Мануел Марков за приятелския турнир: По-важно е да победим Румъния на Европейското в София


Мануел Марков за приятелския турнир: По-важно е да победим Румъния на Европейското в София
26-04-2015 13:34

Преди седмица Националният отбор на България за кадети (16) се завърна от приятелски турнир в Румъния, където спечели второ място. Българският тим надигра два пъти отбора на Турция, но загуби от Румъния и Грузия. За ползите от турнира и представянето на нашия отбор се свързахме със старши-треньора на отбора Мануел Марков.


Ето какво отговори той на нашите въпроси:


- Здравейте, г-н Марков. Преди седмица се завърнахте от приятелски турнир в Румъния, на който завършихте втори. Как оценявате представянето на националния ни отбор?

- Разбира се, че оценката ми за турнира е положителна, с оглед на това, че имахме възможност да изиграем пет мача срещу сериозни съперници с различен стил на игра. Най-важното за нас като екип е, че благодарение на тези двубои можем да си направим изводи в каква посока трябва да работим във времето преди Европейското първенство. Освен това и аз лично за себе си добих представа за тези момчета, с които играхме сега, както и на турнира в Букурещ в края на миналата година – кой от тях с какво отношение и с какви амбиции идва в националния отбор.

 

- Според Вас можехте ли да спечелите първото място?

- Естествено, че можехме. Изиграхме добър финал срещу домакините от Румъния, с изключение на последната четвърт, в която и загубихме мача. На фона на добрата защита, която показахме в почти всички срещи, тези 25 точки, които допуснахме за последните 10 минути на финала, ни лишиха от първото място. Но не мисля, че една победа би била толкова важна за нас. По-важно е да победим Румъния на Европейското първенство в София.

 

-  Какво не ви достигна на финала?

- Мисля, че на финала не се справихме добре в подкошието. Загубихме борбата, а и високите ни играчи не бяха достатъчно ефективни в нападение.

 

- Загубихте два пъти от Румъния. Това ли беше най-трудният ви съперник и с какво ви затрудни най-много отборът на домакините?

- Румъния имат добро поколение състезатели и отборът им е един от най-силните в последните години, но не мисля, че бяха най-трудните ни съперници. Грузинците са много нестандартен отбор, който играе цял мач зонова защита и ние играхме най-трудно срещу тях.

 

- Къде отборът ни допусна най-много грешки?

- За мое учудване отборът ни показа много нисък процент на успеваемост при стрелбата от близко разстояние, както и при наказателните удари. За разлика от турнира в Букурещ, където имахме по над 20 асистенции на мач, сега бяхме с под 10. Това ме безпокои, защото основната ни идея е топката да се подава повече и всеки да се опитва да създава ситуации за другите, а не да играе сам за себе си.

 

- Кои са слабите страни на нашия отбор и върху какво искате да работите най-много преди Европейското първенство в София?

- Със сигурност има много работа, която трябва да свършим преди Европейското първенство. Но нека първо всички състезатели да изиграят зоните и финалите на Републиканското първенство и най-важното – да бъдат здрави и подготвени за това, което ни чака през лятото.

 

-Какво е състоянието на играчите след турнира? Имаше няколко контузени състезатели и преди да заминете. Как стоят нещата сега?

- Иван Алипиев изкълчи глезен на финала. Димитър Чакъров игра с пукнат пръст на ръката още от първия мач, Ивайло Тонев имаше проблем с глезена още от лагера, а Лъчезар Димитров и Георги Тодоров не пътуваха.

_________________


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG 


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук


Следвайте BGbasket.com в Туитър

 

Добавете BGbasket.com в Google+


Тагове: България (16), Мануел Марков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи