Тити Папазов: Лицето Николай Бареков е предател*


Тити Папазов: Лицето Николай Бареков е предател*
(сн. lap.bg)
30-08-2014 13:58 | Милан Николов, pik.bg

Треньорът на баскетболния отбор на Левски Тити Папазов, е известен с това, че винаги има гражданска позиция и е готов да я отстоява пред обществото. Ето какво каза той за някои от най-актуалните проблеми в България, сред които и затварянето на КТБ, довело до огромно сътресение в баскетболния Левски:


- Г-н Папазов, как приемате идеята на финансовия министър Румен Порожанов за освобождаване на по 1000-2000 лева от блокираните пари в КТБ? 

- Това поведение на служебния финансов министър показва едно нещо, което витае във въздуха - че държавните институции осъзнаха в каква каша се забъркаха в последните 2 месеца сега всички разбраха, че оцеляването на КТБ е оцеляване на икономиката на страната и на цялата ни банкова система. Когато се търсеше фалита на Цветан Василев, нямаше да бъде негов фалит, а сериозен фалит на голяма част от икономиката на държавата и на много семейства, които са свързани с финансиране от него. Трябва да се види, че България търси пътища, да се оправят нещата. Оцеляването на КТБ трябва да бъде национална стратегия на страната ни. Грешки със сигурност са допуснати много, виновни сигурно има доста, но нека се гледа позитивно да се даде на тази банка да бъде отново такава, каквато е. Тя бе много силна преди проведената операция срещу нея. 

 

- Адекватно ли е поведението на Иван Искров в момента?  

- Главният виновник за случващото се с кризата в КТБ според мен е Иван Искров. Най-нормално е, като се каже, че са изчезнали толкова пари прокуратурата да вземе мерки. Аз бях един от тези, които най-яростно атакувах и Цацаров, но сега вече твърдя, че неговото поведение е и в следствие на приказките на Искров. Експертното влияние, което имаше той повлия за случващото се. Аз смятам, че този човек трябва да има поне достойнството, а не да се държи по този начин. Това е умишлена некомпетентност, която заблуди цял един народ, заблуди и медиите, че са откраднати толкова пари. Трябва да си носи отговорността за вината. Аз не искам той да бъде разстрелян, но не трябва да се правят такива грешки, каквито допусна той.

 

Сега се работи да бъде спасена банката, а не Цветан Василев. Тези хора, които са ощетени когато страдат, тяхното страдание ще се прехвърли и на българския народ. Самият Бойко Борисов знае много добре, че ограбените хора от казуса с КТБ ще формират недоволството на народа. Аз съм ревностен защитник на Цветан Василев, а всеки, който ме познава знае, че аз съм ревностен негов привърженик. Времето ще покаже истината. Смачкан и унижен, Цветан Василев, е много малко сравнение с унижението на целия народ, имащ връзка с КТБ.

 

- Ще се върне ли Цветан Василев в България, за да се изправи пред правосъдието? 

- Аз смятам и се надявам, че е въпрос на кратко време това да се случи.

 

За съжаление много бързо забравихме първите дни на тази криза. От първия ден се вижда, че институциите (най-вече БНБ, после и прокуратурата) провеждат действия, от които се виждаше, че те няма как да са в негова полза. Това, което го знам със сигурност е, че него го е страх за живота му, защото неговото мълчание може да ограничи излизането на много истини, които не са приятни за хора и зависимости в тази държава. Когато вижда, че институциите не са зад тебе, въпреки че си честен и не си престъпник, то няма как да бъде спокоен, че ще бъдат адекватни действията спрямо него. Времето работи за него, може би самият той чака да дойде момента, в който ще съумее да укрепи банката. Тогава вероятно ще иска гаранция от държавата, че ще му се даде тази възможност. Защо чак сега започна да се коментира, че ще позволят на акционерите да спасят банката? Имаше нестабилно поведение на институциите и на финансовия министър. Как постъпиха с друга банка? Двойният стандарт показва нещо задкулисно. БНБ и финансовия министър трябваше да застанат така, че да успокоят хората. 

 

- Смятате ли, че КТБ трябва и може да отвори врати? 

- Времето работи да излезе истината за Цветан Василев, а в същото време времето работи и против него. Когато банката не функционира, това е пагубно и за нея, и за държавата. Едно е сигурно, този човек не случайно е печелил наградите, които са му давали за банкер на годината. Той има потенциал да управлява пари. Държавата трябва да постъпи така, както постъпи с ПИБ. Аз виждам едно пробуждане в обществото, че този човек не е престъпник, а той наистина не е. Гледахме един репортаж за неговата майка. Тези хора, които го атакуваха, трябваше да си дават сметка какво причиняват на тази жена. Това са много лични неща, които не са без значение. Този човек не заслужава това, което му се случи и той много скъпо плати. 

 

- Защо толко често нападате Бареков в медиите? 

- Ще ви кажа честно. Аз имам позиция и  тя е много проста. България страда от две много важни неща. Българинът страда от това, че е много злобен и завистлив, страда от това, че е предател, той си пати и от това, че е неблагодарен. Аз мисля, че лицето Николай Бареков е предател, но освен това той е страшно неблагодарен. Много добре знае на кого дължи това, което постигна. Безспорно, има и хубави качества, натрупа много опит. Но всичко, което постигна, го постигна благодарение на лицето Цветан Василев. Когато си неблагодарен и го забравиш, ти не можеш да бъдеш лидер.

 

Веднъж като си бил предател към Цветан Василев, не коментирам, че предаде и Бойко Борисов, то не може това да не е твоя втора природа. Когато си предател и неблагодарник, ти си оставаш такъв за цял живот. Сега на ред да бъде предаден е българският народ. Че ще се облечеш с имунитет няма да промени твоята същност. Трябваше да бъде с Цветан Василев докрай, а не да му обръща гръб. Обяви го за крадец, каза, че това било "кражбата на века", представяте ли си? Не мога да го преглътна и ще атакувам г-н Бареков навсякъде. Не може българският народ да допусне такъв човек да влезне в управлението на държавата. Неговата същност е предателството. 

 

- Какво се случва с баскетболния тим на Левски?

 - Съвсем нормално е да бъде потърпевш от това, което се случи с КТБ. Това са знаците на съдбата. В най-успешната година, когато отбора постигна исторически успех, получи уникалния шанс да бъде част от Евролигата и тя да е в София се случи това нещо. Ще се боря докрай и ще намерим начин този отбор да бъде финансиран. Доказахме коректност, като играчите не искаха да отидат в чужбина и останаха в Левски.

 

- В Румъния много футболни ръководители са в затвора. Има ли в българския спорт хора, които трябва да отидат зад решетките?

- Това го казва съдът, не ние. Всички хора, които дават пари в българския спорт, трябва да бъдат изключително уважавани. Вярвам, че ще дойде и по-добър закон за финансирането на спорта, както е в Турция например. Радващо е това, което става в Румъния. Ако има строги мерки и правила кучето скача според тоягата. Ако хората започнат да се страхуват от последствия, може би няма да се правят нередни неща. Да бъдем по-позитивни. 

 

Надявам се новият управляващ да се казва Бойко Борисов, защото той е човек, който винаги е помагал на българския спорт. Виждате какво направи Лудогорец - това е нещо много велико. Докараха най-великият клуб в световния футбол Реал Мадрид. Това трябва да го уважаваме. И те имаха един период, в който не ставаха първи, но печелиха от продажба на артикули и това е бизнес стратегия. Когато у нас стане бизнес стратегия спорта, тогава ще имаме повече успехи. 

 

* Заглавието е на BGbasket.com

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Тити Папазов, КТБ, Цветан Василев, Левски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи