Нина Хаджиянкова: Левски ми даде удоволствието да спечеля много титли и да се радвам на резултата от труда си


Нина Хаджиянкова: Левски ми даде удоволствието да спечеля много титли и да се радвам на резултата от труда си
Нина Хаджиянкова (в бяло) по време на празненството по повод 30-годишнината от спечелването на КЕШ
02-05-2014 17:51

Нина Хаджиянкова е едно от големите имена в историята на женския баскетбол в Левски. Тя е част от славния отбор на „сините”, който печели Купата на европейските шампионки преди 30 години, през 1984-а. Тя бе сред отличените заслужили личности за развитието на баскетболния Левски по време на награждаването на 27-ми април (неделя) в зала „Универсиада”, а ето какво каза пред BGbasket.com:

 

- Какво означава за Вас да видите толкова хора, оставили името си в историята на Левски, на едно място и да поговорите с тях?

- Празникът е прекрасен, младото поколение играе. Хубавото е, че тук са много то легендите на Левски от години, в които са започнали да пишат историята на клуба. Не сме се събирали много отдавна на едно място и за мен е удоволствие да ги видя в зала „Универсиада” на този хубав празник.

 

- Колко е важна традицията в един клуб, особено когато тя е 100-годишна?

- Времето и историята никога не могат да се забравят и да се отпишат, така че този 100-годишен юбилей е доказателство за целия път, извървян от всички хора, които са оставили трайна следа в Левски, които са отдали младостта си, амбицията, желанието за победа и са начертали пътя и историята на Левски до този момент. Всеки би се гордял да има такава славна история.

 

- Кои са най-приятните Ви моменти с Левски?

- Имам страшно много приятни спомени от кариерата си в Левски, с всички шампионски титли, участия за в европейски турнири. Наистина спечелването на сегашната Евролига за нас беше много голям успех, който ние тогава като че ли не можахме да оценим и сега от разстоянието на тези 30 години просто си давам сметка, че това наистина е бил връх, който много трудно се постига и за който би мечтал всеки състезател. Това е неизмеримо и неоценимо, ако не си го усетил на плещите си, затова смятам, че е върхът, който всеки спортист би желал да постигне.

 

- Какво Ви даде това да бъдете част от Левски?

- Кариерата ми в Левски първо ме върна в баскетбола, защото аз имах една много тежка контузия, заради която на практика аз преминах от Марица Пловдив в Левски-Спартак през 1981 година. Тогава от Левски ме пратиха на операция в Германия, в базата на Динамо Берлин, и благодарение на тази операция аз успях да се върна, да продължа да играя и да се изградя като един сериозен състезател, заедно с отбора на Левски-Спартак, който беше много силен и който имаше много стойностни и доказани баскетболистки на европейско ниво. Така че Левски ми даде удоволствието да продължа да играя баскетбол, развитието ми като личност в един много класен и печеливш отбор. Удоволствието да спечеля много титли и да се радвам на резултата от труда си и успехите с целия отбор на Левски-Спартак тогава.

 

- Как виждате клуба сега, смятате ли, че се развива правилно?

- Мястото на женския Левски за сегашното ниво и качество на първенството, смятам че е един добър успех за отбора. Но нашето баскетболно ниво е много далеч от европейското и световното, за което мога да съжалявам и не мога да дам оценка защо е така. Има си специалисти, които работят за това, но на мен нивото на женския ни баскетбол сега не ми харесва. Още повече, е навремето ние играехме без чужди състезателки и сме спечелили КЕШ само с българки. Разбира се, времената са различни, но така или иначе, нивото е под европейското.

 

- Какво пожелавате на най-малките – участниците в Левски-БУБА лигата?

- На децата, които са прекрасни, чисти същества, на които пожелавам да се наслаждават на играта, да изпитат удоволствието и радостта от това да играят и да станат едни бъдещи добри шампиони.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Нина Хаджиянкова, Левски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи