Кирил Райков: Ако можех да се върна в 4-ти клас, когато Георги Велчев ми показа оранжевата топка,без да се замислям щях отново да я взема (2-ра част)


Кирил Райков: Ако можех да се върна в 4-ти клас, когато Георги Велчев ми показа оранжевата топка,без да се замислям щях отново да я взема (2-ра част)
29-09-2014 15:12

Вчера ви разказахме историята на Кирил Райков, който е пример за един успял човек на 27 години. През миналия сезон ботевградчанинът играе в Норвежкия Тромсьо Сторм, а като дипломиран треньор в Националната спортна академия, той вече е и старши-треньор на дублиращия отбор на тима.

Успоредно с това, от години състезалят напредва и на още няколко полета. Вижте и втора част от интервю, което той даде за BGbasket.com.


Вече трето лято Кирил Райков е част от треньорския екип на елитен камп за подрастващи в Америка, който е спонсориран от Nike. “Professional Sports Camps” се провежда в Ню Джърси, а в него баскетболистът има честта да работи със специалист като Кен Уеб, който е главен треньор в кампа. Кен Уеб може да се похвали със страхотна визитка. В кариерата си като играч Уеб има общо 16 сезона в САЩ и в Европа. Сега работи и като треньор в Дания.


Кирил Райков определено не забравя откъде е тръгнал. След като се завръща това лято от Америка, той отново е в родния Ботевград, където не оставя баскетбола нито за миг. Бившият състезател на Балкан се включва в подготовката на младите състезатели в школата.


“В баскетболната зала поддържам форма с различните формации на подрастващите групи на Балкан. Докато давам стимул и мотивация на младите таланти, така и влизам в техническа форма. Баскетболът е един, независимо дали си в първи клас или играеш на световно ниво. Затова искам да благодаря на Михайл Михайлов, Виктория Маринова и Стефка Гавалюгова, които ми позволиха да участвам в тренировъчния процес нa децата.

 

Тренирам и индивидуално плуване при една от основните треньорки в плувен клуб “Левски” - Ирена Дамянова и треньора на най-добрия ни плувец (Петър Стойчев) – Красимир Туманов. Това ще подобри мобилизацията на раменните ми стави, които са от основно значение при баскетбола. Ако ми остане време, влизам и в боксовата зала за по-добра координация и бързина на ръцете и краката.

 

Кирил Райков е силно привързан към своята племенница Йоана, заради която обича да се връща в България.


Това лято Райков и неговата приятелка прекарват почивката си заедно с нея в Гърция.


 - Влиянието, което оказва спортът върху него:

“Спортът развива много волеви качества. Ако от малка възраст спортуваш активно, се научаваш на дисциплина, последователност, борбеност и уважение. Изграждаш един характер, който в бъдеще ще ти се отплати. Доказано е, че хора, които са били спортисти до 18-годишна възраст, са много по продуктивни и успешни в каквато и професия да се занимават в бъдеще. Така че съм благодарен, че избрах да играя баскетбол. Баскетболът ми даде възможност да обиколя света, да се срещна с много хора, традиции. Да имам много приятели и незабравими преживявания. Ако мога да се върна в четвърти клас, когато Георги Велчев ми показа оранжевата топка, без да се замислям щях отново да я взема и да забия една тройка."

 

Както показва и страхотният му външен вид, бившият играч на Балкан от години се занимава усърдно и с фитнес. Най-големият му успех в момента е, че вече работи и като инструктор в една от най-големите фитнес вериги на Скандинавския полуостров.

Ето как се заражда интересът му към фитнеса:  “Още от малък винаги бях пръв на стадиона и във фитнес залата. Страстта ми постепенно се засилваше, докато стигнах до момента, в който исках да знам всичко за човешкото тяло, как да се движим правилно, как да го използваме по най-добрия начин, какви процеси се случват в него и как да сме по-добри в нашия спорт."


- "Физическата подготовка в баскетбола е в основата. За да играеш добър баскетбол, за да можеш да владееш техническите и тактическите похвати, трябва да си в добра физическа форма", казва още Кирил Райков. "Няма как да вземеш борба под коша, ако нямаш взривна сила на долни крайници или да издържиш на няколко последователни преходи от защита в нападение, ако нямаш скоростна издръжливост или пък да изтеглиш на бърза атака и да вкараш кош, ако нямаш бързина и добър начален старт (реакция). Много е важно как тренираш в залата, когато си подрастващ и изграждаш мускулно-скелетната си система. От особено значение е биомеханичния двигателен навик и контрол. Аз и до ден днешен имам патологични проблеми в структурата си, защото когато съм бил малък, не съм знаел как да движа тялото си правилно. За жалост, мускулният дисбаланс и лошата механика са доста често срещани в младото ни поколение."

 

- От скоро бившият капитан на Черноморец може да работи и като диетолог, тъй като вече има сертификат за това. Той сподели пред нас и какъв е неговият режим на хранене и с какво препоръчва да се хранят активните спортисти.

 

“Последни проучвания показват, че високомазнинна и нисковъглехидратна диета е най-здравословна. По този начин държим инсулина, който е ключов хормон в нашето тяло, в ниски нива и хормоните, които изграждат нашите мускули като тестостерон и хормон на растежа, работят по пълноценно. От близо година приемам огромно количество полезни мазнини (авокадо, зехтин, яйца-жълтък, но не твърд, кокосово олио, масло, телешко, свинско, заквасена сметана). Но при атлетите нещата стоят малко по-различно. Ако при нетрениращите може да стигнеш до 20-30 гр. на ден въглехидрати, то атлетите трябва да приемат въглехидрат след всяка тренировка, за да заредят загубата на гликоген в мускулите и да презаредят тялото с енергия. Източникът на какъвто и да е макро-нутриент е от ключово значение. В яйцата на паяка има протеин, както и в телешкото месо, но първото е смъртоносно. Добри източници на въглехидрат са ориз и сладък картоф. Протеините са също много важни за възстановяване и изграждане на мускулите ни. Но не трябва да се прекалява с прекомерна консумация на месо, защото се отделят токсични отпадъчни вещества като амоняк и пурини. Най-важното е храните да са по възможност органични, много зеленчуци, хубаво месо, кисели плодове, които не съдържат много фруктоза и въглехидрати с нисък гликемичен индекс.


*Всичко, което Ви интересува за фитнеса и здравословния начин на живот, можете да намерите на официалната страница на Кирил Райков в социалната мрежа Фейсбук.  

 

Информация относно “САТС” и характеристиките на Кирил Райков в програмата, можете да разгледате тук!


ПЪРВА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С КИРИЛ РАЙКОВ

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър



Тагове: Кирил Райков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи