Отслабват ли звездите в НБА заради Коби Браянт?


Отслабват ли звездите в НБА заради Коби Браянт?
19-08-2014 18:12

Свалянето на килограми се оказа една от най-интересните тенденции това лято сред играчите в НБА.


 

ЛеБрон Джеймс спря въглехидратите и свали близо 5 кг. След него и Кармело Антъни направи същото,а Дуейн Уейд пък, съобщи наскоро, че тежи по-малко, отколкото е бил преди година.

 

И тримата баскетболисти бяха избрани в драфта през 2003 година. Те бяха измежду 5-те най-добри играчи в лигата в продължение на десетилетие. ЛеБрон, Кармело и Уейд бяха част и от Олимпийския отбор, който възвърна могъществото на американския баскетбол. Звездното трио е и в челните класации на всяка една по-малка или голяма тенденция в НБА, за която може да се досетите – от възхода на суперотбора до широкоразспространената употреба на “stretch 4”  на терена – до разрастването на екстравагантна мода извън терена в НБА.

 

Сега, всички наведнъж, решиха да отслабват.

 

А, за да си отговорите защо те се стопяват така, трябва да погледнете към звездата на Лейкърс Коби Браянт.


През лятото на 2007 година, великият Коби Браят беше на върха на кариерата си, както ЛеБрон Джеймс в момента. Той беше на 29 години и започваше своя 12-ти сезон в НБА. Коби също така направи и своите два най-добри сезона по статистически показатели. През онова лято, той загуби около 10кг. от теглото си и това прорабори за него. През следващите три години, той спечели две титли, а във финала на НБА всяка година реализираше средно по 27 точки на мач и пропусна само 9 от 246 мача в редовния сезон.

 

Обикновено играчите в НБА започват да играят по-слабо, когато навършат 30 години. Проучване в книгата “Прeпятствия пред победите” установява, че 11% от играчите между 29 до 30 години започват да играят по-слабо отколкото предходната година, това се случва при 15% от тези на възраст между 30-31, 22% от 31-32-годишните и най-много 35% от 32-33 години.

 

Това обаче не се случва при една от най-големите звезди на американския баскетбол - Коби Браянт. Въпреки, че сега той не е на онези суперчовешки статистически върхове, които достигна през сезон 2005/2006, гардът на Лейкърс поддържа статистически профил на елитен играч на възрастта между 29 до 34 години –

период, в който повечето играчи в НБА бързо се влошават.

 

Той беше по-слаб на 34 години , отколкото на 28.

 

 

Идеята му е следната: Може да удължите разцвета на кериерата си, ако промените теглото си ведага след като навършите 30 години.


През 2013 година Коби даде съвет на Пау Гасол как да живее здравословно: “Казах му, че според мен това, което наистина ми е помогнало тогава, беше фактът, че свалих килограми, но го посъветвах да премери теглото си и тогава да прецени сам дали има нужда от това. С напредването на възрастта метаболизмът  на всички ни се забавя и за това леко покачваме теглото си.”


Звездата на Лейкърс свали и още 7 килограма  през лятото на 2012 година, когато играеше на Олимпиадата заедно с ЛеБрон, Кармело и Уейд. Той обаче не е единственият пример на по-възрастен играч, който е намерил успеха, след като е намалил теглото си. Тим Дънкан също свали около 10 кг през 2012 година и след това се радваше на необикновено дълг трети добър период в неговата кариера. Рей Алън, който беше избран в драфта по същото време, когато и Коби, се подложи на т.нар "палео диета" миналото лято и бе обявен за играча с най-добро тяло на тренировъчния камп на Маями.

 

Всъщност в НБА има една дълга традиция на подражание, при която останалите играчи в първенството следват примера на този, който е възприет за най-добър в света. Точно както Коби взе буквално репертоара от Майкъл Джордан както на терена, така и извън него, сегашното поколение прави това, което звездата на Лос Анджелис Лейкърс направи, когато става дума за поддържане на тяло в края на кариерата.

 

 

Да свалиш значителна част от теглото ти обаче, отнема наистина голямо посвещение, особено в етап от кариерата ти, в който си получил вече над $100 млн. и си на върха.

Коби, атлетът с една от най-мощната работна етика, успя да се отдаде и това му помогна да заиграе по-дълго, отколкото повече играчи в НБА.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: НБА, Коби Браянт, Кармело Антъни, ЛеБрон Джеймс, Дуейн Уейд
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи