Борислава Мандур: Защитата бе решаващият фактор за титлата


Борислава Мандур: Защитата бе решаващият фактор за титлата
04-07-2015 12:07

Малко изненадващо Септември 97 стана шампион на държавното първенство за момичета (14). Тимът спечели всичките си седем срещи на шампионата, а на финала се справи с Левски след здрава битка от началото до края. Септември имаше само две момичета родени 2001-а година, а останалите бяха по-малки и именно поради това идва изненадата от спечеления трофей. Ето думите на старши треньора на шампионките Борислава Мандур по повод титлата и сезона в тази възраст: 

 

"Играхме много добре в защита, бяхме агресивни, а това в тази възраст е голям фактор. Именно затова и достигнахме до финала и успяхме да го спечелим. Постоянно повтарях на момичетата, че играта в защита е най-важна и това ни изведе до шампионската титла.

Първенството беше дълго и натоварващо за тази възраст. Досега не сме имали по два мача и това се отразяваше. В крайна сметка жребият се оказа добър, защото трудните ни мачове в групата бяха в първия ден и успяхме да бъдем концентрирани. Първият мач бе изключително важен и той ни отвори пътя към финала. През сезона постоянно губехме от Славия, макар и с минимална разлика, а те срещу нас винаги бяха много мотивирани. В точния момент обаче ние показахме силна игра и ги бихме когато трябваше.

Момичетата имаха опит от едно участие на финали, когато преди година бяха близо до титлата при набор 2002. Идването на Константина Какогиани и доброто включване на Никол Бонева дадоха самочувствие и спокойствие на отбора. Те двете поведоха останалите, тъй като са единствените родени 2001 година, а останалите са по-малки. Затова и в началото тръгнах резервирано, тъй като сме по-малко и имаме само две момичета на възрастта. За мен фаворит беше Левски, които бяха с най-много опит, най-много мачове, имат и качествени деца. Ние обаче проявихме характер и не се отказахме. Започнахме мача лошо заради притеснение, но след това ги бихме с характер. 

14-годишните седяха по-добре като поведение на и извън терена за разлика от кадетките. Ние треньорите обаче даваме лош пример на децата, когато искаме д се оправдаваме за загуби със съдиите и така ги възпитаваме лошо. Една загуба може да ни научи на повече неща от една победа. Ние израстнахме през сезона - започнахме с минимални загуби от Славия, но все пак това бяха загуби. Падахме с разлика от Левски, но това ни накара да търсим решения за финалното първенство, когато мачовете са най-важни. Треньорите трябва да възпитаваме децата, че всяка загуба ни учи на нещо, за да можем след това да поправи грешките. Така децата ще се научат да уважават съдии, треньори и съперници. На тази възраст освен да ги обучаваме на баскетбол, трябва и да им даваме пример. 

Имаше отбори, които се опитваха да играят пресираща защита. Имаше 7-8 равностойни отбора на шампионата и тези, които бяха най-подготвени психически и физически постигнаха целите си. Във всеки един от тези тимове се видяха по 2-3 момичета, с които има възможност за работа и при добра такава да се постигнат добри резултати с тях. 

В края искам да благодаря на всички родители за подкрепата, защото сме един отбор. Искам да кажа благодаря и на всички мои приятели - и баскетболни и не баскетболни хора и особено на тези, които вярваха в мен и ми казваха, че на финалите ще бия, който трябва.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Борислава Мандур
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи