Кметът на Монтана Златко Живков: Целите ни са два финала


Кметът на Монтана Златко Живков: Целите ни са два финала
29-08-2014 13:02

За пореден сезон Монтана 2003 ще има основна роля в женската НБЛ. Първата причина за това е Кметът на Община Монтана Златко Живков, който осигурява финансирането на клуба. Той го прави не само за женския баскетбол, но и за мъжкия волейбол и за футбола. С какви амбиции тръгва през новия сезон и как успява да се справя в тежките времена, Живков говори за BGbasket.com:

 

"От миналия сезон съм доволен наполовина - станахме носители на купата след петгодишно прекъсване, но за първенството се представихме под очакванията. За този сезон ще се стягаме. Нормално е да направим добър отбор без да афишираме нищо повече. На 1 септември започваме подготовка, като засега сме с пет нови имена, които вече са известни. Ще привлечем трета чужденка в зависимост от това дали ще имаме още един център или не. Изчаквам да видя последно дали Милена Томова ще замине в чужбина и ако това стане, то вероятно ще търсим център отвън.

 

Ако трябва да бъда коректен, една седмица преди началото си мисля, че сме взели добри състезателки. Надявам се да е така. Предстоят ни още трансфери, както на чужденка, така и на българки. Селекцията не е завършила. Този път не бързаме за разлика от предишни години. Не ме притеснява това с оглед на това, че пазара е силно ограничен у нас и едни и също момичета се въртят между 3-4 отбора. От една страна е важно какви чужденки ще успеем да привлечем. Това важи и за нас, но това важи и за другите отбори. Разбира се ще се съобразим и с това какво ще се случи с Левски и с Берое Стара Загора, така че тогава вече ще е ясно какво ще привличаме и откъде. При всички случаи обаче мисля, че и тази година Монтана ще бъде фактор, както е бил винаги в последните 25 години. Само припомням, че ние сме единственият отбор в женската лига, който винаги е участвал в първата дивизия. Това не се отнася за Дунав, Левски или Нефтохимик, като имам предвид за последните 25 години. Ще се опитаме и тази година да направим добро класиране.

Целите ни са два финала. Това бяха целите и миналата година, това са целите и сега. Николай Боруков и Александър Апостолов остават и ги знаят. С единия финал се справихме през миналия сезон, но с втория не успяхме. Надявам се сега да имаме повече късмет.


Много е трудно да се справяме с три отбора. Неслучайно останах единственият кмет в България, който в момента си създава такива трудности и пречки с толкова на брой професионални отбори. Трудничко е. Разбира се помага ми това, че имам спортно сърце и аз самият също съм минал през спорта. Колкото и да е тривиално пак ще повторя - трябва да имаш сърце, за да наливаш вода в пясъка и тя да потъва, въпреки че като се замисля около 200 деца са във футбола и около 60-80 във волейбола и баскетбола. Това хич не е малко, а трябва да кажа, че стискам зъби и се надявам да се оправя. За съжаление повечето от спонсорите са извън Монтана и рекламните договори, които се старая да осигуря са за всички без изключение, защото иначе възможностите на общината не са много големи. Отделяме средства разбира се, но те са много по-малко, отколкото се отделят в други градове.


За мен е радостно и, че спортната база върви. Имаме основно ремонтиран стадион, а до месец ще бъде готово осветлението и ще можем да играем мачовете си там. Волейболната и баскетболната зала са след основен ремонт. Стараем се да работим по базата, стараем се и да не прекъсваме и да останем наистина спортен център на България. Няма друг град в страната освен Монтана, който е 50-хиляден, и да има три отбора в лигите. Не изключвам и индивидуалните спортове, където също имаме традиции.


Доста е трудничко, но поне докато съм на тази позиция ще се боря. Не съм от тези, които се отказват. Държавата направи всичко възможно бавно и полека да дезертира от подобни отговорности и всичко остана на гърба на луди хора и ентусиасти, както и да ви прозвучи това нещо. Доколкото ми е известно извън подкрепата на държавата за футболния Берое, което за мен е абсолютно недоумение и рано или късно това няма да остане така, то не съм чул държавата да помага на някой колективен спорт. Имам предвид като институции чрез държавни фирми и т.н. Не очаквам подкрепа от никого и досега е било така. Искам държавата да е коректна и да не ни пречи. За другото ще се опитаме доколкото можем."


Тагове: Монтана 2003, Златко Живков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи