Наш баскетболист става експерт в спортната медицина


Наш баскетболист става експерт в спортната медицина
02-09-2015 19:06 | Тодор Христов, 7 дни спорт

Историята на голяма част български баскетболисти си прилича много. Повечето от тях стигат определено ниво, постигат някакви успехи и гледат да натрупат достатъчно, за да са спокойни за след края на спортната си кариера. След това някои остават в спорта по различни клубове и школи, а други се захващат с къде успешен, къде не толкова бизнес. Мнозинството обаче се оказва неподготвено за непредвиден край с баскетбола, а в спорта се случва всичко.Не такъв е случаят на Крум Тошев.


Роден и израснал в София, той започва да тренира баскетбол в "Левски" на стадион "Раковски" при Евелин Косев през далечната 1987 г. След това се мести в ЦСКА, където тренира при Елена Кафалиева, Ратко Йоксич и Кирил Бозов. "Определено най-хубавите и искрени спомени имам от юношеския баскетбол. Независимо от житейските неуредици през 90-те в залата на стадион "Българска армия" прекарвахме по 5-6 часа на ден при минусови температури. Тогава залата на практика бе затворена от ХЕИ. На 17 г. бях в мъжкия състав заедно с Данчо Бозов редом до Едуард Вълчев, Роберт Гергов, Георги Давидов и Данчо Колев и много други играчи, за чиято кариера можех само да мечтая", спомня си Тошев.

 

Този опит, не само баскетболен, се оказва ключов за изпитанията, които по-късно животът поднася на мечтаещия за баскетболна кариера юноша. Обстановката в България по онова време отчайва Тошев и той решава да се пробва в Холандия. От този момент баскетболът започва да върви ръка за ръка със следването. "След последния ми сезон в "Академик София", който бе първи на отбора в "А" група от години, реших да опитам късмета си навън. Просто се убедих, че реалността в българския баскетбол е умопомрачителна. След хиляди паспортни неуредици успях да изляза от България и заиграх в "Асен" - малко градче в северна Холандия. Културата, дисциплината, социалният контрол, езикът и до известна степен наивността на холандците бяха аспектите, с които трябваше да свикна. След сезона имах предложение за договор в по-добър отбор, но аз избрах да следвам в САЩ. Само след няколко месеца разбрах, че съм направил грешка. Начинът на живот, хората и преди всичко шансът за реализация в Холандия бяха много по-привлекателни и убеждаващи за мен, отколкото Маями. На 23 г. започнах да следвам физиотерапия в университета в Грьонинген, а редом с това получих и 2-годишен договор с един от най добрите баскетболни отбори в страната. В последната година от следването си играх един сезон в белгийското първенство във втора лига, наблюдавайки ежедневно развитието на Мирза Телетович (б.а., сега играч на Финикс Сънс, който играеше за Остенде.


Започват обаче проблемите. Тежка контузия на 29 г. поставя началото на края за Тошев на терена. Тогава той започва възстановяване, като наред с това кара магистратура. Така българинът постепенно се насочва към попрището, в което се развива вече повече от 10 години. "Когато скъсах предна кръстна връзка на 29 г., работех по 40 часа седмично, следвах магистратура, която отнемаше поне 20 часа от седмицата ми за подготовка и тренирах поне 5 пъти. Като се замисля реално, не си спомням дали съм спал тогава. Реших, че е време да намаля оборотите, и за щастие след 2-годишно прекъсване, но със здраво коляно успях с един сравнително успешен сезон да се разделя с активната си кариера. Вече 10 г. съм спортен физиотерапевт. Една голяма клиника в Асен ми даде шанс през 2005 г. и до ден днешен не съм им изневерил. Заедно с един съотборник открихме собствен кабинет за рехабилитация в Гронинген през 2009 г., където лекуваме спортисти (тенис, футбол, баскетбол, хокей, корфбол, плуване)", разказва той.


Това бързо развитие на Тошев в спортната медицина и баскетболната му кариера в добавка не остават незабелязани в Холандия. От 6 г. той е неразделна част от различни формации на националните отбори на страната. Интересното е, че в момента той се занимава с възстановяването на българския национал Божидар Аврамов, който също претърпя тежка контузия в коляното. През това лято гардът реши да се върне в "Лукойл Академик". Въпреки че ще пропусне старта на сезона, той е в добри ръце и едва ли ще е далеч времето, когато ще се завърне на познатото ниво. Крум Тошев продължава да следи случващото се в българския баскетбол и гледа с оптимизъм към новия път, по който пое Лукойл Академик. "Божидар е истински професионалист с голямо желание за изява. Имаме много работа, преди да се завърне на игрището, така че го "инжектирам" с дневна доза търпение. Не съм работил с други български спортисти. Не знам какъв е начинът на подготовка и какви технологии се прилагат в професионалните отбори нито в националния отбор в България. Разговарям редовно с Георги Давидов за неговата работа в Лукойл и се радвам на промените, които е подготвил там заедно с Тодор Стойков."


Наред с всичките си професионални ангажименти Тошев създава и семейство в Холандия. Наскоро на бял свят се появява и първородният му син Виктор, който веднага се превръща в приоритет и променя плановете на специалиста.

 

"Тази година получих честта да бъда избран от самите играчи за физиотерапевт на Евробаскет 2015. Периодът за подготовка и самото европейско обаче съвпадна с раждането на сина ми Виктор и имайки предвид всички пътувания с националния отбор и два месеца извън страната, трябваше да им откажа. С приятелката ми Кристел се радваме всеки ден на първородния ни син. Не знам дали ще е спортист един ден. Единственото, което ще искам от него, е да бъде най-добрият в това, с което ще се занимава", пожелава си българинът.


Именно връзката с родината е това, което Тошев никога няма да наруши. Въпреки професионалния растеж и успехите в Холандия той се заканва да се върне у дома. "За 16-те години, прекарани тук, не съм се и замислял да взимам холандско гражданство. Аз съм българин и без съмнение един ден ще работя в България."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Крум Тошев, Холандия, Божидар Аврамов, Лукойл Академик
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи