Елена Станкова: Опитът на Дунав им помага в отговорните мачове


Елена Станкова: Опитът на Дунав им помага в отговорните мачове
(сн. lap.bg)
12-04-2014 15:57

Серията може да завърши и в 3 и в 5 срещи, казва старши треньорът на Хасково 2012


Хасково 2012 изостава с 0-2 в полуфиналната серия срещу Дунав 8806 от плейофите в женската НБЛ. Тимът не успя да спечели в Русе и сега е на крачка от отпадане в подножието на финала. BGbasket.com се свърза със старши треньорът на хасковлийки Елена Станкова, която коментира първите две срещи:


"Русе е една много тежка дестинация, особено след изтощителната серия, която изиграхме с Монтана 2003. Това е така, защото втора година поред стартираме от пета позиция и се борим да елиминираме четвъртия, който по традиция и задължително е много силен отбор, а тази година е и носител на купата. Такава една елиминация за нас е като натоварване поне на малък финал. Израходва страшно много енергия - и психическа и физическа.


От друга страна пък Дунав в момента е много свеж. В Русе се играе много твърдо, на ръба на позволеното, бих казала и грубо, което остава разбира се само в тълкуванието на съдиите и за нас това влоши още повече нещата на терена.


Във втория мач мога да кажа, че започнахме убедително и след първите десет минути водехме с 9 точки. След това обаче сами заредихме батериите на Дунав. Няколко пъти изпуснахме чисти топки в подкошието, а при една открадната топка на Корин Адамс, Биджони Рийвс пропиля чиста възможност да отбележи съвсем сама под коша. През второто полувреме влязохме много лошо, нямахме никакви сили. Изненадващо за мен направихме много глупости срещу зоновата защита, срещу която традиционно играем силно, и за мен положението беше ясно.


Не им се сърдя на момичетата. Смятам, че всяка една от тях има огромно желание да побеждава и аз уважавам това у тях.


Оттук серията може да се развие по всякакъв начин. Хасково играе силно като домакин. Не е невъзможно серията да отиде в пети мач, но е възможно да приключи и 3-0 в полза на Дунав. Това не смятам, че ще е много лошо за нас, тъй като ще ни остане повече време за почивка и възможност да атакуваме бронзовите медали.


Важно е да отбележа, че ако искаме да играем финал в първенството, трябва да имаме друга изходна позиция - по-различна от петото място. Това обаче е свързано с много фактори, които не зависят само от треньора. Аналогично не спечелихме финала за купата, защото серията с Нефтохимик изцеди силите ни до краен предел. Не може да не се отбележи, че в Дунав има много опит и точно този опит им помага ужасно много да бъдат максимално мобилизирани в най-отговорните мачове. Не знам по какви причини не успяха в турнира за купата, но имат състезателки като Зорница Костова, Радостина Димитрова, има огромно израстване във Виолина Кочева. Там българките показват голяма стабилност и смятам, че това е сериозно предимство в тяхна полза.


Който и отбор да отиде на финала - Левски или Нефтохимик, ако се срещне с отбора на Дунав, в Русе мачовете ще бъдат изключително тежки."


Тагове: НБЛ - жени, Хасково 2012, Елена Станкова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи