Мартин Ангелов: Мечтата ми е да играя в силен мъжки отбор (видео)


Мартин Ангелов: Мечтата ми е да играя в силен мъжки отбор (видео)
(сн. Sportsimages.bg)
29-07-2014 10:21

Мартин Ангелов навършва днес 12 години (роден на 29 юли 2002). Талантът на БУБА баскетбол вече няколко години поред е фактор в първенствата на най-малките. Този сезон той изведе отбора на БУБА баскетбол до финал в шампионата на 12-годишните, където отстъпи на Рилски спортист. Ангелов игра силно на целия шампионат, а изявата му на полуфинала срещу Шампион 2006 бе впечатляваща. Тимът му победи с една точка след продължение, а Ангелов завърши с 39 от всичките 60 точки за 24 минути игра. BGbasket.com честити рождения ден на Ангелов, който в момента е в Ню Джърси, САЩ, а той бе любезен да отговори на нашите въпроси. 
 
- Честит рожден ден, пожелаваме ти много успехи на терена и извън него.
- Благодаря много. 
 
- Кажи как и кога започна да тренираш баскетбол?
- Още не бях навършил 6 години, когато през април 2008 година баща ми ме записа в школата на Буба баскетбол. Оттогава играя повече от 6 години за този клуб. 

- Какво те запали и какво намираш в тази игра?
- Още от малък имах малък кош вкъщи, на който играех. Така започнах с баскетбола и след това като се записах да тренирам ми беше много интересно и забавно. Много съм благодарен на треньорите ми Емилия Кръстева и тогава Теодора Смочевска, които ми допаднаха още от самото начало и те ме запалиха по баскетбола. Кръстева и до момента е тази, която има най-голямо влияние върху мен да се изградя като баскетболист. Без нея нищо нямаше да постигна и съм й изключително благодарен за всичко. Където и да отида да играя занапред, винаги ще си спомням за нея и за всичките грижи за мен и съотборниците ми. През последната година тренирах и с Мануел Марков, на който също съм благодарен за всичко, което ме научи. Много полезна година за мен.

- Какви са успехите ти досега с БУБА баскетбол?
- Имам три шампионски титли и три втори места в първенствата на България. Играх почти целия сезон и с 14-годишните на БУБА, които станаха шампиони. Тази титла обаче не я смятам, тъй като ме нямаше за финалите. Гледах мачовете по интернет и много се радвам за съотборниците ми, които доказаха, че са най-добри в България.

- Доволен ли си от школата на БУБА баскетбол?
- Много. За мен най-добрата школа за баскетбол в България. Освен на Кръстева и Марков, благодаря и на Светла, както и на Боби Хаджирусев. Той ни организира мачове и турнири в чужбина, което ни дава възможност да играем с деца от други страни. А БУБА Къп е едно страхотно състезание, в което ще участвам за пети и последен път, тъй като ставам голям.
 
- Все още си на 12 години, но каква е амбицията ти в баскетбола?
- Имам желание и амбиция да играя в много силен мъжки отбор.

- Какво чувстваш, когато излезеш на терена?
- Винаги искам да побеждавам и чувствам вътрешна мотивация в себе си да го направя за отбора си.

- Как оценяваш представянето си през сезона?
- Според мен играх добре, но винаги може и по-добре. Не съм доволен от последната част на финала срещу Самоков. Исках да помогна и на големите на финалите.

- Завършихте на второ място в България за 12-годишни, можехте ли повече?
- Разбира се, че можехме и повече. Преди това по средата на сезона в контрола с Рилски спортист ги бяхме победили и то с разлика. На финала обаче те бяха по-добри и заслужиха титлата. Аз се гордея с моите съотборници, че показаха голяма борбеност и характер. Жалко, че се контузи най-високия ни играч - Александър Витанов още в първата среща на финалите. С него на финала нещата можеха да бъдат по-различни. Нищо, следващия път може ние да сме първи. 

- Върху какво работиш най-много и какво ти трябва още?
- Работя върху много неща, най-вече в нападение, игра едно на едно и много стрелба. Много неща ми трябват, искам да си подобря отскока, а и най-много играта в защита. Подобрих бързината, но искам още повече.

- Гледаш ли баскетбол по телевизията и кой ти е любимия отбор?
- Да, гледам доста баскетбол и най-много НБА. Любимият ми отбор е Лейкърс, въпреки че този сезон не играят много добре. Обичам да гледам и други отбори от НБА, от Евролигата понякога, както и от България.

- На кой играч искаш да подражаваш и има ли въобще такъв?
- Най-много харесвам Коби Браянт, както и Кайри Ървинг от Кливланд. В България много ми допада играта на Брандън Хийт. Благодарение на баща ми съм гледал много в Youtube за Дражен Петрович. Жалко, че е загинал толкова млад.

- Всяко лято си в Щатите, как прекарваш времето там и водиш ли подготовка за новия сезон?
- През лятото съм в Америка, да. След края на сеозна малко си почивам, но после всеки ден се подготвям за новото първенство. Участвах на много добър камп за две седмици с отличен главен треньор Пат Холдън. В момента играя в лятна лига за родени 2001/02 на много добро ниво, мачове всеки вторник и четвъртък през юли и август. В началото на септември се прибирам, за да участвам в БУБА Къп. И тази година ще направя същото. Играя баскетбол почти всеки ден, а освен това понякога футбол и доста често ходя на плаж на океана.

- Какво е нивото в Америка, където си ти спрямо нивото в България на същата възраст?
- Нивото на лигата, в която участвам е много силно, има много добри баскетболисти, може би е по-добро от нивото в България за моята възраст. Но и у нас има много добри състезатели, който е гледал финалите за 12-годишни сам се е убедил в това. Лобутов и Васко Попов от Рилски спортист, Виктор Германов от Левски, Кристиян Икономов от Шампион, моите съотборници близнаците Косьо и Лъчо Тошкови също, от Варна и Русе имаше добри момчета. Както и някои от добрите ми приятели от отбора на Доростол.

- Хареса ли ти шампионата в България при мъжете, ходиш ли да гледаш срещи наживо?
- Да, ходя редовно да гледам Левски, радвам се, че взеха три купи и то благодарение на любимия ми играч Брандън Хийт. Без него едва ли щеше да спечелят толкова титли.

- Имаш ли предпочитания извън баскетбола и кои други спортове харесваш?
- Харесвам много футбол, играя редовно по физическо с моя клас. Допадат ми още тенис на корт и на маса, както и плуване. От известно време и атлетиката, защото ходя на тренировки при много добрата в този спорт Маги Христова.

- Като каза тренировки в седмицата, по колко пъти тренираш по време на сезона?
- От понеделник до петък всеки ден, много рядко почивам по един ден. Събота и неделя имаме мачове, а когато няма пак тренирам отборно. 

- Подготвяш ли се специално преди срещи, имаш ли си някакъв ритуал?
- Не, нямам нищо подобно. 

- Асистенция или кош?
- И двете неща са много важни, едното не може без другото. Обичам да вкарвам, но повече обичам да подавам. Понякога асистенцията носи по-голямо удоволствие от отбелязания кош. Като видя сам съотборник, първото нещо е да го изведа да вкара кош. В трудни моменти обаче не бягам от отговорност и да атакувам повече. Затова и срещу по-слабите отбори вкарвам по-малко, а срещу по-силните повече.
 
- С какви кецове обичаш да играеш, кои са ти любими модели?
- Най-много обичам да играя с моделите на Коби Браянт, но имам и такива на Дерик Роуз.

- Стана известен с твоите кросовъри, кой от тях ти е любим?
- Това вече е тайна, не мога да кажа. Различно е, спрямо този който ме пази избирам подходящ начин да го мина. 

- Какво обичаш да ядеш, как се храниш, спазваш ли някакъв хранителен режим?
- От една година поддържам специален режим, който сам си наложих. Не ям сладки неща, никакъв шоколад, избягвам пици и бял хляб. Обичам да ям риба, спагети, мусака, месо, но не мазно и никакви колбаси. Искам много да благодаря на мама и дядо, които ми помагат с готвенето на подходящи храни за моя режим.

- Какво обичаш да пиеш?
- Обичам да си правя фрешове, бананов шейк. Пия най-много минерална вода, а тук в Америка Геторейд. 

- Какво правиш в свободното си време?
- Обичам да гледам телевизия, харесва ми Dancing stars, България търси талант и Следващия моля. Понякога, но не често играя на плейстейшън, харесвам много филма Бързи и яростни и чакам с нетърпение новата серия, голям фен съм на Валентино Роси и следя Moto GP. Ако не играя баскет навън, най-много обичам да ритам футбол с приятели. 

- Като каза футбол, гледа ли световното в Бразилия?
- Разбира се, като не участва България бях за Бразилия заради Неймар, за Аржентина заради Меси и за Португалия заради Роналдо.

- Обичаш ли да слушаш музика и ако да, какво най-много?
- Да, харесват ми много хитовете към момента. Например сега най-много ми допадат Counting stars на One Republic и Amazing на Kanye West.

- На много от твоите връстници си пример за подражание, какъв съвет имаш да им дадеш?
- Мога само да им пожелая да са здрави, да продължават да тренират и да не спират да обичат играта баскетбол. На моите съотборници от БУБА да се подготвят добре през лятото, за да се борим за първото място на БУБА Къп през септември. Досега през миналите 5 години не сме печелили този турнир и ще се радвам да го направим с моя набор (2002) от БУБА баскетбол.

 

 


Тагове: Мартин Ангелов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи