Две ценни победи, едната за Ямбол, другата историческа за Берое


Две ценни победи, едната за Ямбол, другата историческа за Берое
(сн. Sportsimages.bg)
12-11-2012 10:26 | Валентин Ангелов

Очаквахме два оспорвани мача и три лесни победи за фаворитите в четвъртият кръг в мъжката лига и резултатите в него отговориха точно и подобаващо. Дербито в Бургас бе решено в последната минута, а това в Ямбол дори и в последната секунда на продължението. Трите останали срещи бяха лесни за фаворитите в тях.

 

Страхотен мач в Ямбол, може би най-добрият от началото на сезона в лигата. В него имаше всичко, което българският фен на баскетбола желае. Имаше и технически брак, който с течение на времето намаля и видяхме добри и качествени изпълнения от страна на двата тима. Множество обрати, продължение и в крайна сметка до последната секунда не се знаеше кой ще спечели. Ямбол взе ценна победа над пряк съперник за място в тройката, но Балкан ще има още три възможности за реванш през сезона. Нищо чудно в плейофите на по-късен етап те да се изправят и един срещу друг. Със сигурност това няма да се случи в първия кръг, тъй като и Ямбол, и Балкан ще завършат в горната половина на таблицата.

 

Прави чест на младия съдия Венцислав Великов, който в разговор си призна грешката при зачитане на нередовен кош за Ямбол през първото полувреме на мача. Топката бе избита от играч на Балкан, докато бе на ринга и все още „се чудеше дали да влезе или излезе“. Великов зачете две точки за Ямбол, които чисто теоретично ще поставят следния въпрос за обикновения баскетболен фен: Ами без този кош математически кой щеше да бъде победител? Обещах му, че ще го почерпя, тъй като в крайна сметка прогнозата ми за победа на Ямбол се сбъдна.

 

Чисто баскетболно за мен Балкан не успя в срещата в моментите от второто полувреме, когато загубиха борбата за отскочилите топки под собствения си кош. Играчите на домакините отбелязоха две изключително важни тройки след като овладяха не една, ами по няколко топки в нападение. Традиционно силна игра на Радионов, Дурчев и Говедаров, добро включване и на Петков и Марчев. За гостите от Ботевград Иван Лилов и Йордан Бозов заедно със сърбина Урош Петрович поддържаха нивото. Разочарова Атила Сантош, който се изгуби и не бе никакъв фактор в двубоя.

 

Една забележка и към телевизията, която излъчва срещата. Поздравления за добрия избор на мач на кръга, но това не важи за разположението на основната камера в трибуните. Тя бе закривана на моменти и на половината от фенове на домакините, които съвсем нормално не седнаха и подкрепяха любимците си по време на цялата среща. Надяваме се операторите също да направят „скаутинг“ посредством запис на мача, особено на „заслоните“ на човека с барабана.

 

Закономерно Левски и Лукойл Академик взеха лесно своите победи в този кръг. Очаквано, отне малко време на „студентите“ да свикнат с обстановката в малката зала във Варна, но през второто полувреме всичко си дойде по местата и резервите на двата отбора завършиха мача. Гостуванията в България за Лукойл Академик по-скоро ще бъдат туристически и с цел американците да се запознаят с родината ни. Не такава ще бъде визитата в Подгорица на Будучност в сряда вечер. Най-добрият черногорски отбор създаде доста проблеми и по чудо не можа да победи Билбао като гост в първия кръг на Еврокъп. През уикенда пък спечели като гост на добрия босненски тим Широки брег. Все пак, след това което показаха в последните си три срещи и формата в която се намират, „студентите“ трябва да победят и направят важна крачка към класиране за следващия кръг на втория по сила турнир в Европа.

 

След като получи шамар в Правец, Левски записа две победи, едната като гост на Морнар в Балканската лига, а другата над Спартак Плевен на домашна сцена. Гостите показаха характер за една четвърт, но след това изглеждаха обезкуражени и беззъби. Липсваше топката в ръцете на бившия министър Румен Петков, който сякаш бе по-активен от по-голямата част от възпитаниците на Цецо Антов. Тити Папазов толкова бързо забрави за този мач, защото веднага след неговия край в главата му единствено витаеха секс-проблемите на Павел Иванов.

 

За „сините“ предстои интересна и далеч по-трудна седмица, в която ще гостуват на Куманово в Македония и на Рилски спортист в Самоков. Нова победа като гост в Балканската лига на практика ще ги класира за следващата фаза. В събота ни чака много оспорван сблъсък срещу Рилски спортист, а мачовете между тези два отбора в последните години са зрелищни и изпълнени с какво ли не.

 

Рилски спортист победи младежкия национален отбор, въпреки добрата игра на възпитаниците на Любомир Минчев. За тяхна победа в лигата обаче и добра игра обикновено няма да стига, но рано или късно който подцени ситуацията ще бъде непрятно изненадан. Още сме в началото на шампионата и явно включването на този отбор на България в него ще се окаже точно и доста полезно за развитието на този набор от талантливи момчета. Лошото е само, че една от основните единици на този тим Павлин Иванов няма и едва ли ще има това игрово време през този сезон в Будучност.

 

Самоковските баскетболисти по подобие на Левски приключиха с две победи седмицата. Силна игра в нападение разби рехавата защита на ОКК Београд по средата на седмицата, а успехът над младежите само я затвори благополучно за момчетата на Росен Барчовски. Следват две домакинства – на македонския Кожув и на Левски в събота следобяд. И докато мачът в сряда е почти ясен, то за дербито в събота вече се говори в подножието на Боровец.

 

Не можем да подминем и условията в студената зала „Триадица“, в която се играха срещи през този уикенд. Температурата за детските мачове сутринта бе направо отрицателна. Всички знаем за мизерните условия в залите, но когато се играе през зимата в тях е нужно да се вземат нужните мерки и поне да бъдат ЛЕКО отоплени. Федерацията трябва да инспектира тези зали и те трябва да бъдат забранени за зимата – не може в рамките на няколко часа 120 деца да бъдат принудени да играят в кучи студ с риск от разболяване и контузии, а така отблъскваме тях и техните родители, които ги водят.

 

Кръгът завърши с дербито в Бургас, което постави ново начало за Берое Стара Загора. Тимът, воден от Георги Младенов постигна много важна победа като гост над Черноморец – тяхна първа в лигата. Беше въпрос на време за старозагорци да се поздравят с този първи успех, а това, че дойде на негостоприемен терен в Бургас подчертава още повече цената му. Двубоят бе на приливи и отливи, а накрая нервите на Берое се оказаха по-здрави. Мач, в който Георги Младенов няма нищо против 15 % от тройката и с десет изпуснати наказателни удара, ако накрая отборът му е победител. Както каза самият той след срещата, понякога и грозната победа радва.

 

Когато ти взимат 21 борби в нападение, значи нещо в борбата под собствения кош не е наред. Дечо Коешинов не бе доволен от усилията на своите момчета в този аспект от баскетболната игра, който всъщност се оказа и решаващ за изхода от двубоя. Бургазлии обаче показват израстване от миналия сезон и това може само да радва феновете в града, които през последните години свикнаха само жените да побеждават.

 

За следващия уикенд два мача ще приковат вниманието ни с по-голяма сила. Това са гостуването на Левски в Самоков на Рилски спортист, както и това на Черно море в Плевен на Спартак. Ямбол едва ли ще може да хвърли нова бомба в Правец, както през миналия сезон, докато Балкан и Берое на пръв поглед няма да имат особени проблеми да вземат домакинствата си срещу Черноморец, съответно младежкия национален тим на България.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи