Тити Папазов: Академик Пловдив е на прав път!


Тити Папазов: Академик Пловдив е на прав път!
Тити излиза след срещата с Кмета на Пловдив (gustosport.bg)
18-08-2015 21:07 | gustosport.bg

Константин Папазов - Тити се срещна с кмета на Пловдив - Иван Тотев, като част от обиколката на страната, която е предприел. Тити е кандидат да бъде новия шеф на НБЛ и едната от задачите, които си е поставил, е да се срещне с кметовете на големите градове, за да търси помощ за баскетболните отбори по места.

 

- Г-н Папазов, какъв е поводът за идването ви в Пловдив?

- Причината за визитата ми в Пловдив е появата на баскетболен клуб Академик Пловдив в Националната Баскетболна Лига и моето желание да се срещна с кмета на града – както направих с кмета на Бургас и този на Стара Загора. Като човек, който има предложение от страна на клубовете да оглави лигата тази година, дори още преди да е станало факт това утвърждаване, за мен е изключително важно да се срещна с градоначалниците, особено на големите градове като Пловдив, Бургас и Стара Загора, които биха били в помощ - чисто маркетингово, на лигата за един неин бъдещ просперитет.

Аз искам по времето, когато ще я управлявам, да направим нещо различно и по-добро като цяло и съм безкрайно щастлив, че имам абсолютния късмет появата на пловдивския тим да съвпадне с моето управление. Тук не говорим за класата на отбора, а за изключителната важност от присъствието на един от най-големите градове в България отново в баскетболното семейство. Без да засягам Варна, за мен Пловдив е много значим за цялостния живот в страната и това, че дълги години тук баскетбола не беше на познатото ниво, беше голяма слабост.

 

- Какви ангажименти пое Община Пловдив?

- Аз смятам, че трябва да бъдем коректни и към господин Тотев и това, което той се е ангажирал, трябва да остане конфиденциално и да бъде изразено при негово желание от общината или от хората в клуба. Все пак за първи разговор при това ново начало за отбора на Академик, лично аз съм доволен. Трудно е – в Пловдив има страшно много спортни клубове и кметът иска да помогне на всички. Мисля обаче, че с амбициите си ръководството на тима ще направи така, че да убеди в бъдеще общината да му помага още повече.

 

- Това ли е верния път за баскетбола в Пловдив?

- Доволен съм, че хора като Васил Врачев и Асен Николов успяха - с много воля, с много борбеност, дори с доза риск, защото отборът от Пловдив няма да е сред водещите. Като потенциал сигурно Академик ще е един от по-слабите в настоящото първенство, но те са готови в името на любовта към баскетбола отборът да играе в НБЛ и аз съм убеден, че много скоро той ще се развие и амбициите на пловдивчани тимът да играе добре ще се реализират. Това за мен е само въпрос на време – както Пловдив има Ботев и Локо, които имат сериозно присъствие във футбола, такава ще е съдбата и на баскетбола, защото градът е спортен, а хората тук са амбициозни. Просто трябва в началото да вярваш и да поемеш известна доза риск, каквато поемат сега шефовете на Академики нещата ще потръгнат. Ще се появят хора бизнесмени, аз съм очарован от срещата си с кмета Тотев, от неговата съпричастност и добронамереността, която той прояви. Ясно е, че със съдействието на местната власт, със съдействието на екипа, който ще води клуба и с финансовата помощ на бизнеса в бъдеще, този отбор ще извърви своя труден път и Пловдив ще има отбор, който да заеме подходящо място.

 

- Защо според вас баскетбола в Пловдив толкова време остана в миманса?

- Основната причина за това е финансова. Когато нещо се събори и се започне да се строи ново, се минава през катаклизми. Това е част от цената, която плащаме за демокрацията, в която се кълнем и вярваме, че това е верния път.  Платихме я с изключителното срутване на българския спорт като цяло и е нормално баскетболния Академик Пловдив да не остане незасегнат. Тук обаче това съвпадна и с приключването на кариерата на едно легендарно поколение баскетболисти от Академик, като Илия Хорозов, Здравко Димитров, Божо Бояджиев. Това са баскетболисти, които са били част от най-добрия юношески отбор в България, след това са ядрото на националния тим до 20 години, който става трети на европейско първенство. Това е нещо, за което сега не можем и да мечтаем – ние не можем вече да сме трети в Б дивизия, така че може да се направи сравнение за нивото на онзи пловдивски отбор. За съжаление, спорта излезе от университетите, което също дава отражение върху Академик, и ред още обстоятелства, които се натрупаха и това е причината пловдивския баскетбол да е в миманса толкова време.

Стара максима е, че когато нещо се срути, след това много трудно се възстановява. Затова беше и моята огромна битка миналата година за спасението на Левски, и аз смятам, че както Левски бе спасен от своите фенове, така и една правилна стратегия и добро управление, с кредит на доверие от феновете на баскетбола, ще очертае светло бъдеще пред баскетбола тук. Ръководителите на клуба направиха нещо голямо – осмелиха се с бюджет, който е десетократно по-нисък от този на Лукойл,  да влязат в лигата и да мерят сили с най-добрите. Ако към тази тяхна любов и амбиция се прибави и търпението на феновете, и те бъдат всеки мач в залата да подкрепят отбора без значение от резултатите му, съм уверен че до 2-3 години на базата на спортния потенциал, който има Пловдив, отборът ще бъде в първата петица на страната.

 

- Как се справят в другите градове, където баскетболните тимове са в НБЛ?

- Принципно навсякъде е тежко, но ние трябва да бъдем благодарни и на това, с което разполагаме. Баскетбола не може да бъде оазис, различен от реалното икономическо състояние на страната. Но с с добронамереност, с много разговори, тъй като тръгнах от Бургас, където се видях с кмета Николов, в Стара Загора с г-н Тодоров, сега се видях и с кмета на Пловдив Тотев – признавам, че в лицето на местната власт виждам съпричастност и разбиране.

Естествено, на различните места ангажиментите са различни, но самото присъствие на местната власт дава спокойствие и сила на шефовете на клуба, че са на прав път.

Може да се повтарям, но пак ще кажа, че този отбор на Академик сега има нужда от изключителен кредит на доверие на феновете. Любителите на баскетбола в Пловдив ще се множат и аз ги призовавам – бъдете в залата и вашето присъствие ще бъде достатъчен аргумент за хората, които имат възможности, да помогнат на този клуб. Затова помогнете на любимците си - ще дойде момент, когато този отбор ще ви радва!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Тити Папазов, Академик Пловдив
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи