Веско Веселинов: В България трябва да се подобри работата с деца


Веско Веселинов: В България трябва да се подобри работата с деца
(сн. lap.bg)
27-01-2015 12:12 | lap.bg

Представяме Ви едно обширно интервю на колегите от lap.bg с баскетболиста на Лукойл Академик Веселин Веселинов. В него той споделя интересни факти за живота си, бъдещето на баскетбола в България и плановете му за по-напред.


Весеко Веселинов е роден в София през 1983 година.

201-сантиметовото крило прави първите си стъпки в баскетбола с екипа на Славия, преминава през БУБА Баскет, следват Каспър Комюнити Колидж и Уест Вирджиния Стейт Юнивърсити в САЩ, където учи и играе общо пет години. След това се състезава за отбора на Левски, а сега е играч на Лукойл Академик.


- Когато се сетиш за детството, какво е първото нещо, което ти идва на ум?

- Свързано с баскетбола?


- Свързано с каквото и да е. Дали си крал череши, дали сте се били в парка? Нещо като изживяване, което не искаш и не можеш да забравиш.

- Може би първата ми баскетболна топка, беше подарък от дядо ми. Лека му пръст. Беше за рождения ми ден. Спомням си и първия път, като ходих да играя на игрището във Люлин, на цимент и беше яко.

- А как се озова в залата?

- Емо Бонев. Аз се замислих да започна нещо да тренирам. Преди играх много футбол, но фактически, Емо дойде в училище и ми каза „Ти трябва да тренираш баскетбол”. Да, в училище беше. Сестра ми играеше волейбол в Славия. Тя ме караше да ходя да играя волейбол, обаче аз не исках волейбол.

-  Защо?
- Стори ми се по-мек спорт, няма контакт. И той ме заведе в залата.


- Помниш ли първата забивка по време на мач?
- Да, винаги. Беше срещу мъжкия отбор на Левски. Ние бяхме формация на Славия, играхме в „А”  група тогава. И си спомням, че откраднах една топка, мисля, че на Балев. Едно време играеше в Левски и забих. Беше яко, защото бях на 16 години. Това беше първата ми забивка.

 

 

- А има ли нещо извън баскетбола, което може да наречеш хоби.
- Риболова и отскоро ловувам.


- Какъв риболов предпочиташ?
- Практикувал съм всякакъв.

- Сладководен? Морски?
- Много ми харесва морският, той е доста атрактивен. Сега практукувам повече сладководен.

- Мислил ли си да останеш в Америка докато беше там?
- Не, по-скоро исках да се прибера. Но пък, когато се прибрах,   исках да се върна там.

- А опитвал ли си се да се реализираш в баскетбола там? Търсил ли си мениджъри?
- Не. На няколко кампа съм бил, обаче там нещата са много по-сложни. Много по-голяма конкуренция. Дори там трябва да имаш познати. Но някой ден може да се върна там, не знам.


- Коя е любимата ти дестинация? Любимо място, където ходиш и искаш да се върнеш или както се казва, да си изкараш старините там?
- В България на вилата, едно от любимите ми места. Имаме вила в Трудовец, никога няма да го оставя. А за чужбина, може би в Рим, там е приятно.

- От къде четеш повече? Книга или компютър и телефон?

- В момента компютър и телефон, защото всичките ми лекции са там.

- Какво учиш?
- Магистърска степен „Бизнес администрация”. Така, че чета повече от компютъра в момента.


- Фен ли си на анимациите?

- Не. Ако е готина анимацията, бих я гледал, но не съм толкова запален.

-  Как се чувстваше в националния отбор?
- Миналата година не бях. По-миналата се чувствах добре, но мисля, че вече националния отбор не е като преди. Не се взимат нещата на сериозно, такова чувство имам.

-  От играчите или от ръководството?
-  И от двете страни. Все едно отиваш там да отбиеш номера.


- Кой мач още не си изиграл?
- Труден въпрос.

- Не е задължително да е баскетболен.
- Сватбения мач, май…?

- Искаш ли тренера да те пусне в него?
- Мисля, че да. Време е вече.

 

 

- Пак да се върнем на баскетбола. Мислиш ли, че баскетбола в България върви в правилна посока?
- Не, абсолютно.

- Какво трябва да се промени според теб? Твоето виждане? Защото ти си бил и навън, бил си и тук, къде бъркаме и продължаваме да бъркаме?

-  Първо работата с децата, защото децата са бъдещето. Много сериозна подготовка е нужна, много сериозно трябва да се подхожда, те нещата са толкова навързани… Не може да обвиняваш треньорите, че нямат никаква мотивация. Те казват „Нямаме достатъчно финанси”. Цялата държава няма финанси, цялата държава е в колапс.  Нещата са толкова навързани, че един млад треньор има стимул до едно определено време. Вижда развитие в децата, те стават добри, влизат в мъжки отбори. И ако в тези мъжки отбори децата не играят, а идват чужденци и играят на тяхно място всичко се проваля.


- А защо играят толкова много чужденци според теб? В момента има да кажем два основни отбора, зад тези два отбора се въртят още два, които се борят, говорим за баскетболната лига и да си кажем честно, половината са за лигата, а другата половина са за „А” група. Трябва ли да я има лигата според теб?
- Хубаво е да я има лигата. Тази година приеха да има четирима чужденци на терена, според мен трябва да ги намалят на трима, с риск лигата и качеството на баскетбола за няколко години да не е на страхотно ниво, защото определено чужденците вдигат нивото. С риск това да не е така, да няма толкова атрактивни мачове или забивки. Но според мен този риск ще помогне за развитието на българските играчи, а щом имаш силни български играчи имаш и силен национален отбор. А и ще има съревнование между отборите, те ще се опитват да вземат най-добрите български играчи, те ще играят един срещу друг и по този начин българите ще израснат.


- За колко бази за юноши се сещаш в момента в България?

- Не много. Бази с които можеш да се похвалиш, че от там са излезнали баскетболисти… броят се на пръсти.


- Кои?

- Варна винаги са изкарвали деца. В момента в Правец се работи много добре, в София се работи много добре в БУБА баскет, в ЦСКА също се опитват да развият нещо. Но като цяло, аз не мога да си представя градове като Пловдив, Бургас, Велико Търново да нямат, да не произвеждат играчи.


- В Пловдив няма баскетбол, което е абсурдно. Можеш ли да ми кажеш идеалната петица за националния отбор? Ако ти си национален треньор, кои 5 ще сложиш там? 

- Не знам кой е в националния отбор, но Везенков четворка, Чавдар Костов тройка, Божо Аврамов двойка, Станимир Маринов единица и Ники Върбанов петица. Това е една петица, много е трудно. Има добри състезатели, Христо Николов - Гларуса, Павел Маринов, Иван Лилов, Сашо Янев, Христо Захариев, просто трябва малко да се повярва. И… не знам, трябва просто да се работи много.


- И последен въпрос. Какво ще правиш след баскетбола?

- Още не съм решил, но вече идва времето, в което трябва да мисля, затова записах и магистратура. Определено ще е нещо свързано с баскетбола и със спорт. Няма да почна да работя в някой офис и да изчислявам някакви таблици със сигурност. Най-вероятно ще е нещо свързано с баскетбола или спорта. Животът ми е минал в това, така че най-вероятно ще е това.

Автор: Любомир Асенов


Очаквайте по-късно в BGbasket.com интересна фотогалерия на състезателя.

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Веселин Веселинов, Лукойл Академик
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи