Петър Георгиев за НБЛ: Искаме независимо кой е сбъркал да си носи последствията


Петър Георгиев за НБЛ: Искаме независимо кой е сбъркал да си носи последствията
29-08-2014 17:00

Президентът на Рилски спортист инж. Петър Георгиев бе избран за председател на борда на НБЛ за следващата една година. Шефът на самоковци сподели за някои от идеите, които са обсъждани и промени, които са направени. Отделно той коментира и представянето на националния отбор в тазгодишните квалификации:


"В НБЛ се опитахме да направим много нови документи - и правилник за работа, дисциплинарен такъв и какво ли не. Опитахме се да направам такъв дисциплинарно-административен съвет от трима души, които да са почти непознати с изключение на Иван Евстатиев, който е със страхотен опит и е 50 или повече години в баскетбола. Искаме колкото се може да локализираме нещата в лигата и след като ние всички президенти на клубове се подпишем и сме съгласни с тези документи, след това вече никой не може да се оплаква и да има възражения, след като е написано и този съвет е наложил наказания. Аз въобще не искам да има наказания, но винаги се случва. Такива простотии като миналата година искаме да ги изхвърлим от баскетбола, защото това беше някакво уродливо явление и бях на прага да се откажа. Не може в баскетболна зала да се хвърлят бомби, да се палят някакви неща, да се веят знамена и хората и в залата и по телевизията да не могат да гледат. Такива неща не са присъщи на тази интелигентна игра. Тези хора, които ги правят имам чувство, че нямат нищо общо с баскетбола, също както и тези, които ги довеждат.


Аз също съм от хората, които често критикуват съдиите и точно затова искахме да има един човек, който от няколко години не е толкова навътре в гърнето на баскетбола. Правилникът, който сме направили на съдии, на секретари, на комисари гласи, че всички ще бъдат санкционирани ако не си вършат работата. Не може на мач някой да псува тук на масата някой комисар пред деца и всички, а той после да казва, че не е чул и видял, докато, че някой от публиката е казал мафия го е чул. С това помага ли на баскетбола? Не, нищо не помага. Искаме независимо кой е сгазил лука, той да си носи последствията. Дали ще е Лукойл Академик, дали ще е Левски или дали ще е Рилски спортист, няма никакво значение. Или ще правим баскетбол или с простотии няма да се занимаваме. Ако продължават такива изпълнения, то няма да искам да се занимавам още на втория месец. Ние убихме най-малко три седмици, въпреки че това не ми е основна работа и си имам достатъчно задължения, да правим тези нови документи, за да може след това да тръгнем по някакъв нов път. Ако има хора, които не уважават труда на другите, то просто няма да продължаваме по този начин, а и няма да стигнем доникъде. Просто нещата си вървят както досега и виждате на какво ниво е баскетбола ни във всяка възраст. Всичко е катастрофа.

 

Това, което се случва с националния отбор е реално. Баскетболът е стигнал до някаква ниска точка и дано направим нещо, за да тръгнем нагоре. Проблемите са много и то най-вече при подрастващите. Има ги и в женския и мъжкия баскетбол, но ако не се обърне внимание на подрастващите, казвал съм го и на заседания на УС - ние говорим по два часа само за съдии и простотии, а да седнем и да набележим мерки как да променим детско-юношеския баскетбол и да се разшири пирамидата в основата й, не го правим. От последните събирания има някакви наченки, но да видим докъде ще го докараме. Трябва да се започне от нулата, за да се върви напред. Иначе да ни бие Люксембург и да сме на 30-то място в Европа - то просто ако някои хора станат от гроба, които са били трети и четвърти, то ще им е адски неприятно.


Дано повече публика започне да идва да гледа баскетбол, което също е проблем. Публиката пък ще започне да идва да гледа, когато има качествен продукт и качествен баскетбол. Виждате и националния отбор. Не искам да засягам тази тема, тя е по-скоро на федерацията, но като част от този цирк наречен баскетбол не мога да съм безразличен. Толкова слаби резултати и такова класиране, да нямаме победа в пет мача, не си спомням да е било от години. Не можем да се оправдаваме, че отборът е млад. Другите не са по-стари, а и нещо повече - най-младият ни играе най-добре.


Доста хора трябва да се замислят и най-вече играчите. Не може момчета на 20-21 години само парите да са им в главата. Като искат много пари и като искат в чужбина да заминават. Някой ако ги чака с баницата с доларите и еврото на някоя граница да тръгват веднага и да напускат. Само да не идва при мен на 22 години и да иска да му давам заплата по-голяма от моята. Не говоря за морал, защото те нямат морал. Те не си виждат и възможностите, стават за резил пред всички и това е според мен в основата на всичко. Не може едни момчета да искат пари от Глушков, че са в националния отбор. Навремето човек да е в националния отбор трябваше да изяде паркета от щастие и никой не е питал за пари или друго. Сега аз не мога да ги разбера такива хора. Ако в нашия отбор се появят такива те напускат Рилски спортист и сигурно ви прави впечатление, че който е започнал да се пазари с мен за пари, напуска. Има хора, които трябва да ми плащат на мен за това, че имат достъп до залата, че ядат и спят без пари. Дотам сме я докарали предвид това какво дават на мач. Не може един човек 205 см да вкарва по 2 точки на мач, от четири наказателни удара да е нула и да има претенции за пари. Той трябва да се скрие вдън земя ... и да обикаля и да търси до септември месец отбор. Кой ще го вземе такъв?"



Тагове: НБЛ - мъже, Петър Георгиев, Рилски спортист
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи