Отворено писмо от Монтана 2003 по повод наказанието от НБЛ


Отворено писмо от Монтана 2003 по повод наказанието от НБЛ
11-12-2014 21:21

След Дунав 8806 и Монтана 2003 възропта срещу решението на дисциплинарния съвет (четете ТУК) за наказание от един мач без публика и 1000 лева глоба. Публикуваме Отвореното писмо на Монтана 2003 без редакторска намеса:

 

Отворено писмо

от

БК Монтана 2003 - гр. Монтана

 

ОТНОСНО: Наложеното наказание с Решение № 14 на Дисциплинарно административния съвет към НБЛ от 10.12.2014г.

 

Баскетболен клуб Монтана 2003 не е съгласен с наложената санкция в размер на 1000 лева и провеждане на една домакинска среща пред празни трибуни след срещата от Държавното първенство по баскетбол с отбора на БК Хасково 2012. Не сме спазили регламентирания срок от 24 часа за подаване на контестация поради това, че не бяхме уведомени от дежурния представител г-н Румен Калпакчиев, че има такива „сериозни проблеми“ заради които нашият отбор ще бъде санкциониран. Едва на 10.12.2014г. (4 дни след мача) получихме санкцията по електронната поща.

 

БК Монтана 2003 изказва своето несъгласие с описаното от г-н Калпакчиев в доклада. По време на срещата инцидент нямаше, само свиркане и викане от страна на публиката в рамките на допустимото и нормално поведение за спортна среща по какъвто и да е вид спорт. Дежурният представител явно е чул определен зрител в близост до секретарската маса (в ляво от нея, а не зад нея). След което се качи до зрителя в публиката, без преди това да потърси помощ от полицията. С тази си постъпка той провокира публиката и ескалира напрежението. Въпросният зрител и групата около него не бяха употребили алкохол както г-н Калпакчиев е записал в доклада, тъй като там седяха родители на наши състезателки, включително жени и деца. Всички от публиката започнаха да защитават зрителя, че не е направил нищо което да провокира неговото изгонване от залата.

 

Не отговаря на истината и твърдението на г-н Калпакчиев, че някой е бил плют или е имало опити за физическа саморазправа и заплахи. Както не е истина и това, че полицията в залата не е реагирала, тъй като нямаше основание за това. Цяло второ полувреме по молба на г-н Калпакчиев до секретарската маса стоеше полицай, който нямаше за какво да се намесва.

Считаме, че обстановката в залата беше нормална за провеждане на баскетболна среща каквато винаги е била в нашата зала.

В слабото женско баскетболно първенство на публика се радват залите в три града – Хасково, Русе и Монтана. Това ли е политиката на Българската федерация по баскетбол да се изгони и публиката от тези зали, защото се чували освирквания и псувни? Такива не можете да чуете в другите зали, тъй като там няма публика. Разбира се нашият клуб не толерира опити за какъвто и да било натиск или саморазправа със съдиите или длъжностните лица, но не мислим и не е редно да спираме хората да свиркат и викат, в рамките на допустимото.

 

В град Монтана спортът се прави за зрителите и за привличане на деца в спортните клубове, и след като ще бъдем лишавани от зрителска подкрепа заради пресилени неща Ние сериозно се замисляме да преустановим участие в и без това достатъчно слабото и осакатено женско първенство. Искаме да попитаме Дисциплинарно административният съвет към НБЛ, Вие гледахте ли записа от срещата преди да наложите това наказание, за да видите отговаря ли на истината написаното от г-н Калпакчиев?

В заключение искаме да кажем, че за съжаление знаем, че няма да бъдем чути. По този начин според нас не се решават проблемите в българският баскетбол (без разговор, без предупреждение, без препоръки, направно с бъркане в джоба – 1000 лева глоба, такса за безмислено обжалване – 500 лева и среща без публика), а единствено се извършва финансов рекет върху изнемогващите баскетболни клубове, което води до прогресивно намаляване на желаещите да финансират баскетболните клубове.

 

БК Монтана 2003 заявява отказ да превежда каквито и да било суми за подобни измислени наказания, с риск да бъдем отстранени от първенството. Извиняваме се за грубия тон и остри думи, но те са провокирани от несправедливото наказание, заради пресилените и неверни думи в доклада на г-н Румен Калпакчиев.

 

С уважение -  ръководството на БК Монтана 2003


Тагове: НБЛ - жени, Монтана 2003
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи