На вниманието на баскетболистите: Местим часовника с час напред тази нощ


На вниманието на баскетболистите: Местим часовника с час напред тази нощ
28-03-2015 16:07 | dnevnik.bg

Точно в 3 часа тази нощ (28-ми срещу 29-ти март) стрелките на часовниците трябва да се преместят с час напред

Така нощта в неделя ще е с час по-къса. Промяната се налага заради преминаването от астрономическото, наричано често зимно, към лятното часово време.

Според психолозите, които отчитат, че почти всеки втори страда от промяната във времето, проблемът се преодолява най-често до две-три седмици.

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад - т.е. до 3 часа астрономическо време.

__________________ 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи