5 най-често срещани грешки, които да не допускате на Коледа


5 най-често срещани грешки, които да не допускате на Коледа
Инес Субашка със съвети за празничните дни (сн. inspiredfitstrong.com)
19-12-2014 18:56 | inspiredfitstrong.com

Има нещо различно в декември месец. Още с настъпването му, животът сякаш променя хода си. Започва да се движи по един различен начин и всичко, което се случва извън сценария. Това важи с пълна сила и за тренировките и храненето. Мнозина се държат така, сякаш, с приближаването на Коледните празници, настъпва краят на света. Затова няма значение какво правим през декември, така или иначе няма да има кога да се търпят последиците от неосъзнатото ни поведение и избори. Държим се така, сякаш, приближава краят на света и трябва да си наваксаме за всичкото време, което няма да имаме в бъдеще. Най-добре се справяме на няколко фронта – харченето на пари, яденето и почивката (разбирайте не почивка, а мързелуване).


Всъщност празниците имат друг замисъл, който няма да нищя днес. Днес ще ви насоча вниманието към грешките, които не трябва да правите, ако искате тази година, да бъдете в отлична форма и по време на празниците и след празниците.

1. Не се хранете така, сякаш идва краят на света

Всичкото изобилие от храна, което има по празниците, го има целогодишно. Сега ще кажете: „Баклавата на баба я има само на Коледа“; „Баницата на майка ми я има само на Коледа“. Всъщност всичката храна е налична през цялата година. Трябва само желание да си я приготвим.


Забелязвам, че една от причините, масово, хората да не устояват на разнообразието от храни на празничната трапеза е в това, че рядко отделяме време, за да готвим през годината. Разчитаме повече на готови храни или пък нещо бързо за ядене. Държим се така, сякаш някои храни са „специални“ и трябва да бъдат заслужени. Нека ви кажа нещо! Единственият начин да заслужиш храната си е като сам си я приготвиш. Не е необходимо да отлагаме яденето на едно или друго нещо, цяла година, за да после да се разпуснем и да наваксваме за целия период неядене.

 

Замислете се какво щеше да стане, ако вместо да се тъпчем 5 дена, разпределяхме тази храна през цялата година? Нито щяхме да се чувстваме зле физически и психически, поради факта, че сме преяли; нито щяхме да унищожаваме с лека ръка, това за което сме се трудили през годината.

 

В случая, съветвам ви да използвате по-малки чинии и да си сипвате предварително. Винаги, когато сложите огромни тави пред вас, несъзнателно се храните повече. Все пак на фона на цяла тава от 10 пържоли, две пържоли не изглеждат много. На фона на цяла тава баклава, 3-4 парчета не са толкова много.

 

Аз съм привърженик на това, че всичко, което се измерва, може да се постигне. Тук не ви говоря за това да броите калории и да изчислявате нещо. Ако размера на чинията ви е мерило за количеството храна, която ядете, изберете по-малка чиния. Така, дори и да се изкушите да ядете допълнително, то пак ще е по-малко.

 

Освен това, не забравяйте, че храненето ви до този момент не е само с цел да отслабвате, а с цел да промените начина си на живот. Защо да се връщате към стари навици на живот? Защо вместо да празнувате възможността да преяждате с всичко възможно, не отпразнувате новия си начин на живот? Защо тези празници да не бъдат повод да празнувате здравето и осъзнатостта, която сте придобили? Повярвайте ми! Нито една изядена храна, не носи удовлетворение, като това да знаеш, че уважаваш себе си и тялото си и се грижиш за него.

 

Винаги, когато умът ми ме тегли да направя даден избор, първо се питам: „Това добре ли е за тялото ми?“

Ако тялото ми нашепва, че преяждането ще го накара да се чувства зле, уморено и отпаднало, предпочитам да не го правя.

Нека тези празници да са различни. Вместо да се търкаляме, като тежки, масивни топки, нека да пращим от енергия и да се радваме на здравето и тялото си.

2. Забравете за тренировки

Да, точно така. Повечето хора се притесняват, че трябва да пътуват и няма да могат да тренират. Тренировката не е най-важното нещо. По-важно е движението, а то има много форми. Вместо да прекарвате празниците, като се чудите къде да намерите отворена зала или пък вместо това отидете до другата крайност и по цял ден седите на стола, използвайте свободното време, за да се движите.

 

Ако пътувате, сигурна съм, че наблизо има някоя местност, където да се разходите сред природата. Винаги бихте могли да направите няколко дължини ходещи напади по някой баир или пък няколко спринта – ей, така! Спонтанно!

 

Винаги, когато сте за по-дълго вкъщи, на всеки час ставайте и се раздвижвайте – на първия час направете 10 бърпита (дописвам статията и ще направя моите, а вие?); после 10 лицеви опори, след още няколко часа 10 клека. Така в края на деня, ако сте били будни 16 часа и 10 от тях сте били вкъщи, ще имате 10 упражнения по 10 повторения. Даже няма да ги усетите, а ще сте се движили.

Да не говорим, че когато човек се раздвижи, тялото му се чувства мобилизирано, не гладува за храна от скука. Нена последно място, едно такова малко действие,може да доведе до лавина от други позитивни действия – знаете как една усмивка от непознат е достатъчна, за да ви накара да направите още 5 добри неща за другите. Така е и с движението – понякога 10 клека, могат да ви подтикнат да отидете на разходка, да изчистите къщата, да пренесете дърва или каквото и да било друго.

ДВИЖЕТЕ СЕ!

3. Не се придържайте към график

Първото нещо, което прави човек, който реши да влиза във форма е да следва точно определена схема и график на хранене и трениране. Справя се чудесно с всичко, до момента, в който не се наложи графикът да бъде нарушен. Нещо, като уроците в училище – учиш ги наизуст и когато някой те прекъсне, забравяш всичко и трябва да започнеш отначало.

 

Разберете, че животът по график е най-голямата грешка, която можем да допуснем. Когато започнете да слушате тялото си и да преценявате кога от какво има нужда, тогава няма да имате нужда от тези стриктни схеми, които да ви служат, като опора и сигурност. Тогава ще знаете, че където и да сте, вие винаги избирате най-доброто за тялото си.

 

Още сега спрете със стриктния график. Това, че ще трябва да изчакате Коледния обяд, а няма да ядете в 11, както сте свикнали, не означава, че диетата ви е провалена. Диетата ви не е час, място или време. Диетата ви е начин на живот и източник на сила и енергия – а това не се побира в рамки!

4. Не стойте гладни

Много често, правим грешката да не ядем почти нищо, защото се подготвяме за „последната вечеря“. Знаете как, когато прегладнееш, после ядеш, ядеш и се чувстваш, като съд без дъно – сякаш всичко изтича от някъде и ти не усвояваш нищо.

Вместо това, по-добре е да изядем нещо преди това – най-добре да бъде комбинация от протеин и мазнини. Можете да изядете две яйца, авокадо и маслини с малко зеленчуци. Така ще се чувствате сити и тялото ви няма да гладува. Когато дойде време за вечерята или обяда, вие ще седнете на масата и ще е храните осъзнато, а не подтиквани от инстинкта си за оцеляване.

5. Не забравяйте да пиете достатъчно вода

Парадоксално е, че между 75-90% от човешкото тяло е вода, а ние подценяваме ползите ѝ толкова много. Стараем се да се храним по определен начин, да си набавяме определени добавки, витамини, минерали, а не си набавяме най-важното – вода. Няма да ви занимавам с това как във всеки един процес в тялото, водата има ключово значение и как дехидратирането, възпрепятства правилното функциониране на организма. Само ще ви кажа, че често бъркаме жаждата с глад. Често ядем повече, ако не сме пили достатъчно вода. Пийте вода преди да седнете на масата. Вземете си една бутилка и пийте през целия ден. Нали ви казах, че това, което се измерва се постига. Ако имате мерило за това колко вода сте изпили, тогава ще знаете дали е достатъчно или само се заблуждавате.

 

Инес Субашка

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Здраве
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи