Симеон Варчев: В последните години се скъса връзката между треньори и състезатели


Симеон Варчев: В последните години се скъса връзката между треньори и състезатели
(сн. lap.bg)
24-06-2015 12:03 | Иван Вълчанов

BGbasket.com потърси вицепрезидента на Черно море Порт Варна Симеон Варчев с въпроси относно изминалия сезон в НБЛ, бъдещето на отбора и школата на клуба и други актуални за българския баскетбол теми. Освен че каза, че "моряците" няма да участват в евротурнири и че отново ще бъдат домакини в зала "Конгресна", ето какво сподели той:

 

- Каква е равносметката Ви за миналия сезон както като игра на отбора, така и като позиции в класирането?

- Играхме доста неравномерно. На спадове и на възвишения. Аз очаквах повече. Мислех, че ще се преборим да играем финал и в първенството. Направихме много смени през сезона - състезатели, треньори, само и само да постигнем целта, към която сме се устремили. За Купата успяхме, но в първенството - не, така че донякъде съм доволен, донякъде - не. Драган Баич внесе нов модел в играта ни в защита, който е твърде модерен и твърде успеваем. Това е сръбската школа и явно това е развитието на баскетбола в Европа. Но понеже играчите влагаха много усилия, за да се харесат на треньора и да играят повече, те се изморяваха от играта в защита, защото не са свикнали на подобно нещо, и за нападение не им оставаха много сили. Заради това, като вземеш статистиката, виждаш че играчите не са се представили толкова успешно, колкото сме се класирали.


- Отчитате ли като добър ход привличането на Драган Баич?

 - Да, смятам, че беше успешен ход.

- Ако говорим реалистично, можехте ли да стигнете до финал и в НБЛ, например ако съперник на полуфинал беше Балкан, вместо Лукойл Академик?

- Ние трябваше да отстраним и Лукойл, аз мисля, че имахме такива възможности. Тази година Лукойл бяха твърде далеч от това, което бяха в други години като селекция, като възможности. За мен беше реалистично да сме на финал, независимо от съперника на полуфинал.

 

- Има ли играчи с действащи договори и за следващия сезон, кои искате да запазите със сигурност?

- Водихме разговори с всички и им дадохме срок да мислят. Казахме им какви са финансовите ни възможности, така че сме в един латентен период, в който всеки един от миналогодишния състав трябва да размисли. В момента няма играчи с договор за следващия сезон, всеки ще размисли и ще реши. Лени Даниъл направи добър сезон и смятам, че ще бъде добре той да остане. След това съм много доволен от Боцка. Той внася в отбора неизчерпаема психическа енергия. Той кара и другите да играят в неговия стил, така че ще се радвам, ако и той остане.
 

 

- Какво е положението с поста старши-треньор? Защо се стигна до раздялата с Баич и имате ли варианти за български наставник?

- Всичко е свързано с финансови възможности. През тази година няма да са толкова добри, колкото през предишната, така че това се съобразява. Ако намерим в процеса и допълнителни спонсори, нашите взаимоотношения с него са такива, че ако той няма договор, ще дойде веднага. Още не сме стигнали до изясняване на нещата, но имаме варианти за български треньор. Имам една идея, може би ще осъществим нея.

- Нещата в школата не изглеждат толкова добре, колкото изглеждаха преди години. Каква е причината за липсата на доскорошната доминация на Черно море при подрастващите?
- Причината е лоша работа на треньорите. Школата е напълно финансово обезпечена и голяма част от средствата от пристанището отиват за нея. За съжаление, в днешно време, когато младежите имат и други занимания, треньорите не могат да налучкат правилния път. Момчетата не се развиват така, както ми се иска да се развиват. И не само като класиране - това е страна, която не е толкова важна в на тази възраст. Кой знае Дражен Петрович, Дивац и Кукоч колко титли са имали при подрастващите, но бяха играчи от НБА, и то на високо ниво. Идеята е школата да произвежда играчи, така че ще имаме сериозни разговори с треньорите, може би ще се лишим от някои и ще търсим други. Подлежи на промяна, определено виждам проблема в треньорите.

- Има ли вариант за промени в начина на работа или допълнителни обучения за треньорите?
- Тази година направихме програма за работа с подрастващи за всяка възраст поотделно, но няма резултат. Идеята ни е в мъжкия отбор да разчитаме на играчи, тръгнали от нашата школа и ще се стараем да я осъществяваме.

- Как отчитате миналия сезон като организация, начин на функциониране на НБЛ, съдийство и цялостното протичане на сезона?
- Петър Георгиев направи доста, за да се нормализират нещата. Подготви добри документи. Нямаше скандали, нямаше разправии, така че от тази гледна точка смятам, че сме направили крачка напред. От съдийството аз лично не съм удовлетворен. Все още съдиите слугуват на имена - на Лукойл, на Левски. Не ми харесва и начинът на определяне на нарядите. И миналата година, когато го приеха, бях против. Не може на случайност, според мен си има йерархия и не възприемам този начин, но като го харесват, да го ползват.

- Какво е най-важно, за да продължи лигата да се развива?
- На първо място да се запазят отборите. Аз обаче се съмнявам, че това ще стане. Много е тежко финансовото състояние на Плевен, на Бургас. Много неясна е ситуацията в Ботевград, знаем в какво състояние е Левски. Това, което най-много ми се иска, е да запазим лигата. Ако не се съберат достатъчно отбори и се върнем към стария вариант, ще бъде голяма крачка назад за развитието на баскетбола. Каквото и да говорим, баскетболът се радва на определена популярност. Залите в Ботевград и Ямбол са пълни, нашата също. В Самоков отборът също си има собствена публика, макар че е по-малка от капацитета на залата им. Не бива да се връщаме назад.

- Какво е личното Ви мнение относно факта, че мъжкият национален отбор няма да се събере тази година?

- Аз съм категорично против. Трябваше да има лагер на националния отбор, да се направят няколко срещи с тези, които са се класирали на Европейско първенство. Отчитам това като много груба грешка на федерацията. Дано догодина да стане някаква магия и играчите да бъдат със самочувствие, желание и настроение за изява в националния отбор. Има млади момчета, които могат да осъществят тази идея, но трябва да се намери и подходящ треньор, който психологически да бъде с тях. В последните години се скъса връзката между треньори и състезатели, а моята практика показва, че няма успехи, ако не се върви обединено - треньори и състезатели.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Симеон Варчев, Черно море Порт Варна, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи