Петко Делев: Участието в дивизия А ще бъде много тежко, имаме млади таланти


Петко Делев: Участието в дивизия А ще бъде много тежко, имаме млади таланти
(сн. Sportsimages.bg)
20-02-2012 11:59 | Иван Вълчанов

Старши треньорът на националния отбор на България за юноши до 18 години Петко Делев предвижда тежко европейско първенство за тима си в дивизия А през лятото. Националите ни в тази възраст ще бъдат в много тежка група с домакина Латвия, Турция и Франция. Въпреки това обаче Делев сподели, че вижда таланти във възрастта и че е оптимист. Първо обаче той коментира представянето на Черно море в турнира Купа България:

 

„Лично аз очаквах да влезем в четворката и направихме така подготовката за Купата, че да сме аклиматизирани към условията в Самоков, защото винаги когато се дойде от морето в планината, има проблеми. Тази част от подготовката се получи добре и затова изиграхме толкова добър мач срещу Рилски спортист през третата и четвъртата част.”

 

За националния отбор до 18 години и очакванията му от участието на тима ни на Европейското Делев сподели: „Доста тежко ще бъде участието ни на Европейското, ние ще бъдем единствената гарнитура на България, която ще играе в горния ешелон. Още повече, че се паднахме в много тежка група срещу домакина Латвия, Турция и Франция. Именно латвийците играят цяла година в мъжкото първенство и със сигурност ще изглеждат много добре. Ще бъде много тежко, а за мое голямо съжаление подготовката ни ще бъде кратка. Дано успеем да сглобим добри действия в защита и нападение.


За момента нямам планове за лагери или събирания на отбора преди лятото, тъй като всички знаем, че финансовото положение на федерацията не е никак добро. Ако ни поканят отнякъде за турнир, ще приемем. Има проблем обаче и че две момчета, които най-вероятно ще попаднат в 12-те, са в чужбина и тяхното идване ще е затруднено.


Другият проблем с кратката продължителност на лагера е, че няма да имам възможност да изпробвам по-голям брой момчета. От опит знам, че в такива моменти е най-добре да се работи с не повече от 14-15 човека, които да изнесат подготовката и в последния момент да се изберат най-здравите и най-подготвените от тях. Ще ни бъде доста тежко, а по-лошото е, че според новия регламент на ФИБА отпадащите отбори в дивизия В от два стават три. Въпреки всичко обаче аз съм оптимист и виждането ми е, че има млади таланти. Една от най-важните задачи в националните гарнитури е най-талантливите момчета на България да получат международен опит, който да помогне след време и те да станат професионални баскетболисти, които да влязат и мъжкия национален отбор.”


За събирането на информация и идеи за разширен състав пък специалистът каза: „Проведох разговор с бившия треньор на кадетите Георги Димитров, той беше много любезен и ми даде подробна характеристика за момчетата, което ще ми бъде от голяма полза. Дори върху тази идея ще бъде основно изграден националният отбор.”

 

Целите пред тима и дали България ще гони нещо повече от оцеляване в дивизия А, Петко Делев коментира: „Първото нещо, което трябва да направим, е да спечелим един мач, който да ни остави в дивизия А. Аз обаче смятам, че можем да постигнем и нещо повече. Когато отидеш като аутсайдер, понякога стават изненади, както се случи с Черно море в турнира за Купата.”


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи