Баскетболист от НБЛ даде положителна проба за нандролон


Баскетболист от НБЛ даде положителна проба за нандролон
30-01-2015 13:28

Ростислав Алексов наказан за две години

 

Ростислав Алексов е дал положителна допинг проба, разбра BGbasket.com. Състезателят е бил тестван след мача между Рилски спортист и Берое на 31 октомври миналата година, а в урината му е имало наличие на Нандролон, което е забранено вещество от Световната антидопингова агенция. Доказано е, че концентрацията на метаболит нандролон е над 15 ng/mL, която е много по-висока от приетия лимит (3 ng/mL).

 

Наказанието наложено на Алексов от БОК е лишаване от състезателни права за срок от две години. Самият състезател се е явил на заседанието на Дисциплинарната комисия към Олимпийския комитет на 12 януари тази година, като не е подал молба за отваряне и на проба "Б". Зa BGbasket.com самият Алексов каза, че ще обжалва наложеното му наказание, но в същото време е малко вероятно да има положителен изход за него. От негова страна по време на изслушването му пред Дисциплинарната комисия не е било предоставено нито едно оневиняващо го доказателство как констатираното количество Нандролон е постъпило в организма му. Решението на БОК е получено на 20 или 21 януари, така че Алексов и българска федерация по баскетбол имат още няколко дни, за да обжалват.

 

При взимането на пробата той е декларирал във формуляра за антидопингов контрол, че приема креатин, аминокиселини, аргинин, олимпт-100, нурофен стоп колд, колдрекс, витамини и др.

 

Този сезон Алексов записа шест мача за Берое в мъжката НБЛ, в които имаше средно по 1.8 точки и 3.0 борби за по 15.8 минути игрово време.

 

Очаквайте още новини по темата


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи