Ники Стоянов: Не ни достигна опит


Ники Стоянов: Не ни достигна опит
25-07-2014 13:01

Можехме да се класираме и по-напред, казва младежкият национал

 

Николай Стоянов бе един от основните играчи на младежкия национален отбор за Европейското първенство, на което нашите завършиха на 15-о място. Ето и неговите думи и впечатления след края на шампионата:


"Ще си спомням това 15-о място, на което никога не съм завършвал. Винаги съм успявал да стигна до предните позиции, най-ниско съм бил на 12-о. Тогава обаче 15-о не даваше право за продължаване в А дивизия, докато сега не е така. Това пък значи, че сме си свършили минималната работа, за която бяхме отишли.


Не ни достигна опит, за да се борим за по-предни места. Това беше главната причина. Не видях да отстъпваме по техническа качества, бяхме и добре подготвени тактически.


Лошият процент от тройката няма как да е от страх, не сме се страхували от нищо. Може би след като изпускаме няколко стрелби и целият отбор започва да се притеснява, падаше ни тонуса и продължаваме да изпускаме. Опитахме всичко - ходихме на тренировки, стреляхме сутрин, но нищо не помогна. Може би е на психическа основа.


Проблемът да се държим до 36-37 минута и да губим в края, си го спомням още от преди две години. Отидохме на турнир в Турция и мачовете ги губихме накрая с 4-5 точки. Не знам защо се получава така. Не можем да си задържим разликата, ние правим две грешки, те ни отговарят с контри и това те реже веднага. Миналата година с набор 93 беше по същия начин - отидохме на Европейско и първият ни мач беше с Испания, а след това с Латвия, като и двата отбора влязоха в четворката. С всички водим в резултата, не можем да си задържим разликата и накрая губехме с малко. Мислех, че този проблем няма да го има сега, но отново се получи.


На турнира в Турция взехме победа в началото, когато бяхме напълно освободени и играхме това, което играем винати и бихме с 20 точки. Немците нямаше как да се върнат и затова взехме мача. Следващите два ги загубихме и то отново по познатия начин. Не мога да се сетя за загуба с по-фрапанта разлика. На полуфинала отново водихме с много и просто нямаше как турците да обърнат, а на финала пак паднахме с 10-12 точки.


Разбира се, че можехме и по-напред с оглед на представянето в турнира преди шампионата, както и отборът, който имаме. Първенството е доста силно, въпреки че ги няма много от звездите на отборите. Рядко се случва да дойдат всички най-силни състезатели на тази възраст - и хървати и испанци бяха без двамата си най-добри. Все пак всички показват израстване, особено момчетата, които са получавали игрово време в мъжките си отбори в Евролигата или Еврокъп. Те идват и правят силен турнир и се отличават. Нивото беше доста високо.


Надявам се в следващите години да се докажа в такава степен, че поне да получа повиквателна и за мъжкия национален отбор. Оттам нататък пък вече да се боря за мястото си."


Тагове: България (20), Евробаскет 2014 (младежи 20), Николай Стоянов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи