Георги Панов: По наше време баскетболът оправдаваше името си на най-интелектуалния спорт


Георги Панов: По наше време баскетболът оправдаваше името си на най-интелектуалния спорт
(сн. БФБ)
17-04-2014 19:01 | Иван Вълчанов

Вчера бе официалното представяне на първия алманах на българския баскетбол, а сред присъстващите десетки легенди на спорта у нас бе и едно от най-големите имена в историята му – Георги Панов. Той е капитан на Академик София 17 години, а 13 играе за националния отбор, с който участва на три Олимпиади, шест Европейски и едно Световно първенство. Завършил две висши образования, той си спомни за годините, в които е играл, но пред BGbasket.com първо каза няколко думи за срещата с толкова много баскетболни личности по време на представянето:

 

„Аз дойдох с едни чувства на любов към българския баскетбол, към моето и към по-младите поколения. Очаквах, че ще видя много хора и даже малко съм изненадах, че се събраха дори повече от очакваното. Нямаше как предварително да сме запознати с алманаха, но когато го прочетем, ще има повод да го коментираме. Радвам се да видя толкова много хора, защото за мен баскетболът е най-великият спорт!”

 

За разликата между баскетбола, когато той е играл и този в днешни времена, Георги Панов каза: „Ако мога да го кажа с няколко думи, по наше време както при мъжете, така и при жените, баскетболът оправдаваше своето име като най-интелектуалния спорт. Аз го казвам с абсолютна отговорност, защото това е доказано. Неслучайно по наше време повечето от най-добрите баскетболисти в световен мащаб бяха студенти. Самият спорт беше някак по-интелектуален, държеше се повече на комбинациите, на подпомагането, не толкова на изтъкването на отделни личности. Разликата с днешния баскетбол е това, но явно такива са тенденциите. Да не говорим, че сега баскетболът е малко по-груб, но и доста по-атлетичен. Би било хубаво хората от предните поколения да се събират с повод или без, да разкажат някои неща, да се посмеят.”

 

Ето и какво Панов пожела на тези, на които предстои да направят първите си крачки в баскетбола: „Когато вече не играех и бях треньор на подрастващи и преподавател, имах възможността да работя с млади – като се започне от първи клас и се стигне до 15-16 годишни. Младите са много запалени, но трябва опитни педагози да им обърнат внимание и да ги закърмят с любов към баскетбола. Мисля, че младите обичат и уважават баскетбола и ще мине малко време, когато това ще може да даде своите резултати и ще се върнат славните времена. Надявам се от сърце.”

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Георги Панов, Алманах
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи