Бързи, смели, сръчни


Бързи, смели, сръчни
01-09-2014 12:01 | capital.bg

"Инвестиционната програма на кабинета "Орешарски" в частта "инвестиции в изграждане и реконструкция на спортни обекти и съоръжения" безспорно стъпва на принципни политики, които са съобразени със заличаване на различия между регионите; по-доброто функционално взаимодействие между централната и изпълнителна власт и местните власти; политиката на равен достъп на българските граждани, в случая до спортни обекти и съоръжения, за упражняване на масов спорт и без да сме съобразявали никакви количествени показатели по отношение гъстота на населението заради възрастови или прочие числени параметри."

Припомняме ви това изказване на бившия спортен министър Мариана Георгиева не защото смятаме, че сте забравили особения й изказ и държим да му се насладите отново. Това беше едно от много подобни изречения не чак толкова отдавна – на 13 юни, когато в серия от питания депутатите от ГЕРБ се опитваха да разберат къде ще отидат 20 млн. лв. от програмата за растеж на регионите, предназначени за строителство на спортни площадки.

От общо 73 млн. лв., предвидени за спортни обекти, 20 милиона трябваше да разпредели министерството за малки проекти по места. До падането на правителството екипът на Мариана Георгиева успя да завърши десет от 13 транша и да разпредели над 10 млн. лв. Останалите са временно стопирани от настоящото ръководство на ведомството, а и тече проверка по вече проведените търгове.

Съчетание с обръчи

Последната дума, която може да се употреби за процедурите, е прозрачност. Информационно различните етапи от поръчките се случваха в минало време. Ценовите оферти на кандидатите винаги се отваряха ден преди на сайта на ММС да се появи информация за това. В най-общия случай в понеделник се появяваше информация, че миналия вече петък ще се отварят предложенията. Целта беше очевидна – да се крие кой и как с каква оферта печели множеството обекти.

Повече от месец и половина бившето ръководство на ММС намираше причина да отлага предоставянето на информация коя фирма и по какви показатели е спечелила отделните обществени поръчки. Видимо от данните, с които все пак успя да се сдобие "Капитал", е имало защо тази информация да се крие.

Първият транш за 3.961 млн. лв. предвижда изграждане и ремонт на 12 обекта (спортни площадки и комплекси) в различни краища на България – от община Гърмен, Благоеврадско, през община Крумовград, Кърджалийско до общини в Разградска област. Осем от 12-те обекта на обща стойност 2.1 млн. лв. се печелят от една и съща компания - "Капитол груп" ЕООД, която в последните години се появява в медиите с проблеми при изпълнението на проекти. През март агенти на ДАНС влязоха във фирмата за източване на средства при изпълнението на европроект за подмяна на ВиК мрежата на град Левски за 5 млн. лв., при което е използвала материали от кариера от защитена местност. Преди време тя нашумя с връзката си с 19-годишния Янко Янев, който спечели над 50 млн. лв. от обществени поръчки за доставки на релси за Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Голяма поръчка по този транш отива и в "Устра холдинг" АД, заради която преди години прокуратурата повдигна обвинения срещу кмета на Кърджали Хасан Азис. Тогава той беше обвинен, че за имот на фирмата вместо 800 хил. лв. са платени 9 млн. лв. във връзка със строежа на т.нар. водно огледало. По-късно делото в съда по казуса беше прекратено. Сега "Устра холдинг" ще ремонтира басейна "Арпезос" в Кърджали срещу 1.54 млн. лв.

За втория транш за 2.59 млн. лв., който е с 11 разпръснати из цялата страна обекти, се появява нова фирма терминатор. ЕТ "Металик – Иван Михайлов" печели осем от позициите. Компаниите на пловдивския бизнесмен Иван Михайлов са от активните играчи в обществените поръчки. Името му се прочу, когато в началото на май 2013 г. осигури самолет, с който пловдивският митрополит Николай отиде до Божи гроб, за да вземе благодатния огън.

На 3 август, три дни преди смяната на властта, ММС изпраща покана до "Металик – Иван Михайлов" и още две фирми покани за договаряне на обществена поръчка без обявление поради липсата на кандидати за тези обекти. Поръчката е за общо 500 хил. лв., но вероятно няма да бъде завършена по тази процедура.

Поръчка за 900 хил. лв. по този транш за втория етап от ремонта на спортната зала в Якоруда печели "Билдинг компани" ЕООД, чийто собственик Бисер Узунов се смята за близък на бившия депутат от ДПС и настоящ областен управител на Благоевград Муса Палев. Преди години компанията беше замесена в скандал за получаване на поръчки за възстановяване на инфраструктурата в района на Белица, като средствата бяха отпуснати от тогавашното министерство на бедствията и авариите на Емел Етем. "Билдинг компани" печели още една по-малка поръчка за спортна площадка в село Бабяк.

В различни траншове шест обекта печели и друга близка до ДПС фирма - "Герт груп" ЕООД, за общо 1.4 млн. лв. Това са спортни площадки в Хайредин, село Бацова махала в община Никопол, ремонт на стадион в с. Караманци, в град Ардино, ремонт на закрита лекоатлетическа зала в Пловдив и спортни площадки в няколко кърджалийски села. Фирмата придоби популярност миналата година, когато спечели поръчка на община Джебел, където дава гаранции за необичайно много рискове, но и най-висока цена в поръчката за ремонт на местно училище. Това включва уменията на работниците й да извършват изкопни работи (ръчно) в полярни условия – при минус 45-50 градуса и дебелина на снежната покривка от 3-4 метра и да подменят дървените черчевета и стандартните прозорци с модерна ПВЦ дограма и стъклопакет, дори ако обектът го тресе земетресение от девета степен по Рихтер, а в училищната столова изригне вулкан. Фирмата участва и в строежа на водния цикъл на Момчилград за 15 млн. лв.

В 20-те милиона лева, които трябваше да разпредели спортното министерство, попаднаха и няколко по-мащабни ремонта на стадиони. Единият от тях е за първата сериозна реконструкция на врачанския "Христо Ботев", която се очаква да започне до дни след спечелена от обединението "Враца инженеринг" поръчка за 2.265 млн. лв. Държавата отпусна и 2.28 млн. лв. за ремонта на стадион "Ивайло" във Велико Търново, но тази процедура за момента е прекратена.

Спорт за всички 

Друга немалка част от 70-те милиона за спорт бяха разпределени по общините, за да си завършат вече започнати обекти или да стартират нови. Преди дни стана ясно, че обединението, в което участват близката до Делян Пеевски "Водстрой" и "Понсстройинженеринг", ще строи новата многофункционална зала "Арена Бургас" за 38 млн. лв. с ДДС. При относително близки ценови оферти тя получи най-висока оценка по техническите критерии. Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбите на останалите две компании в класирането, а впоследствие стана ясно, че те няма да обжалват решението във ВАС.

В Мездра пък върви довършването на спортната зала, което ще се прави от свързаната с Цветан Василев "Инфраструктурна компания" и "Галчев инжинеринг". Там ще бъдат похарчени близо 7 млн. лв. 

Усвояването на 4.5 млн. лв. за ремонта на зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна за предстоящото домакинство на европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г. също не мина без сътресения. Няколко месеца общината, която е собственик на търговското дружество ДКС ЕАД, и ръководството му водеха битка кой да контролира изразходването на средствата. Напусналият поста си през изминалата седмица прокурист Симеон Варчев дълго време не се даваше и дори пусна обществена поръчка за изпълнител. В крайна сметка общинският съвет го задължи да я прекрати. Парите обаче отново няма да се харчат прозрачно. Ремонтът трябва да бъде извършен от "Хидрострой", която вече има договор с общината за ремонтни дейности, включително на спортни съоръжения, на територията на район "Приморски" до 2016 г. "Не съм възхитен от начина, по който действат, но не това е причината да подам оставка", обясни Варчев за "Дневник" през седмицата.

В Дупница на поръчката за ремонт и разширение на волейболната зала "Марек" се появи само една фирма – местната "Стройкомерс". Това не попречи процедурата да бъде завършена с подписването на договор за 4.49 млн. лв. с ДДС при отпуснати от програмата за развитието на регионите 4.5 милиона лева. Най-бързо бяха усвоени средствата в Ботевград, където получиха 1.8 млн. лв. за довършване на многофункционалната зала "Арена Ботевград". Тя беше открита на 29 март.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи