Александър Везенков: Във всеки мач играя, за да стана по-добър и да постигна нещо


Александър Везенков: Във всеки мач играя, за да стана по-добър и да постигна нещо
26-02-2015 21:41

Този сезон Александър Везенков се утвърди като лидер на Арис, а освен това е и трети най-добър реализатор в гръцкото първенство със средно по 18.7 точки на мач. Миналата седмица той посети и Плевен, където гледа два дни от Купата на България, а от тази вече се готви за поредното предизвикателство със своя клуб. BGbasket.com есе свърза с Везенков, който сподели впечатленията си от видяното в зала "Балканстрой", коментира за НБА, а и каза дали ще играе за младежкия национален отбор идното лято:


"В първите два дни на Купата изгледах много интересни двубои, но за съжаление поради наши тренировки не можах да гледам финала, но пък както се случиха нещата от друга страна това бе по-добре. За съжаление обаче нивото не бе като миналата година, а да не говорим за предишните. Намаляването на чужденците оказва влияние на нивото, но все пак Дий Браун, Лени Даниел и Тайлър Лейзърс показаха добра игра и са класни състезатели. Много се зарадвах, че млади български състезатели като Крис Минков и Николай Грозев, но също така и малко по-опитни като Станимир Маринов и Асен Великов, изиграха много важна роля за отборите си. Отборът на Балкан е много по-добър от това, което показа на четвъртфинала, но на всеки може да се случи да има слаб мач. Двамата българи - Великов и Маринов, са с най-голяма заслуга за спечеления трофей от Черно море.


Лукойл Академик е най-големият клуб в българския баскетбол, а 11 поредни титли се печелят с много труд и късмет. Както се печелят обаче, така и се губят, а това го видяхме и миналата година. Не искам да излъжа, но въобще не съм си мислил, че Лукойл може да загуби този трофей. Те са по-добрият и по-опитният отбор, но на финал е един мач и ако не си концентриран, то по-слабият може да победи. Черно море победи, защото игра с много сърце, а като играеш със сърце се компенсират грешките. Не можеш да играеш без сърце и веднага давам личен пример - аз и моите съотборници не сме постигнали нищо и във всеки един мач играем, за да станем по-добри и да постигнем нещо. Да, Арис има 21 трофея, но те са в миналото. Така и Лукойл ги има, но и те са в миналото, така че всеки играч трябва да е жаден за успехи. Именно затова и Лукойл не може да спечели - в такива мачове тактиката е 10% - иска се сърце, отборен дух и всеки да се бори за една цел. Аз искам да кажа, че съм близо до баща ми, с когото се гордея много и както той ми помага, така и аз съм до него, нека да е сигурен в това.


С Арис в момента сме четвърти с 11 победи и 6 загуби, като даже паднахме от два отбора в дъното на класирането. Всеки отбор има силни и слаби страни, а ние всеки ден работим, за да ставаме по-добри и това е нашата амбиция. Искаме всеки ден да ставаме по-добър отбор и във веки мач излизаме за победа. Накрая на сезона искаме да знаем, че сме извадили максимума от нашите възможности и ще видим за кое място ще стигнат. Дай Боже всичко да е наред и да сме напред в класирането.


Аз се чувствам много добре в отбора. Всички мои съотборници и треньори ми помагат да се развивам и аз играя и давам 100% за победа и за отбора. Важното е да побеждаваме, а дали ще вкарам 20 или 0 точки, няма значение. Да играеш в клуб като Арис с такава история тежи и има голяма отговорност, но ако не си готов за това, то няма как да успееш. Всеки играч има отговорност, но пак казвам - в Арис имам много добри обстоятелства за работа и развитие.


НБА е една далечна мечта за мен. НБА е мечта за всеки играч и само със зверски труд можеш да успееш. Аз мечтая да съм здрав и всеки ден да се развивам и да ставам по-добър. Оттам нататък ще говоря с близките ми и ще преценя за драфта тази година. Но това наистина е една далечна мечта за мен.


Честно казано още не зная, но мисля че много трудно ще играя за младежкия отбор това лято. Искам да играя за националния отбор на България но все още не съм сигурен. Ще говоря с президента на федерацията, с баща ми и след това ще реша какво ще правя. По принцип искам да работя върху моите физически слабости, но ще видим."

 

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Александър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи