Десетки светила в баскетбола ни уважиха представянето на първия български баскетболен алманах


Десетки светила в баскетбола ни уважиха представянето на първия български баскетболен алманах
(сн. BGbasket.com)
16-04-2014 14:14

Десетки гости, които завинаги ще останат в историята на българския баскетбол, бяха специални гости на представянето на първия български баскетболен алманах. Звезди на играта от няколко поколения, журналисти, деятели и приятели на играта на играта се събраха в Музея на спорта в Националния стадион "Васил Левски", за да уважат труда на журналистите Михаил Делев, Лилия Янкова, Хари Латифян, представителите на BGbasket.com Иван Вълчанов и Любомир Нешев и Мария Мицова.

 

Самата среща на толкова много легенди на баскетбола ни бе изключително събитие, а тяхното дело беше е увековечено в книгата в два тома със заглавие „Баскетболът – играта на личностите”. Сред гостите бяха Атанас Голомеев, Калинка Симанова, Цвятко Барчовски, Георги Панов, Георги Глушков, Иван Евстатиев, Валентин Лазаров, Тодор Стойков, Иван Лепичев, Цветан Антов, Валентин Лазаров, Пенка Стоянова, Нина Хаджиянкова, Петкана Макавеева и още редица личности, прославили България с характера и играта си.

 

Михаил Делев – създателят на тази книга, каза на гостите по време на презентацията: „В този миг забравям за книги, за всичко, което сме правили. Важното е, че ви виждам. Тук е Калинка Симанова, която през 1943 година играе в първия международен мач на български женски отбор. Представяте ли си какво е това, как сме изгалопирали през годините и ето я, тук. Заради всички вас, които сте тук, си струва този труд и трудът на следващите, които ще дописват тази история. Във време, в която паметта на българския спорт, ако смея да кажа във всички спортове се изтрива, спортните хора сме длъжни да направим нещо за тази памет. Това не е дело само на журналисти и писатели, баскетболните хора трябва да помислят за историята на този спорт, който им е дал всичко в живота.


Тази книга нямаше да може да тръгне в този вид, ако не беше Надежда Богданова, лека й пръст. Тя е най-великата българска баскетболна журналистка, убеден съм в това. За едно съжалявам – че тя просто не успя да ни дочака и си отиде от този грешен свят броени дни, преди да излезе тази книга. Надето Богданова ми даде своите книги, даде благословията да работим с тях и от нейно име. Още преди да съм си мечтал да се заема с журналистика, като ученик, съм бил неин фен. Господ ми даде радостта да мога да се докосна до тези големи майстори в нашата гилдия. Благодаря ви от сърце, тази книга е посветена на вас и само на вас.”


Георги Глушков добави: „Искам да благодаря на екипа, който работи с много амбиция с много търпение, защото имаше доста трудности по отношение на намиране на статистика, резултати, имена, от състезанията, които са се провеждали. Благодаря от името на федерацията и лично, за този огромен труд.”

 

След края на официалното представяне легендите на българския баскетбол си купиха двата тома на алманаха, а това ще има възможност да направи и всеки любител на баскетбола, който желае да я има.

 

Двата тома ще влязат в продажба след Великден, като заявки ще могат да бъдат правени в централата и на сайта на федерацията, както и чрез BGbasket.com (ако искате да поръчате чрез нас, пишете на tdimitrov@sportmedia.tv, office@bgbasket.com или lneshev@yahoo.com). Алманахът ще се продава и по време на двете Европейски първенства за подрастващи (юноши до 18 и жени до 20 години), на които България ще бъде домакин през лятото в залите „Универсиада” и „Армеец 2”. Цената ще бъде общо 30 лева за двата тома на първия Алманах на българския баскетбол.


Тагове: Алманах
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи