Грег Попович подготвя защитата на титлата на Сан Антонио


Грег Попович подготвя защитата на титлата на Сан Антонио
(AP photo)
20-09-2014 10:18

Легендарният наставник ще гони първи дубъл от титли със Спърс


Три месеца по-късно все още звучи невероятно, че Сан Антонио Спърс успя да спечели титлата в НБА. Със сигурност те имаха достатъчно талант, бяха може би отборът с най-голяма дълбочина на състава и най-добрият състав в лигата, когато ставаше въпрос за колективна игра и предвиждане на ходовете на съперника. Титлата не им беше подарена, те си я спечелиха и то въпреки възрастта на основните звезди.


Титлата на Спърс обаче е впечатляваща не поради всичко това, а заради онова, което се бе случило 12 месеца по-рано.


Шпорите загубиха последните две срещи от финалите на 2013 година при все, че се очакваше тимът да е силен именно в края на мачовете. Вместо това обаче те се провалиха, като и играчи и треньори направиха сериозни грешки в мачове 6 и 7 срещу Маями. Как обаче Грег Попович успя да вдигне отбора след това и той да издържи тренировъчен лагер, 82 мача от редовния сезон и 23 в плейофите? Това може би е най-сериозното треньорско постижение в историята на НБА.


При излизане от офиса на Попович през миналия сезон и минаваш покрай тези на помощниците. Там няма как да не се види една снимка на стената, която показва електронното табло от мач №6. Снимката обаче не показва крайния резултат. Тя е запечатала момент в края на третата част, когато Спърс водят с 13 точки.


Това е трикът на треньора. Той не се фиксира върху тройката на Рей Алън или наполовина пълната зала на Маями. Той се концентрира върху тези 12 минути и половина, които бяха изиграни грешно.


В интервю Попович се връща към тазгодишните финали и по-точно след мач №2, който Маями спечели като гост и изравни серията:


"Когато спечелиха мач №2, те може би не се справиха добре с този успех. Те вероятно си мислеха, че сме извадили късмет в първия мач, когато имаше проблеми с климатика, и си мислеха, че просто ще го направят отново. Като двукратни шампиони това бе съвсем естествено. Това си бе тяхното място" казва легендата.


Като се комбинират двете поведения - на Спърс и на Хийт, и резултатът бе изключително, превъзходно показване на баскетболно съвършенство. Дори и сега, когато Попович гледа последните три мача от финалите той се чуди кои са тези играчи и се възхищава.


Сега целта му е да не се повтаря грешката на Хийт, които не се справиха добре след победите. Този сезон надеждата му е Спърс да имат същия манталитет, който комбинира най-доброто от 2013/2014 заедно с търпение, докато се стремят да постигнат нещо, което отборите на Попович не са правили - да защитят титлата.


Тагове: Грег Попович, Сан Антонио Спърс
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи