Каква вода е най-полезно да пием?


Каква вода е най-полезно да пием?
29-08-2014 22:30 | teenproblem.net

Знаете ли колко вода има в човешкото тяло? Според учените – около 70-80%. Пиенето на вода е задължително, дори когато не чувстваме жажда. Ако почувствате, че сте жадни, това означава, че вече сте малко дехидратирани. Системната дехидратация може да доведе до сериозни проблеми с бъбреците, обмяната на веществата в организма и забавяне на метаболитните процеси.

 

Приемът на вода трябва да е около 2 литра дневно, но той зависи пряко от начина ви на живот. Ако извършвате физически труд или спортувате, трябва да пиете по-големи количества вода. Разбира се, водата не може да бъде заместена с безалкохолни напитки или натурални сокове. Освен това те са вредни, защото съдържат големи количества захар и изкуствени подсладители. Затова пийте повече чиста вода, тя изчиства организма от токсините.

 

Но каква вода е най-добре да пием – минерална, трапезна или изворна? Много хора не се заглеждат в опаковката на бутилираната вода, която си купуват. Затова понякога се заблуждават, че пият минерална вода, а всъщност не е така.

Как да разберем каква вода си купуваме и коя с какви качества се отличава?


Бутилираната вода е минерална, трапезна и изворна.


Разликата между тези три вида вода е доста сериозна. Минералната вода е богата на разтворени минерални вещества – соли. Те са с различна концентрация, спрямо всеки извор. Освен това минералната вода извира от земята с температура над 20 градуса. (Най-горещият български извор е Сепарева баня – 103 градуса.) Минералната вода съдържа полезни за организма вещества. Минералната вода бива високо и ниско минерализирана. Смята се, че високо минерализираната вода не е подходяща за ежедневна употреба, защото организмът се пренасища. Минералната вода с по-ниски съдържания на разтворени вещества е подходяща за всеки ден.

 

Изворната вода излиза на повърхността на земята от много по-плитки слоеве на почвата и обикновено е с по-ниска температура. Тя има много по-ниска минерализация, която е пренебрежима, защото солите не се натрупват в организма и не му оказват влияние.

 

Третият вид бутилирана вода е трапезната. Тя преминава през обработка, преди да достигне до търговската мрежа. Чрез различни химични процеси, тя бива пречистена и съдържа много малко минерални вещества.

Разбира се, минералните води се смятат за лечебни при някои медицински състояния като се приемат вътрешно и се използват и външно. При изворната и трапезната вода не можем да разчитаме на никакъв лечебен ефект.Когато избирате вода, най-добре е да редувате. Дори ако пиете ниско минерализирана вода, трябва да сменяте изворите. Така ще внесете баланс в солите, които се натрупват в организма.


Тагове: Здраве
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи