Лукойл Академик догонва в серия за първи път от 13 години


Лукойл Академик догонва в серия за първи път от 13 години
28-05-2015 20:57

Балкан е на победа от титла след 26 години пауза. Това е новината след вчерашния мач като домакин на Лукойл Академик за 2-1 победи във финалната серия на Националната баскетболна лига. Още утре България може да има своя нов шампион, а „студентите” са в позабравената от тях позиция на догонващия, а не на този, който е пред спечелване на пореден златен медал.

13 години са доста време, а точно от толкова Лукойл Академик не е изоставал в плейофна серия. Чак през сезон 2001/2002 тимът губи с 0-3 от Ямбол, след което започва 11-годишната му хегемония. Въпреки че някои серии в нея са завършвали с 3-2 победи за „студентите”, винаги те са повеждали с 1-0 или 2-1 и след това са били изравнявани, но никога не са се намирали в сегашната ситуация на догонващи.

 

Не само манталитетът, но и играта на Лукойл винаги са били на такова ниво, че тимът да излиза като фаворит в мачовете си. Вчера обаче букмейкърите предвидиха победа на Балкан, като прогнозата им е такава и за утрешния мач.

 

Ако потърсим причините за сегашното непривично състояние на Лукойл Академик в начина, по който той изглежда на терена, можем да откроим очевидните неща – за три мача той изигра едно силно полувреме, почти няма мотивация и характер, както и лидер. Колкото и изтъркано да звучи, вероятно всички повтарят това, защото е вярно – все още няма заместник на Тодор Стойков и още утре може да стане така, че след отказването му Лукойл да няма нито един златен медал както от първенството, така и от Купата.

 

Явно никой не знае контузен ли е Дий Браун или не. Никой, включително самият той и треньорският щаб, поне по това, което се вижда. Но контузен или не, когато един играч не е полезен и коства много на отбора, той сяда на пейката. Независимо дали иска да бъде сменен, как се чувства физически и психически.

 

На другия полюс е Балкан – окрилен, не само с един лидер, но с цели двама – капитанът Павел Маринов и Иван Лилов, които теглят отбора напред и правят това, което трябва да прави лидерът в ключовите моменти от мача. Общата цел и отборният дух помагат на тима и въпреки че той също допуска доста грешки, успява да стигне до голямата цел в тези мачове – победата.

 

Положението на Лукойл Академик не е никак лесно, но пък все още е поправимо. Утре напрежението и задължението за победа ще бъдат за Балкан – очакването на феновете и на цялата баскетболна общественост, липсата на опит в такива мачове, важността на мача. За да не стане двугодишна сушата за Лукойл Академик обаче тимът трябва да изглежда доста различно от последните десет четвърти, които изигра.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Лукойл Академик, Тодор Стойков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи