Видабаскет остана без треньор преди старта на А група


Видабаскет остана без треньор преди старта на А група
08-10-2015 10:01 | bnr.bg/vidin/

Старши треньорът на Видабаскет Николай Колев, който през последните пет години работеше с мъжкия отбор и всички възрасти в школата на клуба,  обяви, че се оттегля от треньорския пост на вчерашната тренировка на тима.


"Причината е само една - финансова несигурност. Дори отдаден човек като Николай Колев понякога е зависим от житейските обстоятелства и само единият ентусиазъм вече не е достатъчен", обясни Росен Ракаджиев от УСК "Шампион", който единствен през последните 12 години продължава да помага на видинския клуб в организирането на тренировъчния и състезателен процес.

"Не можахме да направим предсезонната подготовка. Бяхме планирали със старши треньора Николай Колев летен лагер на море с мъжкия отбор- не се осъществи. Бяхме договорили четири контроли- две в Сърбия и две с български отбори- не стана. Искахме да привлечем един-двама състезатели, които са ни необходими на позиции 4 и 5, но и това не е възможно... Причините са ясни- финасови. Положението е тежко", призна Росен Ракаджиев.

В отбора сега се готвят само състезатели на школата на Видабаскет. С тях е и дипломантът на НСА "Васил Левски" Теодор Киров. В отбора са и двама студенти в НСА - Теодор Николов и Калоян Петров, които са преминали на индивидуален план на обучение, за да може да се състезават за своя град и за своя клуб.

"Чувствам се отговорен пред тези момчета, които винаги са били лоялни към Видабаскет и към Видин. Не искам те да бъдат подведени. Не е тайна, че нашият клуб винаги е разчитал основно на средствата, които са гласувани от Общинския съвет на Видин. За тази година са гласувани 60 000 леваот които сме получили на два транша по 20%. Нашият бюджет е разчетен според тези пари...", обясни Росен Ракаджиев. Видабаскет има потенциал, има и амбиции, но натрупаната през последните години финанасова тревожност прави все по-малки възможностите градът със 70-годишна баскетболна история да спаси за пореден път своя любим спорт. Постоянното оцеляване уморява и състезатели, и ръководители.

"От 2003 година, откакто клубът носи името Видабаскет, Община Видин нито веднъж не е изплатила в пълен размер гласуваните от Общинския съвет суми. Никога не са превеждани повече от 20-30%. Дори има години, в които нито лев от общинския бюджет не е влизал по сметката на клуба. Такава е ситуацията не само с баскетбола. Същите проблеми имат и другите спортове в нашия град. Да, така е от години. Но сега за първи път и аз се чувствам отчаян", категоричен е Росен Расаджиев. При тези обстоятелства- забавени с месеци парични преводи от Общината и без старши треньор, не се знае дали мъжкият отбор на Видабаскет ще влезе в първенството този сезон. Несигурността в мъжката формация води до притеснения и при подрастващите.

Първенството в А  група започва на 18 октомври. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Видабаскет, А група - мъже, Николай Колев, Росен Ракаджиев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи