Приключи Европейското за ветерани с българско участие (галерия)


Приключи Европейското за ветерани с българско участие (галерия)
21-07-2014 15:07

В началото на месец юли се проведе 8-то Европейско първенство за ветерани-максибаскетбол в Острава, Чехия. В него участваха 106 отбора жени и мъже с 1 600 състезатели от 25 националности. Българските представители участваха във възрастова група мъже-над 45 години. Отборите бяха разпределени в три групи, като наши съперници в група А бяха Хърватия, Русия А и Италия Б.

 

В първия мач след много оспорвана игра полувремето завърши при резултат 27-21 за хърватите. Последваха бързи пробиви за Евтим Банев, отбелязал 16 точки, красиви контраатаки на С. Маринов и Радостин Стоянов. Мощна борба под кошовете на централните ни нападатели Гюлев и Калдерон. В четвъртата част разликата стигна до 4 точки, но излизането на Ал. Калдерон за 5 фаула се оказа фатално и загубихме мача с 51-60.

 

На мача с Русия във втория ден полувремето завърши при резултат 37-34, но силите ни бяха дотук и изгубихме със 77-47. В следващият мач с фаворитите от Италия след една част водехме с 19-18, но и там загубихме с 60-108.

 

Втората фаза на шампионата стартирахме с важна победа над гърците с 64-58, където след едно полувреме водехме с 37-25. Последваха силни минути за елините и заключителната четвърт започна при 45-45. Сърцатата игра на Събин Маринов, Е. Банев и Ст. Стойчев отказаха гърците, на които и зоновата защита не помогна.

 

В последния ни мач за седмо място с Австрия с оредели редици, поради контузии на Ст. Стоичев и Ал. Калдерон и здравословни проблеми на П. Стаматов и д-р К. Танев се борихме мъжки до третата част, където водехме с 53-51. До този момент с точна стрелба се откроиха С. Маринов и Е. Банев, а вещата диригентска палка на Р. Стоянов направи играта балансирана и с добри изяви се включиха Д. Недялков и Стаматов. Последният съдийски сигнал дойде при резултат 59-70 за австрийците.

 

В крайното класиране с бронза се окичиха Италия Б, който победиха Чехия с 75-64, а шампиони станаха Италия А, побеждавайки Русия А в красив и драматичен двубой с 81-58.

 

Емилия Варадинова, представител на ФИМБА за България след шампионата каза: ′Благодаря на всички български участници, отделили време и средства за този прекрасен форум. Българският отбор, чието ядро е от Бургас показа интелигентна игра, воля и отборен дух. Любовта на тези момчета към баскетбола е толкова голяма, че е достоен пример за подражание на всички носещи екипа с националния трибагреник. Пожелавам им здраве и бъдещи лични и спортни успехи.′


Снимки от първенството вижте ТУК

__________________


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG 


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи