се опише нещо подобно? Вече са минали десетилетия, но все още не мога да забравя усещането. Бях на втория ред, почти на тревата. Над мен бе увиснала огромна, безформена маса от хора. Намирах се на дъното на колосална клокочеща тенджера, наречена стадион „Ероухед“. Нямаше свободни места. Колегата ми Скот се беше сдобил с два безценни билета за мача по американски футбол между Сан Диего и Канзас Сити.  Когато играчите на домакините се появиха от тунела, тълпата изригна с тътена на всяващо паника природно бедствие. Това беше безумен, оглушителен крясък, какъвто не бях чувал до този момент. Звукът сякаш ме блъсна и притисна към земята като ударна вълна. Колкото и да е странно, изпитах дори физическа болка в слепоочията, която помня добре и до днес. Оттогава не съм ходил на този стадион без специалните тапи за уши, които се продават в близките бензиностанции. Между другото, „Ероухед“ държи рекорда на Гинес за най-шумен стадион в света със смазващите 142.2 децибела. Казват, че причината е странният архитектурен дизайн – стадионът е частично вкопан в земята, а стените му се спускат рязко надолу в стръмни, гъсто осеяни със седалки писти, които не само че не позволяват на звука да се изтръгне от бетонната му прегръдка, но и го вкарват в маниакален акустичен слалом право към игрището.

 

Бях мечтал с години за този момент. Навремето, в прединтернетната епоха, привързаността ми към този спорт минаваше за екстравагантност. Още като хлапак поглъщах с настървение оскъдните хапки информация, които се процеждаха през Желязната завеса, а правилата и игровите позиции ми бяха обяснени за пръв път от един от войниците в американското посолство, с когото често играехме баскетбол на легендарната площадка на улица „Вълкович“. Мисля, че се казваше Тод или Тед, вече не съм сигурен. Добре помня обаче видеокасетата с мач между Сан Франциско и Далас, която ми даде назаем, както и метафората му за лабиринта. “Куотърбекът е лидерът на отбора – кaзваше Тод/Тед, – той единствен подава топката и от него се изисква най-вече изключителен интелект и съобразителност. Този спорт е много сложен – игрището е като лабиринт. Коридорите му се отварят и затварят мълниеносно. Ако мозъкът ти не е в състояние да взема мълниеносни решения, никога няма да намериш изход от него. Гледай внимателно и ще схванеш какво имам предвид.“

 

Не знам дали го схващах напълно. Лабиринт... Автоматично си спомних лабиринта на цар Минос на остров Крит. Колко странна, зловеща легенда... Ако древните гърци живееха днес, сигурно щяха да контролират изцяло индустрията за филми на ужасите. Асоциативно думата „лабиринт“ винаги ме е карала да си представям потискащата безизходица, изплетена от тънещите в мрак коридори под двореца на Минос, и бродещото из тях ужасяващо чудовище с тяло на човек и глава на бик. Какво ли е символизирал за елините Минотавърът – свирепото изчадие, преживящо човешка плът и очакващо поредното жертвоприношение? Кой знае – днес можем само да спекулираме по темата на борсата за антични алегории (само по себе си прекрасно занимание). Винаги съм обичал древногръцката митология. Може би защото още като дете осъзнах, че каквито и самозабравили се чудовища да обитават дадена легенда, те рано или късно си намират героя. В случая с Минотавъра това, разбира се, бе храбрият каскадьор Тезей със своя вълшебен меч и кълбото прежда, подарени му от влюбената в него Ариадна. Повече от очевидна е поуката, че ако попаднеш в привидно безизходна ситуация, е от ключово значение да разполагаш с влюбена в теб принцеса.

Естествено, войничето от посолството беше далече от всичко това и искаше просто да ми подскаже колко много непроходими вероятности крие едно-единствено отиграване в американския футбол. Минаха години, преди да разбера колко е бил прав. Лабиринт! Американският футбол действително е лабиринт... и най-после бях попаднал на две крачки от него! Ето ме – с двайсет и няколко години по-млад, изтръпнал от вълнение, с пищящи от болка уши, на десет метра от игрището! Още не подозирам, че един ден ще се опитам безуспешно да опиша преживяването. И основната причина за това ще бъде легендарният и много странен колекционер на мозъци – човекът, от когото ще се страхуват огромни конгломерати и който собственоръчно ще промени лицето не само на американския футбол, но и на много други спортни индустрии в глобален аспект. Ще промени и мен, а може би дори и някои от вас. Още не знам, че в даден момент именно той – колекционерът на мозъци, ще ме убеди, че нямам право да не разкажа тази история. Тя не е въпрос на избор – тя е въпрос на задължение. Затова съм ви довел тук, във вече далечното минало, на знаменития „Ероухед“. Температурата е един-два градуса над нулата. Не усещам студа върху лицето си. Стадионът ври и кипи. Не знам какво да очаквам от първия си мач на живо... И ето че още на второто отиграване ставам свидетел на нещо изумително! Нека започнем тази история точно с него.

На стадиона наистина е студено, но на 6371 километра оттук температурата е 6000 градуса по Целзий. Повече, отколкото на повърхността на слънцето! Намираме се в центъра на огромно, бясно въртящо се желязно кълбо. Безумно налягане от три милиона атмосфери го е втвърдило и не позволява на адската температура да го втечни. 1200 километра над това хиперактивно гюле бушува пъклен океан от разтопена желязна сплав. Земното ядро... Без него нямаме маса, нямаме плюс и минус, нямаме защитно магнитно поле срещу своеволията на космическата радиация. Още от пети клас знаем – някъде далеч над него е началото на мантията. Над нея – северноамериканската тектонична плоча. Над нея – благословената земна кора. Над нея са пет сантиметра яркозелена трева тип “Бермуда”. Над нея – мятащите искри бутони на две футболни обувки “Найки” 47-и номер. В тях са големите стъпала на един изключителен човешки екземпляр. Името му е Джуниър Сеау. Не съм чувал за него до този момент, но след малко ще го запомня завинаги.

 

 

Топката попада в ръцете на нашия куотърбек Джо Монтана. Петима човека имат задачата да му осигурят поне две-три секунди време, за да вземе правилното решение, да разкодира лабиринта и да подаде топката в точно необходимата точка на игрището. Това са петима огромни бодигардове, сред които личат имената на 140-килограмовите мастодонти Тим Грънхард, Уил Шийлдс и Джон Алт. На практика не виждам нищо зад тях – те са гигантогромните, непробиваеми стени на лабиринта. Петимата веднага образуват така наречения “джоб” – защитно пространство около Монтана, което би трябвало да му даде необходимото време за действие. Най-неочаквано обаче джобът се разпада на съставните си великани още преди да е  изтекла втората секунда! Като пръхтящо, мятащо пяна животно, Джуниър Сеау преминава през човешката крепост като през хартиена завеса. Скоростта и силата му са зашеметяващи. Номерът му 55 се превръща в мъглявина. Трима играчи се опитват да го блокират, а Уил Шийлдс нарушава правилника пред очите ми, хващайки го с мощните си ръце за фланелката. Но в този момент младият защитник на Сан Диего изригва като термален гейзер и краката му се отблъскват от земята с невъобразима мощ, сякаш наистина черпят сили от недрата на старата Гея. Сеау прави фокуснически, пумпалов финт, с който оставя двама защитници зад гърба си. Някъде по средата на този невероятен пирует успява да отметне и огромния Уил Шийлдс от себе си като мокър вестник. Тим Грънхард прави отчаян опит да го спъне, хвърляйки огромното си тяло в краката му, но Джуниър се вдига високо във въздуха и прескача туловището му, сякаш е някаква досадна табуретка.

Между него и прочутия куотърбек на Канзас Сити вече няма нищо освен няколко кубически сантиметра студен въздух. Сеау ги вдишва за частица от секундата. Монтана прави последен опит да избегне разярения защитник, втурвайки се вдясно, но Сеау го настига с два скока – като изгладнял лъв антилопа. Миг по-късно куотърбекът ни е блъснат с чудовищна сила в земята и най-шумният стадион на света става по-тих от библиотека. Колегата ми Скот поглежда увисналата ми мандибула и се засмива: “Ей, голямо животно е този Джуниър Сеау. Свръхгерой! Тепърва ще чуваме за него!”.

 

Действително! През следващите години атакуващият защитник на Сан Диего се превърна в легенда и страшилище за куотърбеците в Лигата. Нямаше по-атлетичен, по-бърз и по-интелигентен лайнбекър в американския футбол. За противниците си той бе сееща разруха, деморализираща стихия и може би това прави следващия факт още по-интересен: Джуниър Сеау бе един от най-обичаните и уважавани играчи в Лигата! Той знаеше как да печели като джентълмен, знаеше и как да губи с достойнство. Ако свалеше някого на земята, след това му подаваше ръка да го изправи. Единственото по-пословично нещо от рицарския му характер бе усмивката, която никога не слизаше от лицето му. Джуниър беше щастлив човек и това негово щастие бе заразително за околните. Въпреки че в продължение на много години изтезаваше моя любим отбор, не можех да не се възхищавам както на играта му, така и на характера му. В лига, в която средната продължителност на спортната кариера е малко повече от три години, той игра невъобразимите двайсет години! Когато най-после се пенсионира, се зае с благотворителност, научи се да свири на укулеле и хукна да забавлява с музиката и шегите си хората по заведенията, ресторантите и плажовете на Сан Диего. Съгражданите му го обожават до ден днешен. Преди да видя този изумителен играч на живо, се интересувах само от нападателните елементи в американския футбол. От него научих колко красива може да бъде и защитната игра. Бях напълно пленен от американския футбол... Блажено изгубен в лабиринта.

 

Рано сутринта на първи декември 2010 година Джован Белчър – обещаващ млад защитник на Канзас Сити, простреля с девет куршума бъдещата си съпруга Касандра Пъркинс, която бе и майка на тримесечната му дъщеря. Веднага след зловещото убийство Джован се качи на сребристото си бентли, измина осемте километра от дома си до стадиона „Ероухед“ и го паркира на около двеста метра от мястото, където гледах първия си мач. Обезумелият, крещящ несвързани фрази Белчър все още държеше пистолета в дясната си ръка. Проявявайки завидна смелост, на паркинга дойдоха треньорът Ромео Кренел и генералният мениджър Скот Пиоли. Със сълзи на очи Джован ги помоли да се грижат за дъщеря му. Опитите им да го убедят да хвърли пистолета бяха неуспешни и когато се чуха първите полицейски сирени, играчът коленичи до колата си, прекръсти се и сложи край на живота си с един-единствен изстрел в слепоочието.

Тукашната общественост бе шокирана, но днес, благодарение на колекционера на мозъци, знаем, че ужасното престъпление на младия играч едва ли се дължи на него. Напълно е възможно той просто да не е имал избор...

 

На 30 септември 2004 година бившият играч на Питсбърг Джъстин Стрелзик се качи в камионетката си и се понесе като ракета по междущатска магистрала номер 90 със 140 километра в час, минавайки на милиметри от изпречилите се пред него автомобили. Предишния ден Джъстин беше оставил поредица озадачаващи телефонни съобщения на най-близките си приятели. След като полицията е уведомена за шеметния магистрален зигзаг на Стрелзик, започва бясно преследване в продължение на шейсет километра. Всички опити да бъде спрян се увенчават със забележителен неуспех. Дори след като полицията съумява да спука една от гумите му със специални шипове, Джъстин продължава да кара на джанта, развивайки още по-голяма скорост. Пътят му е препречен и той нахлува в насрещното движение. Минути по-късно камионетката се врязва челно със скорост 130 км в час в огромна цистерна. Футболистът загива на място. Аутопсията установява, че в тялото на Стрелзик няма никакви следи от алкохол или наркотични вещества. Мистериозната смърт на 36-годишния спортен идол бе меко казано необяснима. Но днес, след намесата на колекционера на мозъци, тя изглежда по-скоро логична. Джъстин Стрелзик не е искал да умре – той просто едва ли е имал избор.

 

На 25 април 2010 година капитанът на отбора по американски футбол на университета на Пенсилвания Оуен Томас се обади по телефона на майка си, за да ѝ честити рождения ден. Тъй като телефонът се оказва изключен, той ѝ остави следното съобщение: “Здрасти, мамо. Оуен е на телефона. Просто искам да ти кажа „Честит рожден ден“. Ще ти звънна по-късно пак – надявам се този път телефонът ти да е включен. Много обич и доскоро!”.

Минути след като оставя съобщението, Оуен се обесва в студентския си апартамент. Не оставя никакво послание. Телефонът и портфейлът му са в джоба на панталоните му.

Семейството на 21-годишния младеж бе съкрушено. Никой, който познаваше лъчезарния и обичан от всички Оуен, не можеше да проумее причината за самоубийството му... Но един човек, който не го познаваше, имаше много солидно предположение... Два дни след смъртта на младия футболист някой звънна на майката на Оуен, докато тя караше към погребалния дом... На телефона беше колекционерът на мозъци.

 

Нека ви разкажа за него. Той е много, много нестандартна личност. Името му е Крис Новински. Висок е близо два метра и тежи сто и трийсет килограма, повечето от които се дължат на масивно стълпотворение на легирани мускули. Преди да се превърне в колекционер на мозъци, Крис беше един от най-талантливите защитници в колежанския американски футбол. След университета Новински стана професионален борец в прочутата фабрика за кеч спектакли WWЕ. Това, което го правеше особено нестандартен в кеч обществото, бе неговият интелект. Крис бе завършил с отличие социология в Харвардския университет и разполагаше с феноменален коефициент на интелигентност. Така той стана първият кечист с диплома от престижната Бръшлянова лига, а  прякорът, даден му от WWЕ, бе Крис Харвард. На 15 юни 2003 година при изпълнение на много опасна каскада на ринга Новински претърпява жестоко сътресение на мозъка. Последствията са толкова сериозни, че кечистът не успява да се възстанови с години и в крайна сметка слага край на кариерата си в WWЕ. След като продължава да страда от поредица от кошмарни остатъчни ефекти, Крис най-после успява да си уреди консултация с едно от светилата в неврохирургията - доктор Робърт Канту от Бостънския университет. Благодарение на неговите прегледи, Новински си дава сметка, че в миналото е претърпял редица по-малки сътресения на мозъка – и като футболист, и по-късно като кечист, при това без дори да бъде прегледан или изваден от игра. Канту го предупреждава за фаталните последствия от вторичен удар в главата, получен, преди мозъкът да е имал възможност да се възстанови от сътресението. Често подобна травма води до смърт, тъй като централната нервна система е особено уязвима след сътресение на мозъка. Това е т.нар. Синдром на вторичния сблъсък (SIS). Под наблюдението на доктор Канту Новински се възстанови, макар и мъчително бавно, след което взе твърдото решение повече да не рискува здравето и живота си на ринга. Но както вече споменахме, Крис не е обикновен спортист. Вродената му любознателност го принуждава да научи колкото се може повече за травмата, която сложи край на кариерата му. Шокиращо е прозрението, че SIS редовно отнема живота на гимназиални футболисти, които са особено застрашени – само миналата година по игрищата на Америка загинаха осем ученици. Трима от тях – в рамките на една седмица. В този момент Новински вече знае, че трябва да направи нещо, но това, което наистина го принуждава да разклати цялата огромна футболна индустрия на Съединените щати, е първата му среща с един ужасяващ злодей; методичен, мълчалив сериен убиец... Убиец на име Тау.

 

 

Легендарният играч на Питсбърг Стийлърс Майк Уебстър често е сочен за един от най-твърдите и издръжливи играчи в историята на Лигата. Няколко години след като прекрати кариерата си, Уебстър започна да страда от неописуеми болки в главата. Налагало му се да моли децата си да го пращат в безсъзнание с помощта на електрошоково полицейско оръжие (тейзър), само и само за да може да спи. Уебстър започва да страда и от пристъпи на амнезия, припадъци и депресия. Близките му са изумени и от драстичната промяна на характера му: Майк сякаш е друг човек – импулсивен, раздразнителен и непредвидим. Постепенно поведението му става все по-странно и Уебстър често е забелязван да нощува по автобусни спирки или в старата си кола. Когато Майк умира на 24 септември 2002 година, тялото на легендарния спортист попада на масата за аутопсия на доктор Бенет Омалу – невропатолог в Питсбърг. Когато отваря черепната кутия, лекарят установява с изумление, че големи части от мозъка са покрити със слой от кафеникава патина. Доктор Омалу знае точно какво е пред очите му – виждал е подобни напластявания в 80-годишни жертви на алцхаймер. След няколко теста опасенията му се потвърждават  –  странните депозити в мозъка на спортиста са прословутият протеин тау – причинителят на алцхаймер. Но топографията на това ужасно заболяване се различава малко от тази, открита в кортекса на Майк Уебстър, и Омалу поставя неочаквана диагноза: хронична травматична енцефалопатия (ХТЕ) – дегенеративна, смъртоносна болест, която до този момент беше смятана за запазена територия на боксьорите. Симптомите ѝ са клинична депресия, драстична промяна на характера, параноя, крайна агресивност, импулсивно поведение, самоубийствени тенденции, деменция и постепенна абсолютна загуба на паметта. Крайният изход е винаги фатален.

Майк Уебстър влиза в историята като първия играч по американски футбол, диагностициран с ХТЕ. В никакъв случай обаче нямаше да бъде последният. Всъщност срещата на тукашната общественост с неудобната истина за любимия ѝ спорт едва започваше.

 

През юни 2005 година Омалу отива на работа и заварва на масата си за аутопсия още един бивш играч на Питсбърг – 45-годишния Тери Лонг. Смъртта му бе настъпила вследствие на самоубийство чрез поглъщане на антифриз. Аутопсията на мозъка е категорична – Лонг е страдал от остра форма на ХТЕ. Патологът заяви пред медиите, че причината за самоубийството е хроничната травматична енцефалопатия, получена вследствие на многократни мозъчни сътресения по време на игра.

След като доктор Омалу публикува откритията си в престижното медицинско издание “Неврохирургия”, Националната футболна лига се почувства застрашена и реши да насъска срещу невропатолога охранените си, високоплатени адвокати. Могъщата спортна индустрия включи в нападението си срещу лекаря и медийната си машина, връзките си в ешелоните на правителството, както и екип от купени медицински лица, водени от скандалния доктор Елиът Пелмън. Идеята беше да дискредитират Омалу с всички възможни средства и да представят изводите му като ненаучни, недостоверни и дилетантски. Доктор Бенет Омалу е брилянтен професионалист, но определено не разполагаше нито с ресурсите, нито с времето, нито с манталитетa, необходими за предстоящата кървава схватка с многомилиарден спортен конгломерат. За подобен сблъсък бе нужен не толкова лекар, колкото... двуметров, завършил Харвард ядосан кечист с вбесяващо главоболие.

 

На 20 ноември 2006 г. бившият играч на Филаделфия Андре Уотърс неочаквано сложи край на живота си с изстрел в главата. Крис Новински си спомни за агресивния стил на игра на Уотърс и за многобройните му сътресения на мозъка и реши, че е време за действие. Първото обаждане бе до доктор Омалу, който се съгласи да аутопсира мозъка на Андре, ако Крис успее да убеди роднините му да го предоставят за изследване. Второто обаждане... Според самия Крис второто обаждане – до майката на Уотърс  , е било непоносимо трудно. Новински казва, че буквално се е разболял физически, преди да набере номера на скърбящата жена само часове след смъртта на сина ѝ. Тя обаче се съгласява да дари мозъчните тъкани на сина си, най-вече за да разбере защо Андре е сложил край на живота си.

Мозъкът на Уотърс се оказва покрит с тау. Видимо здравият 44-годишен мъж е бил абсолютна развалина в напреднал стадий на ХТЕ.

 

От този момент нататък Крис решава, че няма право да мълчи. “Един случай може да е аномалия. Два може да са съвпадение. Но три? Три вече са тенденция!” – казал си Новински и се захванал за работа.

През 2007 година, след продължителни и безуспешни опити да убеди Националната футболна лига да признае пряката връзка между сътресенията на мозъка, получени по време на игра, и смъртоносното дегенеративно заболяване, Крис създава института Sports Legacy. Новински успява да привлече в редиците му доктор Омалу, както и три светила в областта на неврологията – личния си лекар Робърт Канту, Ан МакКий и Боб Стърн. Те са лабораторните генерали на станалата легендарна институция, а Крис...? Крис се превръща в пехотинеца на фронта на смъртта и разрухата... В колекционера на мозъци. “Как да се обадя на родител, който току-що е загубил детето си, и да му поискам мозъка му? Мразя работата си – казва Крис, –  но знам, че някой трябва да я върши. Знам, че нямам избор.”

На този етап единственият начин да бъде поставена диагноза е след смъртта на страдащия от ХТЕ. Въпреки някои обещаващи експериментални тестове, в момента няма друг метод освен аутопсия.

 

Помните ли Джъстин Стрелзик и неговото необяснимо, самоубийствено преследване с полицията? Оказа се, че преди катастрофата характерът му се променил драстично и поведението му станало непредвидимо. Неговият мозък бе един от първите, дарени за изследване в института. Доктор Омалу потвърди напредналия стадий на ХТЕ.

Крис се сдоби и с мозъка на Оуен Томас, който само два дни след самоубийството си стана най-младият американски футболист, диагностициран с това ужасно заболяване.
Майката на Джован Белчър нареди тялото му да бъде ексхумирано, за да бъде изследван мозъкът му. Тя също бе забелязала озадачаващи промени в характера му няколко месеца преди кървавата трагедия в Канзас Сити. Аутопсията установи, че Джован е бил поредната жертва на проклетия протеин тау.

 

Но откъде идва тази разрушителна аминокиселинна напаст и няма ли как да я избегнем? Истината е, че все още не знаем достатъчно. Тау протеините са важен структурен елемент на мозъка и присъстват във всяка нервна клетка. Представете си ги като стените на миниатюрни тунели в аксоните на неврона – тези микротубули са транспортната система на клетката – нейната магистралa. По някаква все още неизяснена причина, при някои хора след травма на мозъка тези стени стават ронливи и започват да се разпадат. Тау напуска клетката и се натрупва в гънките на мозъка, образувайки протеинови плетеници. При американските футболисти това обикновено започва във фронталния лоб, зад челото, тъй като повечето травми в този спорт са именно в тази част на главата. “Проблемът – казва доктор Ан МакКий, – е, че процесът е прогресивен. Веднъж започне ли, той се разпространява като горски пожар и в другите мозъчни сектори.”

В повечето аутопсии се наблюдава масивна тау патология във фронталния лоб, хипокампуса и амигдалата. С други думи, тези части от мозъка, които регулират личностните ни характеристики, паметта, емоциите, агресията, когнитивните способности и изпълнителните функции, са сред първите жертви на заболяването.

 

Още не е ясно защо някои спортисти, преживели комоцио, страдат от заболяването, а други не. Не знаем и защо в някои случаи е достатъчно едно голямо сътресение, а в други – поредица от по-малки. На практика ХТЕ е агресивен спортен алцхаймер – няма лечение, няма противодействие, няма надежда. Още по-кръвосмразяващо е прозрението на доктор Ан МакKий, че ХТЕ понякога води до амиотрофична латерална склероза (АЛС) – болестта на моторните неврони, заради която се поливахме със студена вода миналата година. Това става, след като тау протеинът се разпростре назад към гръбначния мозък.

 

За ужас на Националната футболна лига, институтът „Спортс Легаси“ се разраства с огромна скорост. Новински развихря такава еднолична образователна кампания, че не оставя прашно кътче в общественото пространство – пише статии, книги и блогове, продуцира документални филми, прави интервюта, организира семинари по училища и колежи и т.н. Крис е неуморен, защото е мотивиран от факта, че всеки ден хиляди професионални спортисти и милиони деца, играещи американски футбол, рискуват здравето и живота си, без да подозират за това. В момента, в който пиша тази статия, институтът на Новински разполага с най-голямата мозъчна банка на спортисти в света. Чрез тези безценни дарения учените направиха квантов скок в разшифроването на тази болест и нейното бъдещо третиране. Само за няколко години Крис събра над 250 мозъка! Резултатите от аутопсиите са шокиращи – вече не става дума за съмнения... Става дума за епидемия. Стигнало се е дотам, че роднините на загинали спортисти вече очакват обаждането на Новински. Някои от страдащите атлети вземат сами решението. Преди да отнеме живота си, великият Дейв Дуерсън например остави подробни указания за донация на мозъка си. Доктор МакКий потвърди това, което самият Дейв по всяка вероятност е усещал – напреднала фаза на ХТЕ.


Колкото и да звучи потискащо, има само два възможни изхода от тази кошмарна болест. Самоубийството е по-лесният. Всичко започва бавно – в продължение на години няма видими симптоми, но когато те започнат, процесът се развива лавинообразно. Пораженията от деградацията на мозъка са чудовищни. В последните фази обезобразената самоличност на страдащия от ХТЕ на практика престава да съществува. Великият Шугар Рей Робинсън напусна този свят на 57-годишна възраст и след това тялото му продължи да диша още цели десет ужасяващи години. Той не помнеше името си, имената на децата си, миналото си... Не помнеше себе си. Подобна бе участта и на Джо Луис, Флойд Патерсън, Фрейзър, Джери Куори и много други легенди. Но в бокса винаги е съществувало разбирането за някакво фаустовско споразумение между боеца и натурата на неговото призвание. Едва ли има боксьор, който да не знае с какво плаща за успехите си. В случая с американския футбол нещата стоят по-различно. Фактът, че в продължение на две десетилетия НФЛ целенасочено дезинформираше състезателите си за потенциалните последствия от рутинни удари в главата, е много, много близко до престъпление. Наскоро 4500 бивши играчи заведоха съдебно дело срещу Лигата. Много от тези хора са абсолютни развалини. Миналата година имах нещастието да видя някои от бившите си спортни идоли, като Бърни Косар, Джим Макмeън и Джо Филипс. Има нещо особено ужасяващо в това да се натъкнеш неочаквано на опустошените руини на довчерашни ваяния на физическото съвършенство. Това са смазани, съсипани мъже – живеещи в постоянна болка, съществуващи на границата между съзнателното и безсъзнателното и покорно очакващи неумолимата и абсолютна разруха.

Вярно, повечето от вас не се интересуват от американски футбол, но трябва да знаете, че той е само част от историята...

 

На 25 юни 2007 година легендарният кечист и личен приятел на Новински Крис Беноа уби жена си, седемгодишния си син и себе си. Пристъпът на лудост веднага бе отдаден на употребата на синтетичен тестостерон, но Новински си спомни, че кеч легендата бе преживял многобройни сътресения на мозъка, и веднага се свърза с баща му за донация. Аутопсията констатира, че централната нервна система на Беноа е билa напълно унищоженa от ХТЕ и е наподобявалa мозъка на 85-годишна жертва на алцхаймер.

 

Историята е една и съща. Стига професията да води до мозъчни сътресения, житейските сътресения и трагедии не закъсняват. В мозъчната банка на института на Крис има и много поразени от ХТЕ мозъци на хокеисти, ръгбисти, борци, състезатели по бойни изкуства и др. Пак там се намира и мозъкът на един младеж, който по всяка вероятност ще промени и отношението ни към обичания от милиарди хора по света цар Футбол. В гимназията и в колежа Патрик Грейндж беше ефикасен нападател, известен с умелата си игра с глава. Родителите му твърдят, че е започнал да тренира удари с глава още на тригодишна възраст! Точно четвърт век по-късно Патрик беше диагностициран с амиотрофична латерална склероза. Смъртта му настъпи само година по-късно. Новински беше чувал за озадачаващо статистическо проучване – сравнени с останалото население, професионалните играчи по футбол имат шест пъти по-голям шанс да се разболеят от АЛС! Крис веднага се свърза с родителите на Патрик и те дариха мозъка му на института. Ан Маккий беше изумена от аутопсията – напредналият стадий на ХТЕ, от който страдаше Грейндж, не бе регистриран до този момент в толкова млад човек. Невроложката установи, че става дума за амиотрофична латерална склероза, повлияна от многобройни мозъчни травми в миналото. Още по-тревожни бяха откритията на института, свързани с връзката между ХТЕ и многобройните удари в главата, които не са достатъчно силни, за да предизвикат комоцио. Оказва се, че ефектът от тези незабележими травми се акумулира и може да предизвика болестта дори без да е преживяно сътресение на мозъка. Това означава, че хилядите удари с глава, които един футболист изпълнява всяка година по време на тренировки, не са безобидни. Крис направи всичко възможно изводите от това изследване да стигнат до висшите ешелони на ФИФА. Благодарение на него, управляващите структури на световния футбол обмислят как да регулират по-добре опасните въздушни сблъсъци и да ограничат потенциалните мозъчни травми не само по време на мач, но и на тренировка. Една от идеите на Новински е да има лимит на ударите с глава по време на тренировка, особено сред подрастващите.

 

Днес името Крис Новински е добре познато в тукашните спортни среди. За броени години колекционерът на мозъци постигна толкова много неща – благодарение на неуморната работа на института му, дори могъщата НФЛ се видя принудена да капитулира и да признае връзката между ужасяващата болест и американския футбол. Лигата реши да плати почти един милиард долара на съдещите я бивши играчи. Някои от тях приеха обезщетението, други продължават да търсят правата си в съдебната зала. В момента във всяка съблекалня на НФЛ има голям плакат, обясняващ в подробности опасността, свързана с мозъчните травми. Лигата, която доскоро се опитваше да саботира работата на института, дори направи леко изчервен от неудобство PR ход, дарявайки един милион долара на научния екип на Новински “за подпомагане на техните изследвания”. Други впечатляващи промени са решенията на НФЛ да ограничи драстично тренировките с физически контакт, да подобри значително дизайна на шлемовете и да предостави на всеки отбор специалист невролог по време на мач.

 

Макар и по-бавно, промените навлизат и в колежанските и детско-юношеските лиги. Пак благодарение на усилията на Крис, международните федерации по спортове като хокей, ръгби, борба, футбол, бойни изкуства и др. са в процес на кардинални промени в подхода си към мозъчните травми. Междувременно Новински продължава със свито сърце да се обажда на скърбящи родители. Той все още е колекционерът на мозъци, защото знае, че тези скъпоценни дарения са единственият шанс на човечеството да открие лечение срещу ХТЕ. Тези, които разбират най-добре значението на мисията му, са бившите спортисти, преживели сътресения на мозъка и страдащи от техните последствия. Може би затова хиляди от тях са завещали мозъчните си тъкани на института Sports Legacy. Самият Крис е един от тях. Новински е много, много зает човек. Не ми беше лесно да се свържа с него, но когато най-после го направих през октомври миналата година, знаех, че няма да откаже да ми съдейства за написването на тази статия. Не постави условия. Не поиска пари. Единственото, което пожела, е родителите, треньорите, съдиите, официалните лица в България да знаят за опасностите, свързани с мозъчните травми, и да се отнасят към тях с изключителна сериозност. “Доскоро се смяташе, че сътресението на мозъка е временно нарушаване на функциите – казва Крис. – Сега вече знаем, че последствията могат да бъдат перманентни.“

 

Според мен голямата мечта на този прекрасен човек е един ден да дойде времето, в което повече няма да има нужда от неговите тъжни обаждания. “Аз не искам да унищожа спорта – твърди Новински, – искам просто да го направя по-безопасен.“

В момента, за пръв път от създаването на НФЛ, играчите са формално уведомени за фаталните опасности, свързани с професията им. Оттук нататък те са тези, които вземат съзнателно решение за риск – подобно на боксьорите или пилотите във Формула 1. Само преди месец защитникът на Сан Франциско Крис Борланд реши да се пенсионира само след една година игра. Причината? Опасността от мозъчни травми. Америка бе изумена, но за мен посланието бе повече от логично – Борланд ценеше здравето и живота си повече от няколко милиона долара. Шокиращо е колко масивни са последствията върху общественото мнение от образователната кампания на Новински. Все повече родители насочват децата си към други спортове. Наскоро самият президент Обама заяви, че ако е имал син, не би му позволил да играе американски футбол. В гимназията ЛеБрон Джеймс бе известен не само като баскетболист, но и като великолепен играч по американски футбол. Въпреки това е забранил на момчетата си да се занимават с този спорт. Не знам колко детско-юношески треньори чукаха и на моята врата през последните пет-шест години с надеждата да привлекат моя Емил в редиците си. Веднъж, след поредния ми любезен отказ, синът ми ядосано поиска обяснение. Бях подготвен и просто му разказах за ужасяващия, мъчителен епизод, в който видях Крис Новински за първи път... Така, както ще го разкажа на вас в самия край на тази статия. Оттогава не сме спорили по темата.

Учените все още се опитват да разберат на какво точно се дължи прогресията на ХТЕ и защо иначе съобразителният ни организъм не може да я спре... Защо и как започва хаотичната анархия на протеините? Какво ги кара от строители да се превърнат в разрушители? Аз имам своята очевидна и по всяка вероятност крайно наивна теория.

 

Най-сложното нещо, открито от човечеството във Вселената, тежи килограм и половина и се намира в черепната ви кутия. Така е – няма нищо по-изумително и тайнствено на този свят от мозъка, който използвате в момента, за да четете и дешифрирате тези редове. Фактът, че сте способни да сглобите отделните елементи на древен код, наречен букви, в понятия и да формирате мнения за тях е сам по себе си чудо, което науката все още не може да разбере. Между своите сто милиарда нервни клетки мозъкът ви е изтъкал колосална съединителна мрежа, състояща се от сто трилиона връзки! Да, вие носите всеки ден в главата си неподражаем суперинтернет, за какъвто компютърната промишленост не може дори да мечтае. Науката го е нарекла конектом. Някъде дълбоко в тази непроходима мрежа, сред трилионите прескачащи електрически импулси, се спотайва вълшебството, наречено съзнание. Между спомените ви, които се съхраняват в тази зашеметяваща плетеница, съществува елегантно взаимодействие, което ви е превърнало в това, което сте. Един от най-амбициозните проекти на нашата раса е свързан със съставянето на Магна карта на човешкия конектом. Това би предизвикало революция не само в третирането на нелечими заболявания, но и в развитието ни като цивилизация. Но въпреки милиардите инвестирани долари и великите учени, работeщи по този проект, картотекирането на един-единствен мозък изглежда непосилно – дори най-могъщите ни компютри се задъхват и все още не са успели да декодират дори половин процент от катакомбената мрежа на човешкото съзнание. За да създаде мозъка ни, еволюцията е ваяла търпеливо творението си в продължение на десетки милиони години. За да ни подскаже колко е важен, тя дори го е облякла в твърда защитна обвивка. Но ако притежавате най-скъпия, сложен и фин компютър на света, бихте ли го блъскали с всичка сила хиляди пъти на година? Мислите ли, че дори желязно куфарче ще може да защити процесорите му?

 

Американският футбол, от своя страна, съществува едва  от стотина години. Красив или не, този спорт винаги ще бъде игра на сблъсък и физическо надмощие. В каквито и свръхмодерни шлемове да облечем мозъка си, каквито и лекари да нахвърляме по резервната скамейка, трябва да признаем, че може би той просто не е бил създаден за някои неща. Може би природата го е предназначила за нещо друго и ако има урок, който да сме научили от нея, той е, че когато се отнасяме с нехайство към даровете ѝ, рано или късно ще трябва да ѝ ги върнем, преди да сме успели да им се насладим. И бъдете сигурни – тя ще си ги вземе обратно, без да се поколебае, независимо дали са съсипани и покрити с тънък слой от смъртоносен протеин. Това, че ХТЕ съществува, не е изненадващо. Наличието му е по-скоро логично.

Но според мен има и друга причина за батальоните от умиращи спортисти, която, колкото и да е странно, е свързана точно с обратното – липсата на еволюция. Нека направим малко упражнение по обратно инжeниране на проблема. Причината за разрушените функции на мозъка е натрупването на тау в кортекса. Причината за натрупването на тау е мозъчната травма, която принуждава протеина да изтече от нервната клетка. Причината за мозъчната травма са многобройните удари в главата. Причината за многобройните удари в главата е американският футбол. Причината за американския футбол е...? Причината за американския футбол сме ние, разбира се. Хора като мен, които все още харесват играта, продължават да я спонсорират и да оправдават съществуването ѝ.

 

Не е ли странно, че на фона на всичко случило се, в момента НФЛ е по-популярна от всякога! Независимо от негативния PR, независимо от трагичната участ на цяла армия бивши играчи, независимо от загиващите всяка година по терените деца, професионалният футбол процъфтява, прави немислими пари и продължава да мачка рейтинги и рекорди по посещаемост. Този мъжки, атрактивен и опасен за живота спорт сякаш не може да бъде изтръгнат с нищо от обществената тъкан на Америка. Той продължава да бъде неприкосновена територия – свещената дойна крава на американскoтo спортно общество, нейното виновно, гузно удоволствие. Миналата есен един колега буквално гладува две седмици, за да може да си позволи билет за мач. Което ме кара да се питам – кое е по-важно, хлябът или зрелищата? Знам колко е изтощена метафората за гладиатора, но не ви ли се струва наистина, че блудните, пияни патриции само си сменят стадионите и хилядолетията, без самите те да се променят... Древният Рим вече не съществува, но моделът е останал същият – разликата е, че сега е леко рафиниран и между кръвопролитията има реклами. Обречените роби са все още в окови – просто са пленени по друг начин и килиите им са свръхлуксозни. Така че трибуните ще продължават да се пълнят с бирени шкембенца, палците ще сочат надолу и гладиаторите ще умират захвърлени на кървавия колизеум на нашето самозабравило се търсене и предлагане. Това ме кара да се замисля с неудобство за своя собствен принос към едно огромно лицемерие – не разрешавам на сина си да играе американски футбол, но явно нямам нищо против да гледам как синовете на други родители рискуват живота си на игрището. Истината е, че ми е все по-трудно да гледам сблъсъците по време на мачове. Все по-трудно ми е да пиша за американския футбол, който толкова обичам. Все по-трудно ми е да се възхищавам на героите му, знаейки, че много от тях утре ще бъдат развалини.

И въпреки това нещо дълбоко в мен продължава да харесва американския футбол. Нещо, с което не се гордея. Нещо, което отказва да... еволюира. В крайна сметка всички пътища водят към нас самите, нали? И мачът между това което сме, и това което трябва да бъдем, продължава.

На втори май ще се навършат точно три години, откакто спрях да ходя на стадиона. Да гледаш мач на „Ероухед“, е невероятно преживяване, но аз едва ли някога ще го изпитам отново... Просто нямам сили да го направя.

 

На втори май 2012 година в луксозен дом в Сан Диего две познати, големи стъпала номер 47 се смъкнаха бавно от кревата и босата им кожа докосна хладния под на просторна спалня. И въпреки че двата крака стъпваха върху паркета, притежателят им се чувстваше в отчайваща безтегловност. Това, че знаeм името му, не значи, че ще можем да го познаем. В последните две години той бе започнал да се изплъзва от себе си, да губи контрол върху обкръжаващата го действителност. Под него сякаш нямаше земя и той се носеше безпомощно в нищото – човек без ядро, без плюс и минус, без защитно поле срещу своеволията на живота... Свръхгерой без мантия и без почва.

 

Могъщият Джуниър Сеау вече не съществуваше. Постепенно великият играч бе заменен от нещо друго. Нещо непознато. Беше забравил да свири на укулеле. Не помнеше събитията от вчерашния ден. Нямаше я вече прочутата му усмивка. Нямаше го блясъка в очите му. Това, което все още притежаваше, бяха няколко последни, топли въгленчета в тлеещата жарава на неговата самоличност. Той знаеше, че трябва да се възползва от тях, преди да са угаснали завинаги. Сеау не можеше да си позволи да се превърне в черупка. И ето че неговият час бе дошъл в една перфектна калифорнийска сутрин в най-хубавия месец на годината. Преди минути бе изпратил съобщение на децата си, че ги обича, и вече беше готов. Дясната му ръка стискаше дръжката на масивен магнум .357. Джуниър Сеау не ни остави прощално писмо. Вместо това ни остави нещо далеч по-ценно – мозъка си. Той знаеше, че от него все още има нужда, и вместо да се простреля в главата, насочи пистолета към сърцето си; нямаше как да изпусне – то бе толкова голямо... Аутопсията потвърди това, което всички вече подозираха – мозъкът му е бил опустошен от проклетата болест и куршумът просто бе предотвратил години на агония и бавна смърт.

 

Бях обещал да ви разкажа за онзи първи път, в който видях Крис Новински. Едва ли някога ще забравя този мъчителен момент. Беше по телевизията преди седем-осем години. Бившият играч Джийн Аткинс, известен като един от най-агресивните и бързи защитници в Лигата, бе пристигнал в лабораторията на доктор Канту в Бостън по покана на Крис Новински. Помнех Джийн заради забавните му интервюта и акробатичната му, самопожертвователна игра. Едва 42-годишен, Аткинс страдаше от жестока, осакатяваща депресия и бързо напредваща деменция. Не беше тайна, че Джийн бе преживял многобройни сътресения на мозъка. Отчаяна от състоянието му и от няколкото му опита за самоубийство, съпругата му бе помолила Крис да я свърже с доктор Канту за неврологичен преглед. Телевизионният канал HBO бе получил разрешение от семейството да заснеме събитието за едно от първите предавания, посветени на хроничната травматична енцефалопатия.

Още не бях чувал почти нищо за тази болест и бях меко казано шокиран. Не можах да разпозная Аткинс – той бе абсолютна развалина. Мускулите му бяха атрофирали, тялото му бе свито и прегърбено, но най-шокиращи бяха очите му, от които струеше някакво смразяващо отсъствие. Лекарят започна прегледа с няколко елементарни въпроса, на които Джийн не можа да отговори особено адекватно. Личеше си, че се измъчва, но това, което все още ме тормози, е споменът от  потискащия момент, в който доктор Канту го помоли да изреди последователно месеците в годината.
“Януари... Февруари... ъъъ... Март? – започна неуверено бившият спортист, вглеждайки се в очите на жена си за потвърждение. – Април... Юни...”

“Момент! – прекъсна го Канту, – би ли повторил?”   

“Ъъъ... Април... Юни...”

“Джийн – спря го отново неврологът, – би ли ми казал пак кой месец идва след април?”

“Aми... юли?”

Съпругата му изхлипа, а седящият до нея Новински наведе глава. Аткинс се вгледа объркан в тях и камерата приближи изпотеното му от напрежение лице до екрана. В погледа му се четеше смесица от паника и страх. За един 42-годишен мъж – съпруг, син и баща, понятието “месец май” бе престанало да съществува. Той знаеше... или по-скоро осъзнаваше, че някаква разяждаща, кървяща язва е започнала да гнои отровата си в съзнанието му и думата, която не може да си спомни, е само началото. Ако можехте да видите отчаянието и болката в очите му в този момент, щяхте да разберете – Джийн Аткинс бе безнадеждно изгубен... някъде далече и дълбоко в гърлото на безкраен, мрачен лабиринт. Той е обречен да бъде там, лутащ се завинаги сред студените, безизразни коридори на необятна безизходица. Да търси пипнешком пътя си в мрака и да не намира нищо, освен сълзящите лепкав протеин стени на още празни коридори, осеяни с гниещите кости на бивши исполини. Тук няма изход, няма светлина, няма го най-хубавия месец в годината, няма вълшебен меч, няма я нишката на Ариадна... Няма надежда. Най-страшният лабиринт е този, изплетен в подземията на едно угаснало съзнание. И някъде там броди чудовище, далеч по-ужасно от кръвожадния Минотавър. То е вече съвсем наблизо, пръскащо киселина от лиги и надушващо скованото от страх сърце на поредната си плячка. Звярът се храни със спомените, от които сме направени, и днес е много, много гладен. Жертвата му вече го усеща, вижда зад ъгъла парата на отровния му дъх. И когато, миг преди да го разкъса, чудовището нададе своя вцепеняващ, кръвожаден вой, гласът му, кой знае защо, прозвуча като едновременния рев на осемдесет хиляди побеснели човека.

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър

 

Добавете BGbasket.com в Google+


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи