Станислав Станков: Лимитираните като качества и манталитет съдии са удобен слугинаж


Станислав Станков: Лимитираните като качества и манталитет съдии са удобен слугинаж
02-04-2014 10:58

Възмутен от съдийските отсъждания по време на първия четвъртфинален плейоф срещу Монтана 2003, изигран вчера (1 април), изпълнителният директор на Хасково 2012 Станислав Станков реши да изрази своето становище. Публикуваме писмото му без редакторска намеса:

 

Преди да започна какъвто и да е коментар, искам да уточня, че не слагам всички съдии под общ знаменател. Уважавам тези с качества и характер и съм готов да оказвам подкрепа за дейността на коректните съдии в България. Лимитираните като качества и манталитет съдии са удобен слугинаж. Използвани ли са те от Съдийската комисия в удовлетворяването на претенциите на някои клубове?! Моят отговор е да и веднага Ви давам пример с такъв съдия в лицето на Младен Субашиев. За целта ще използвам малко статистика. За сезон 2012/2013 и 2013/2014 Младен Субашиев е изсвирил 9 (девет) мача  на отбора на Монтана 2003, от които 6(шест) са срещу отбора на Хасково 2012. От тези 6 (шест), 4 (четири) са в Монтана. Мачове на Хасково 2012 срещу отбора на Монтана 2003 са изсвирили общо 22(двадесет и двама) съдии. Рекордьор по изсвирени срещи между двата отбора е, разбира се, въпросният Младен Субашиев. Вторият след него е имал честта на изсвири само 3 (три) срещи, като 15 (петнадесет) от реферите са удостоени само по 1 (един) път.

 

Ръководството на Хасково 2012, силно възмутено от поведението на Субашиев през сезон 2012/2013, е информирало лично господата Стефко Станев и Георги Глушков, че съдията Субашиев демонстрира поведение, ощетяващо отбора на Хасково 2012 и то в определена посока и по определен начин. За целта сме помолили, на база на статистиката и поведението на съдията, същият да не бъде назначаван на мачовете на Хасково 2012 срещу Монтана 2003. След известно затишие по въпроса през сезон 2013/2014, най-неочаквано за нас, в изключително важна елиминационна фаза от първенството, Младен Субашиев се появява отново в Монтана срещу нас, без каквито и да е задръжки в поведението си, видимо набрал нова сила и самочувствие в подхода си към Хасково 2012. Това лично за мен е необяснимо, ако не съдържа в себе си нечисти подбуди.

 

Искам да кажа на уважаемите господа от Съдийската комисия да бъдат по-внимателни в съхраняването на авторитета на колегите си, обслужващи първенството. Двама добри български и международни арбитри, Владимир Цеков и Венцислав Великов, вчера бяха подложени в режим на съхраняване на собствения си авторитет, подложен на тежко изпитание от действията на некомпетентния им колега. Когато съдия, национална категория, демонстрира повече самочувствие от колегите си международна категория, е налице фактор, позволяващ такова поведение. Такъв фактор би могъл да бъде Федерацията по баскетбол, Съдийската комисия или друг местен фактор, облечен във власт. Ако аз греша, тогава господата от Съдийската комисия имат сериозен проблем с психиката и поведението на някои от съдиите си, и би трябвало да бъдат привикани и попитани еквивалент на какво е самочуствието и действието им на терена, ощетяващи един и същ отбор.

 

Този анализ и тази статистика бих могъл да направя и в други посоки и с други лица.

 

Ужасно съм разочарован от това, на което е подложен отборът на Хасково 2012, който с неимоверни усилия оцеля и стигна финал за Купа България, където е и реалното му място. Хасково 2012 и ръководството на отбора имат една единствена презумция и това е „За честна игра”. За всички онези, независимо от висотата на постовете им, които не съумяват да са част от тази презумция, не остава нищо друго освен да тежи на съвестта им ситуацията в българския баскетбол, за която фактите говорят, че е изключително тежка и оплетена. Дори и да отпадне, отборът на Хасково 2012 ще излезе от първенството с високо вдигната глава.

 

Станислав Станков


Тагове: Хасково 2012, Станислав Станков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи