Таня Гатева: Треньорите сме виновни за качеството на състезателките


Таня Гатева: Треньорите сме виновни за качеството на състезателките
(сн. Sportsimages.bg)
01-09-2014 13:59

Това лято Таня Гатева бе селекционер на националния отбор на България за кадетки (16). С този тим тя участва на Европейското първенство в дивизия В, на което нашите останаха на 7-о място. Известно време след края на шампионата Гатева сподели впечатленията си от него, както и добави къде изоставаме и върху какво трябва да се работи

 

"Смятам, че представянето на тима беше задоволително. Не мога да кажа, че е максимума, защото реално трябваше да победим Украйна в третия мач от групата и тогава мача със Словения щеше да изглежда по друг начин от чисто психологическа гледна точка.

 

Колкото и да ми е болно да го кажа, мястото на нашия отбор реално като качество и обучение не беше за първата осмица. Другите отбори ни превъзхождаха физически, тактически, технически, липсва ни много опит. Играят защити, за които не сме и чували. Наистина момичетата се опитаха да дадат всичко от себе си, но за момента това им бяха възможностите. Нямаше изявен лидер,който да ни поведе във важните моменти. Не мога да си обясня как най-опитните играха на едно ниво с момичетата, които за пръв път участват в такъв форум.

 

Проблемът е само един, но много важен - държа да кажа на треньорите в женско направление - подрастващи, че ние всички сме страшно виновни за качеството на състезателките. Ние се правим, че работим, но не обучаваме. Децата на 16 години не знаят елементарни неща за баскетбола, а това е престъпление. Знам, че не откривам топлата вода, но докога само ще говорим, плюем и все някой друг ще ни е виновен. Крайно време е да слезем на ,,земята’’ и да започнем да работим заедно по единна програма. Липсват ни знания, колеги, трябва да се интересуваме, да искаме първо ние да знаем, а след това да го предадем на децата. Липсва ни изключително много физическа подготовка, техническа. Проблемите идват от това, че нямаме индивидуални тактически умения в нападение и защита оттам правим по 32 грешки на мач.

 

Искам да кажа на момичетата, че ако искат да успеят в баскетбола трябва да полагат много повече усилия. Извън самите тренировки трябва да се интересуват много повече от играта, да гледат мачове,да четат баскетболни книги и учебници. В днешно време има изключително много достъпна информация в интернет (не само фейсбук...). Трябва да гледат професионално на спорта,ако искат да се развият - спазване на спортен режим, правилно възстановяване, хранителен режим и т.н. Всеки ден да дават максимума от себе си и самите те да изискват повече от себе си. Да си поставят високи цели и да не се задоволяват с постигнатото в българското първенство.

 

Доволна съм от условията и искам да благодаря на БФБ, че усигуриха нормален тренировъчен процес във всички фази на подготовката и ми подсигуриха нужния щаб за провеждането на самата подготовка и участието в ЕП. Искам да използвам момента да благодаря на екипа, с който работих: Светослав Андонов, Калина Попянкова, Кирил Захов, Михаил Михайлов, Красимира Банова. Благодаря ви,че дадохте максимума от себе си и бяхме един добър колектив!"


Тагове: България (кадетки 16), Таня Гатева
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи