Георги Глушков: Трябва да започнем работа с подрастващите, иначе няма да се случи нищо


Георги Глушков: Трябва да започнем работа с подрастващите, иначе няма да се случи нищо
18-09-2014 17:05

Днес БФБ проведе своето Общо събрание, на което бяха представени отчетите за изминалата година, проектобюджетът за следващата, както и бяха направени промени в Управителния съвет. Ето и думите на президента на федерацията Георги Глушков след края на събранието:


"Членовете, които подадоха оставки от УС през последните две години бяха много заети. Някои от тях са в политиката и нямат толкова време. Това, че на последните събирания нямахме кворум, ни наведе на мисълта, че за подобряване на работата на УС и нормалното протичане на заседанията е нужно да се намали състава и да влязат хора, които могат да участват редовно. Това беше целта ни, за да може да имаме кворум и да вземаме решения.


Преди няколко години журналисти ме питаха защо нямаме представител на състезателите в УС, след като в други държави ги има, а някъде има и синдикат на играчите, където обикновено позицията я заемат състезатели, които наскоро са се отказали и са навътре в темата относно проблемите, близки са до тях и могат заедно да предлагат варианти за обсъждане пред УС. Всички знаят и кой е Иван Ценов и какво е за българския баскетбол. Смятам, че те са добри попълнения в състава ни.


Бюджетът за зала Триадица беше 150 000 лева, а мисля че при добри стечения на обстоятелствата ще бъде и увеличен. Имаме нужда залата да бъде обновена. Знам, че няма да е лесно предвид икономическата обстановка в страната, но това е минималния бюджет, който сме предвили и е предпазлив. Ще се наложи да се работи сериозно, тъй като смятам в рамките на две години да успеем да направим добри неща в залата. Няма да стане изведнъж.


По отношение на финансирането, което беше проблем в последните години, през тази явно сме се справили. Имаме треньорски проблеми. Тази година за първи път направихме нещо като конкурс за избор на треньори на националните отбори. В общи линии се оказа, че чужденците, които кандидатстват за треньор на националния отбор са повече от българите или са равен брой. Това ме накара наистина да си мисля, че имаме проблеми с треньорството и трябва доста сериозно да работим. Почти половината от треньорите в НБЛ са без нужния лиценз и това също казва доста неща, които ние трябва да се стремим да решаваме по някакъв начин. Само с говорене няма да стане. Трябва да предприемем действия. Имаме идеи за лицензионната комисия и тези, които искат да си повишават лиценза да имат изпити, както е в другите държави. За съжаление това трябва да го направим, за да повишим качеството, не знам дали ще успеем и количеството, на треньорите, които имат желание да работят с подрастващи. Тук става въпрос не толкова за лигата, където треньорите са повече селекционери и при тях вече има изградени състезатели и задачата им е съвсем друга.


Тези 100 000 лева за работа с подрастващите ще бъдат похарчени за заплати. Това е моето решение. Преди доста години говорихме за това, имаше програма и дори бяхме направили план за около 300 000 лева, но пък тогава финансовите условия бяха много различни и не можахме да я изпълним. Сега направихме така, че да започнем с тази сума и да видим как ще работим. Главна роля в осъществяването на тази програма ще има този главен треньор или главен методист, който да координира тази работа във всички тези четири области. Трябва да се събират всеки месец децата, да се провеждат уроци където няма баскетболни отбори и да могат да намерят високи деца и да ги приобщят. В общи линии трябва да започне да се работи от ранна възраст, както го правят другите.


От доста месеци мислим по въпроса кой да е главен треньор. Имахме определени идеи, предложихме на някои хора, но те имат други планове. Трябва да започнем с човека. Може да не бъде най-добрият и най-точен към този момент, но трябва да започнем. Ако не започнем, то няма как да се случи нищо. Ще се опитаме да намерим най-доброто. Парите са осигурени за заплата още от миналата година. Много важна част от развитието е именно тази. Второто е да подобрим треньорството особено при подрастващите. Тази година всички имахме технически нарушения, сърдихме се на съдиите, подсказвахме им, отговоряхме на нашите треньори и това е направило впечатление на всички, тъй като ми го казаха. На нас вече не ни прави впечатление, но не е приятно и трябва да се подобряват нещата."


Тагове: Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи