Тити Папазов, Петко Маринов, Пламен Константинов и Сашо Попов ще променят спорта в София


Тити Папазов, Петко Маринов, Пламен Константинов и Сашо Попов ще променят спорта в София
(сн. lap.bg)
23-11-2015 17:01

Екип от четири много сериозни фигури в българския спорт - Константин Папазов, Петко Маринов плюс треньорът на националния по волейбол Пламен Константинов и този на волейболния ЦСКА Сашо Попов, ще се заема с тежката задача да бъде инициатор на разговори със Столична община за промяна на финансирането на спорта в София. Това съобщи в интервю зa BGbasket.com председателят на НБЛ и президент на Левски 2014 - Константин Папазов. Ето още от него по темата и детайли какво предстои да бъде предложено за разглеждане от Общинския съвет:

 

"Смятам, че едва ли някой от тези, които бяха на срещата в зала „Универсиада“ на софийските клубове с тогавашни кандидат-кметове или общински съветници (припомнете си ТУК), сега ще откаже отново да се срещнем. Има сериозни перспективи пред спорта в София и съм убеден, че г-жа Фандъкова, целият й екип и целият общински съвет няма да обърнат гръб. Поел съм ангажимент в своето съзнание пред г-н Хранов, който беше един от инициаторите, и в лицето на Сашо Попов и Пламен Константинов, имам страхотни хора, с които да направим екип. Смятам, че към него трябва да се присъедини и Петко Маринов, който е може би най-успешният треньор като титли в спорта в България и мисля, че с авторитета, който сме изградили в годините, ние можем да бъде инициатори на сериозни разговори и да поставим основите на едно добро сътрудничество и на промяна на отношението на Столична община към спорта в София.

 

Безспорно Общината постигна изключителни резултати в последните години, върви стремглаво нагоре, София е един истински европейски град, за което голяма заслуга има европейското финансиране, но и доброто управление. Ако нещо обаче страда в града, това е професионалният спорт, който ние трудно ще излекуваме, но ще опитаме стратегически да бъдат подпомогнати всички професионални клубове и те да не мислят за детските си школи, а само за професионалния спорт. Школите на големите клубове трябва да бъдат обезпечени, но това трябва да стане със средства, които да бъдат строго регламентирани и да се знае кой има право, защо има право и как има право да ги получи. Целта е да се въведе ред в създаването на детските школи, ред какви са изискванията и при какви условия те могат да бъдат субсидирани. Така ние ще мотивираме отново детските школи да бъдат върнати в клубовете, в тях да се работи и така да излизат бъдещите професионалисти. Професионалният спорт има своето медийно присъствие, мъжките и женските клубове имат възможност за телевизионно отразяване, така че те имат шансът чрез продукта, който правят, да получат някакво финансиране.

 

Никой не инвестира в детския спорт. Затова ние ще предложим вариант, който първо трябва да залегне в бюджета на София. Няма как при милиард и половина лева бюджет на общината, за спорт да се дават милион и триста хиляди. Това е 0,001 %. Трудно можем да достигнем до сръбския модел, при който се отделят по 5% за спорт, но 2% е съвсем реалистично, а това в случая се равнява на 30 млн. лева. Те могат да бъдат харчени експертно и отговорно само по начин, по който има рамка. Както ЕС ни спуска рамка за финансиране на отделни проекти и стриктно до едно евро следят как се изразходват, така и ние можем да копираме системата и софийската община да финансира софийските клубове при определени изисквания, които са покрити. Смятам, че ние четиримата имаме експертност да предложим и сме хора, показали коректност към българския спорт, като така да бъдем заедно с общинския съвет, с комисията за спорт и да можем да намерим механизъм, при който – първо да бъдат подсигурени тези стредства от бюджета, а след това да бъдат планово изхарчени от тези, които заслужават, за да могат инвестираните средства в децата да имат своята възвращаемост във времето. Имам предвид например чрез намаляване на разходите в здравеопазване и чрез изключителната социална дейност, която има спорта. Убеден съм, че няма никой, който може да ме спре при ангажиментите, които кандидат-кметовете поеха пред мен и моите колеги и пред това, което обещах в момента, в който се покланях пред тленните останки на Стоян Хранов – един космополитен човек за българския спорт. Няма как да се спра да казвам истината, а тя за съжаление е такава – при милиард и половина бюджет на София, милион триста и двадесет хиляди бюджет за спорт."

 

 

Очаквайте в следващите дни още от интервюто с Тити Папазов, в което той говори за управлението на НБЛ, на Левски 2014 и за бъдещето пред националния отбор на България и баскетбола у нас като цяло

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи