Елена Станкова: Приемам всичко като атака към мен и Хасково 2012


Елена Станкова: Приемам всичко като атака към мен и Хасково 2012
(сн. lap.bg)
13-11-2014 15:03

След решението на Дисциплинарно административния съвет на НБЛ да накаже Елена Станкова с 1000 лева и лишаване от длъжностни права за един мач, старши-треньорът на Хасково 2012 се свърза с BGbasket.com и пожела да изкаже своята гледна точка към случая. Ето какво каза тя:

 

- Как протече двубоят и защо сте толкова недоволни от реферите?

- Единственото, което мога да твърдя към момента е, че мачът беше изсвирен на много ниско ниво и че за голямо учудване на цялото ръководство, най-слабият съдия в срещата беше старши-съдията Татяна Вълчева.

 

- Глобена сте с 1000 лева. Какво стана след мача, за да се стигне до това?

- Цяла сутрин чаках да получа доклада, защото имах информация, че в него не е описан такъв случай. Докладът е абсолютно чист, рапортът за инциденти също е абсолютно чист по отношение на мен. Аз не фигурирам никъде, дори има някакви инциденти с публиката на Нефтохимик, които са реални факти и са санкционирани с предупреждение. Няма описан случай с мен в доклада на дежурния делегат, а това е единственият меродавен документ, по който някой може да бъде подлаган на дисциплинарни наказания.

 

Заради това стигам до извода, че Татяна Вълчева е предявила някакви лични претенции към мен, които е адресирала до Дисциплинарната комисия. С няколко изречения искам да формулирам случилото се между нас. След завършване на срещата ми се наложи да проведа дълъг разговор с майката на Ралица Нанева, след което видях, че Татяна Вълчева е все още на секретарската маса. Отидох при нея, заедно с главния мениджър на клуба Николай Петров и в присъствието на спортния директор на клуба Станислава Станкова, като се опитах да й анализирам житейските последствия от нейното поведение. 12 години работих с подрастващи и бях изградила шампионски отбор в „Академик” София и след това „Академик 2003”. Дадох на българските национални отбори 8 национални състезателки. В тези години Татяна Вълчева прохождаше в съдийството. Но единствената отличителна черта, която остави в мен в годините, е тенденциозното отношение, което проявяваше към мен и дъщеря ми. Обясних на Вълчева, че тормози мен и детето ми толкова дълъг период и се опитах да й дам отправна точка, че тя също има дъщеря, че житейското колело се върти, че със сигурност ще се намерят хора, подобни на нея, които ще тормозят и нейното дете, и чак тогава се надявам тя да разбере поведението си. По жалбата, която е подала срещу мен към ДК, разбрах, че Татяна Вълчева не е проявила интелигентност да разбере същността на думите ми с цел да лимитирам нейния житейски негативизъм. Ръководена от злобата си, тя адресира случая към ДК, който случай не касае срещата и аз съм учудена от факта, че изобщо е била разглеждана. Наложеното ми наказание в размер на 1000лв. показва, че в българския баскетбол има сериозни проблеми. Дефицитът на интелигентност придобива цифрени показатели, които от своя страна със сигурност не са спасението на българския баскетбол. Ще обжалвам взетото решение в името на справедливостта.

 

За този случай решението на Дисциплинарната комисия е, че „За отправени заплахи към съдията Т. Вълчева на основание чл.35, т.4 от ДАП, наказва Елена Станкова, старши-треньор на БК Хасково 2012, с лишаване от длъжностни права за 1 среща и глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.”. Тук искам да цитирам точка 4: „Отправени вулгарни изрази, обидни думи и/или оплюване, заплахи и/или неприлични жестове към длъжностно лице и/или състезател и/или служебен персонал и/или зрители.” Категорично заявявам, че точка 4, по която съм наказана, не касае казусът, който е разглеждан от Дисциплинарната комисия. Първо, аз не приемам разговора ми с Татяна Вълчева за част от спортното състезание. Този разговор беше проведен близо 30 минути след приключване на срещата с единствените ми намерения, които съм описала в жалбата (ТУК). Нито една от квалификациите в точка 4 не касаят моето поведение. Татяна Вълчева има претенции, че съм отправила някакви думи към дъщеря й. Аз отричам това категорично и искам да й дам един родителски съвет и да й кажа, че трябва да се лиши от количеството злоба, което е акумулирала към мен и дъщеря ми през годините. Ако тя смята, че дъщеря й е засегната от мен по някакъв начин, то, бих искала да заявя, че дъщерята на Татяна Вълчева по никакъв начин не е част от баскетболния живот на НБЛ-жени. Така че за мен наложената глоба е абсолютно неправомерна и е наложена по непонятни за мен причини.

 

Тук обаче искам да отворя една скоба, защото председател на Дисциплинарната комисия е г-н Иван Евстатиев. Колкото и да бих желала да проявя уважение към него във връзка с възрастта му, у мен има някакви резерви да направя това нещо, защото този господин преди години, когато бях треньор на Академик 2003 и бях изградила един шампионски отбор, исках да картотекирам едно момиче от Хасково да играе на финали на републиканско първенство, за да не остане без отбор. Когато отидох да я картотекирам, той ме посрещна с думите: „Цолова, с чужда пита искаш помен да правиш”. След тези изключително грозни думи на г-н Евстатиев, отправени към мен пред свидетели, аз не намирам за логично присъждането на неговото наказание. Той обича да бъде назидателен към мен и може би неявяването ми за заседанието не му е подействало добре. Аз обаче не се явих там, защото не смятам, че този случай трябва да бъде адресиран до Дисциплинарната комисия.

 

Искам да заявя категорично, че приемам всичко това като атака не само към мен, но и към отбора на Хасково 2012, който в момента се намира в чудесно състояние и намирам тези решения като опит да бъде спрян победния ход на Хасково 2012. Защото явно други начини – нормални, на този етап не съществуват като опция за тях.

 

- Мислите ли, че ще бъде взета предвид жалбата, която сте изпратили към НБЛ?

- Първо, считам че аз съм длъжна да реагирам, защото приемам това като поредното несправедливо решение и поредната несправедлива реакция към мен и към клуба. Времето до мача (с Рилски спортист в събота) е твърде кратко, поне би могло служи като оправдание, че няма време да се свика Арбитражна комисия. Така че аз не очаквам до мача нещо да се случи и да има някакво развитие по този казус и жалбата, която сме подали. Мен това не ме притеснява, отборът на Хасково 2012 се намира в перфектно състояние. Момичетата реагираха с пълна готовност да се раздадат до край в този мач, точно в името на това несправедливо решение.

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Елена Станкова, Хасково 2012, НБЛ - жени
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи