Ива Георгиева на път за САЩ: Получих пълна спортна стипендия; очаквам по-голямо развитие


Ива Георгиева на път за САЩ: Получих пълна спортна стипендия; очаквам по-голямо развитие
(сн. Sportsimages.bg)
30-07-2014 19:35 | Иван Вълчанов

Талантливата българска баскетболистка Ива Георгиева ще продължи да се развива в САЩ от есента. След малко повече от седмица – на 7-и август тя заминава към Оклахома, където е нейният колеж. Ива Георгиева е на 18 години и през миналия сезон бе част от Нефтохимик 2010 в НБЛ-жени, като игра две Европейски първенства за подрастващи – до 18 и 20 години, в които бе основна фигура. Ето какво разказа тя пред BGbasket.com:

 

- Как оценяваш за себе си изминалия сезон. Какво научи, можеше ли повече, както в Нефтохимик, така и при подрастващите?

- Изминалият сезон не беше толкова пълноценен, колкото очаквах, но напреднах малко или много. Научих доста неща от Петко Маринов, а Дионисий Гугушев ми помогна доста от гледна точка на разтягане и загрявка. При подрастващите можехме да постигнем много повече.

 

- След дългия сезон участва и на две европейски първенства. Как се справи с натоварването и ще успееш ли да се възстановиш?

- Двете Европейски първенства бяха адски изтощаващи и умората в мен е доста голяма. В момента си почивам в Унгария и се чувствам доста добре, възстановявам.

 

- Как оценяваш представянето и на двата отбора – до 18 и 20 години?

- Представянето ни с 20-годишните не беше това, което очаквахме. Имахме лош късмет в последните три мача и това ни костваше влизане в дивизия А. При 18-годишните се получи почти същото, след мачовете в групата изиграхме много лош мач срещу Латвия, който ни прати да играем за 5/8 място.

 

- Къде бяхте силни и къде не се получиха нещата?

- Бяхме доста силни на много моменти е защита – зонова или преса, защото поставяхме отборите в трудни ситуации. Горе-долу добра беше стрелбата ни от наказателната линия. Пречупвахме се в последните две-три решаващи минути на мачовете.

 

- Какво ти предстои? Започваш ново начало в САЩ.

- Предстои ми доста трудно начало с много тежки първи два-три месеца на хиляди километри от семейството и приятелите ми, но все пак това е животът.

 

- Кога заминаваш, къде ще играеш и получи ли стипендия?

- Колежът ми се казва Eastern Oklahoma State College и е в Уилбъртън, Оклахома. Заминавам на 7-и август. Получих пълна спортна стипендия.

 

- Защо реши да отидеш в САЩ и с какви цели заминаваш?

- Предложиха ми доста добра оферта и като цяло обучението в Щатите е много по-добро от това в България. Ще има по-голямо развитие от гледна точка на мачове и тренировки.

 

- Знаеш ли предварително нещо за треньорите и съотборничките си в университета?

- Познавам треньорите доста добре от около две години. Все още не съм се запознала с всички състезателки, досега само с три от тях.

__________________


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG 


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Ива Георгиева
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи