Тодор Стойков: Някои играчи се радват, че няма да има национален отбор


Тодор Стойков: Някои играчи се радват, че няма да има национален отбор
(сн. lap.bg)
24-02-2015 15:01 | Тодор Христов, 7 дни спорт

Тодор Стойков изгледа отстрани първата Купата на България в качеството си на член на Управителния съвет на федерацията по баскетбол. Бившият капитан на Лукойл Академик и националния отбор сподели впечатленията си от турнира. Той говори и за нещата, които трябва да се променят в организацията на националните отбори и първенството, за да може баскетболът в България да се подобри.

 

- Какви са впечатленията Ви от турнира за Купата на България?

- Получи се интересен турнир с оглед на това, че имаше доста изненади от предварително заявените от треньори, играчи и специалисти мнения. Накрая се оказа, че сметките на някои не са точни и спечели трети отбор. Нормално беше Лукойл, като отбор с толкова трофеи през последните години и с толкова добра селекция, да бъде фаворизиран.

 

- Черно море и Лукойл са двата отбора на сърцето Ви. За кой бяхте на финала?

- Е, сега за кой съм бил. Единият спечели, а другият загуби. Разбира се, че се радвам за Черно море и съжалявам за Лукойл.  Няма как да няма нотка на болка, защото все някой трябва да загуби.

 

- С какво спечели Черно море и колко е важен приносът на новия треньор, особено за играта на тима в защита?

- На такива финали е по-важно кой ще играе по-добре в защита, защото у играчите има напрежение. Черно море наистина се представи добре в защита във всички мачове. Явно някои играчи на Лукойл не могат да играят срещу по-твърда защита и това си пролича във важните моменти.

 

- Защо така играчи като Крис Минков и Николай Грозев се включиха добре за Лукойл, а този път чужденците не се представиха на ниво?

- Имаше много добри моменти от тях двамата и аз много се радвам, че те получават по-важна роля на терена. За съжаление играчите с претенции, които са звезди в отбора, трябваше да поемат отговорност във важните моменти, а не да оставят Крис Минков да решава мача. Може би оттам дойде пробивът.

 

- Грешка ли е, че за поредна година Лукойл сменя чужденците си в хода на сезона и точно преди турнира за купата?

- Не мога да кажа, това не е мое решение. Баскетболът не е като футбола и може да се правят промени през сезона. Не се оглеждайте само в Лукойл защото всички отбори го правят.

 

- Остана малко неприятно впечатление, че в повечето мачове залата остана полупразна. Защо според Вас се получи така в баскетболен град като Плевен?

- А в кой град щеше да е пълна залата на всички мачове? Ако ме питате защо трябва да е Плевен, а не Ботевград, това е така, защото такива са правилата. Като се променят правилата за следващата година, няма да е така. А иначе, няма спорт в света, на който залата да е пълна, когато не играе домакинът. Няма такъв вариант. Тези дни гледах художествена гимнастика в Москва и залата беше празна.

 

- Случайно ли е, че след Вашето отказване Лукойл все още няма трофей и има три загубени финала?

- Според мен това е съвпадение. На този финал нямаха шанс в края. Баскетболът не започва и не свършва с мен. Предполагам, че това е лошо стечение на обстоятелствата. Мисля, че в момента Лукойл има най-добрата селекция и ще го покаже в плейофите. Мога да се обзаложа, че ще станат шампиони без проблем. Трудно някой може да ги победи в три от пет мача. В един мач стават изненади.

 

- Вече като член на УС на федерацията кои са най-спешните неща, които според Вас трябва да се променят в баскетбола?

- Има някои неща по наредбата, които трябва да се променят. Като това за организирането на турнири. Другото, за което взехме важно решение, е да има конкурс за треньорите на подрастващите. Тези треньори не трябва да се сменят всяка година и до февруари – март да не се знае кой треньор кой отбор ще води. Трябва да гласуваме доверие на треньорите, за да може те да си наблюдават играчите и самите баскетболисти да знаят какво ще се иска от тях в националния отбор. Първо трябва да изберем треньор на най-малките до 14 г. Не да започваме от средата или от главата. Там е по-важно  да се даде шанс на треньор, който да ги води до 20 г. Играчите, които са в отборите до 18 и 20 г., вече трябва да са готови за мъжкия отбор.

 

- При нас са малко размити представите и играчи на по 25 г. се водят таланти.

- Да, така е от 15 години.

 

- Като играч на Лукойл винаги сте коментирали това, че българските баскетболисти не играят важни мачове за сметка на чужденците. Трябва ли да се намали бройката на чуждите играчи в първенството?

- Може да има намаление с един чужденец. На мен ми се иска да играят повече български баскетболисти. Ако не променим нещо, ще идват знайни и незнайни чужденци.

 

- Но клубовете казват, че в много случаи чуждите играчи искат по-малко пари от българските.

- Ами не е виновен този, който взима, а който му дава.

 

- Другото важно решение на управителния съвет бе прекратяването на договора на Георги Младенов. Какъв беше Вашият мотив да гласувате „за” това решение?

- Той не е освободен, а просто договорът не е продължен. Това е нещо нормално, треньори се сменят и се назначават  нови. След резултатите и климатът в отбора през последната година управителният съвет стигна до това решение.

 

- Само той ли е виновен за всичко това?

- О, не. Още тогава казах, че скандалите станаха малко в повече в последните години. Както казва президентът на федерацията, играчите трябва да са с морал и желание да играят в националния отбор. В националния отбор пари не се получават, но можеш да натрупаш нужния опит и оттам да скочиш в по-дълбоките води на европейския баскетбол. Националният отбор е лицето на българския баскетбол и трябва по най-бързия начин да направим боеспособен отбор, който да има желание да се бори и да се класира за следващото европейско първенство. Ако изпуснем и него, нещата започват да загрубяват.

 

- Георги Младенов не стана ли жертва на постъпките на играчите, които правят всички тези скандали?

- Навсякъде по света един отбор като не върви се сменя треньорът. Не можем да сменим 12 играчи. Сменят се и някои играчи с идването на нов треньор. Аз съм сигурен, че който и треньор да дойде, няма да хареса постъпките на някои играчи и да ги повика пак.

 

- Фатално ли е ще е националният отбор да не се събира през тази година, защото има такава възможност?

- Първо трябва да видим кой ще е треньор и каква ще е стратегията. Не се знае и кога ще са квалификациите през следващата година. Възможно е и да не се събира отбор. Нямаме официални мачове на ФИБА. Какви контроли да играем, с кой треньор, кои играчи ще дойдат? Още отсега, познавайки играчите, мога да кажа, че някои се радват, че няма да има национален отбор и ще си почиват.

 

- Не трябва ли да имат огромно желание да играят за България, след като голяма част от тях печелят парите си в българския баскетбол?

- Има и такива играчи и се вижда, че те успяват да се докажат, вдигат си цената и по някакъв начин се развиват. Други си живуркат, рано или късно ги разкриват и започват да залязват. За съжаление при нас живуркащите са повече от тези, които се развиват.

 

- Защо нито един играч от едно цяло поколение от тези, които сега са на 24-27 г, до сега не успя да се наложи и да заиграе в силно европейско първенство?

- Та те не успяха да се наложат в Лукойл Академик, където има европейски условия за развитие, а ние да говорим за големи европейски първенства. Ето сега има голямо израстване при Крис Минков. Сигурен съм, че ако продължава така, след 2-3 години ще е основен фактор.

 

- Чужденец или българин трябва да е треньор на националния отбор?

- Трябва да е добър треньор и да му се гласува доверие, без значение какъв е. Всички трябва да застанем зад него и ако той се провали, това ще означава, че се проваляме и ние.

 

- Само постът в управителния съвет ли ще е функцията Ви в баскетбола, защото много се говореше след оттеглянето Ви за пост в Лукойл?

- Да, сега съм член на управителния съвет. Другата ми връзка с баскетбола в момента е, че вече съм от страната на феновете и гледам като страничен набюдател.


Тагове: Тодор Стойков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи