Мария Костуркова: Никога не съм играла на по-прекрасно място от залата в Матосиньо (Португалия)


Мария Костуркова: Никога не съм играла на по-прекрасно място от залата в Матосиньо (Португалия)
(сн. fibaeurope.com)
21-07-2014 16:05

Дни след като приключи Европейското първенство за жени до 20-годишна възраст в България, на което Португалия завърши на трето място и се класира за Дивизия А, българката, която играе в националния отбор на Португалия - Мария Костуркова, вече е част от второ такова, само че за тези на нейната възраст - 18 години.

 

С невероятната си игра и изключително добрите показатели, които има, нашето момиче е обект на интерес не само от баскетболните специалисти, но се оказва, че тя е лююбимка и на местната публика.

 

Ето каква статия се появи за нея дни след началото на Европейското първенство за девойки(18) за Дивизия А ,което се провежда в Португалия.

 

Вижте как португалската публика приема Мария и какво казва тя за чувството да играе пред местната публика в интервю, което  BGbasket.com преведе за вас.

 

Домашен комфорт за класната Костуркова


Два от най-приятните елементи през първите три дни от Европейското първенство за девойки до 18-годишна възраст бяха баснословната местна подкрепа и участието на любимката Мария Костуркова.


Последният мач за деня в Център Деспортос в Конгреса на Матосиньо се превръща в истински празник с феноменалната публика от 2,000 – 3,000 души, създаващи невероятна атмосфера всекидневно за домакините.


Не, че отборът на Португалия и тяхната ключова състезателка Костуркова са изненадани от изумителното шоу. Това е един вид дежа вю за центъра, който преди година доведе Португалия до успех и MVP на Мария на Европейското първенство за момичета до 16 години. “Миналата година играхме на същия терен със същите фенове, където те ни даваха едно много специално чувство.”, спомня си Костуркова с усмивка. “Беше невероятно да играем тук с всички мои съотборнички.Спомням си за прекрасния отбор, който имахме, пълната зала, пред която играехме и всички хора, които отделяха от времето си, за да дойдат и да ни подкрепят.


 

Да бъдеш MVP наистина е страхотно, но това нямаше да бъде възможно без моите съотборнички, така че MVP не е награда просто за един играч - тя е за целия отбор.


Костуркова допълва още: “Разбира се, понякога големите тълпи ни носят малко повече напрежение, но аз никога не съм играла на по-прекрасно място като залата в Матосиньо.

През най-трудните ни моменти феновете са тези, които ни дават силата да продължим и да се борим до края. Когато и някой от нас да отбележи кош, ние чувстваме как всички хора викат, за да ни подкрепят.”


Несъмнено имаше няколко трудни моменти тази седмица на завъртането през първата фаза на състезанието. Висотите от победата през първия ден срещу Швеция бяха последвани от тежка загуба на третия ден от Италия. Португалките бяха притиснати и от странния край ( и поражение) срещу Чехия.


Неосъзнавайки, че отборът й всъщност изостава с една точка, Каролина Бернардеко се обърка и пропусна да завърши последната атака в мача, позволявайки сама часовникът да изтече и поздравявайки се още преди това със загубата на своя отбор. Когато тя осъзнава грешката си, чак след последната сирена, изтичва неутешима и облята в сълзи в съблекалнята. Секунди по-късно всички видяха как Костуркова минава през терена в ожесточено преследване на нейната унила съотборничка. “Аз отидох и й казах, че тя е голям играч за нас и че всички ние също сме правили грешки в игра” , разкрива Костуркова, която убедила Бернардеко да се върне за разтягане за следващия мач, където тя получила изключително разбирателство от голямото количество местни фенове , които все още седяли в залата.

“Тя се върна на игрището с вдигнато глава и съм сигурна, че ще продължи да играе много добре за нас. Познавам я и знам, че никога няма да се откаже. Ние сме един отбор и ще бъдем там за нея, какво и да се случва. Тя беше смела, а всеки силен играч е имал големи грешки , но това, което прави нея още по-голям играч, е това, че тя успя да се оттърси от това.”


Костуркова говори с огромна мъдрост, отговаряща и на начина, по който тя играе на терена, показвайки лидерските си качества. Може би това не е учудващо, защото нейната майка е старши-треньор и също е била национален състезател на България, не по-различен от нея.


 

“Майка ми е мой треньор през последните три години и аз не мога да кажа, че ми е лесно, но мисля, че сме свършили страхотна работа заедно до сега. “ разказва още Костуркова. Нашата връзка е силна и мисля, че има много позитиви, защото аз знам точно как тя мисли и мога да помагам на моите съотборнички да се справят с трудностите.”


Бащата на Костуркова също е тренирал баскетбол и когато тя е била по-малка, баскетболът следователно бил неизбежна първа стъпка в нейния живот.

Сега тя прави всичко, което може, за да подобри своите умения, и базирайки се на първите й няколко лета с националната фланелка, е очевидно, че много колежи и клубове, ще почукат скоро на нейната врата.


 

Мария сама потвърждава: “Аз започнах да тренирам баскетбол, когато бях на осем и никога не съм играла някакъв друг вид спорт. Наистина много харесвам този спорт и ми беше достатъчно да го избера, дори само гледайки моите родители да играят

Опитвам се да подобря всички неща, в които не съм толкова добра всеки път, когато отида на тренировка. Бих искала да опитам да правя и още много други неща в живота, но прекарвам всичкото си време в тренировки и мачове, защото честно казано това е, което наистина обичам да правя.”


Имайки средно на мач на това Европейско внушителния дабъл-дабъл от 16.7 точки на мач и 9.7 борби до сега , Костуркова със сигурност ще води своя отбор и във втория кръг, който започва днес с мач срещу Испания.

__________________


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG 


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Португалия (девойки 18), Евробаскет 2014 (девойки 18) , Мария Костуркова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи