В неделя завърши първото издание на турнира „Млади звезди” (галерия)


В неделя завърши първото издание на турнира „Млади звезди” (галерия)
(сн. Станислав Христов)
21-04-2015 19:26 | Иван Вълчанов

В неделя завърши първото издание на турнира за момичета до 14-годишна възраст „Млади звезди”, организиран от преподаватели на НСА. Общо шест отбора взеха участие – четири от София, един от Самоков и един от Перник, а шампион стана тимът на Славия, след като във финалния мач победи Левски с резултат 66-58.

 

Турнирът „Млади звезди” е част от проект на НСА, свързан с провеждане на спортно-педагогическо тестиране на 14-годишни момичета, наблюдение и регистриране на състезателната ефективност в екстремалните условия на състезанието. Той е първата по рода си подобна проява. „Чрез реализирането на този проект ще бъде извършено комплексно изследване за установяване нивото на физическото развитие, двигателната подготвеност и игровата ефективност на 13-14-годишни баскетболистки, участващи в организиран учебно-тренировъчен процес. Възрастта 13-14 години е ключова за развитието на младите момичета като състезателки. Те са в период на спортно развитие и е важно работата в учебно-тренировъчния процес да бъде насочена към развиване и усъвършенстване, както на индивидуалните възможности и качества, така е на груповите действия, отборни взаимодействия и игрова ефективност (в нападение и защита). Целта на този проект е да бъдат разработени нормативи за оценяване на физическото развитие, двигателната подготвеност и игровата ефективност на 13-14-годишни български баскетболистки, което ще подпомогне усъвършенстването на учебно-тренировъчния и състезателния процес, и ще повиши ефективността на контрола.”, каза пред BGbasket.com Мариана Борукова – един от основните организатори на турнира.

 

Освен Борукова, която е главен асистент в НСА, в проекта участват са колегите й гл. ас. Георги Брестнички и доц. Недялка Маврудиева – ръководител на проекта. От Техническия университет пък участва ст.преп. Ася Василева, както и 14 студенти-доброволци от НСА.

 

„Динамичното развитие и глобализацията във всички области на нашия живот, включително и в спорта, изискват изграждането и налагането на екипната работа, която на този етап не е особено популярна в България Според нас, е добре подготовката на бъдещите спортни педагози да бъде актуална и пряко свързана с реалностите от практиката. Това е основната причина в реализирането на този проект да включим 14 студенти-доброволци, които участваха в организацията и провеждането на турнира. Те направиха възможно изиграването на 11 срещи, като бяха съдии, работиха на секретарската маса и на статистиката. По този начин  бъдещите спортни педагози могат да придобият ценен практически опит”, добави още Борукова.

 

Относно ползите от турнира за всички участващи страни, тя каза: „Първо, спечелиха децата, които дойдоха и играха тридневен турнир с по четири мача. Второ, спечелиха треньорите, защото видяха къде имат слабости, така ще могат да оптимизират учебно-тренировъчния процес и имат време да реагират, за да влязат в максимално добра спортна форма за основното си състезание за годината – републиканското първенство. Трето, спечелиха родителите, които видяха своите деца в реални игрови условия и тяхната радост и удоволствие от това, че играят баскетбол. Четвърто – спечелиха нашите студенти, които бяха перфектни, организирани и много изпълнителни – аз съм възхитена от техния ентусиазъм за работа. И пето, спечелихме ние, като научни изследователи – регистрирахме  игровата дейност, сега ни предстоят спортно-педагогически тестирания с някои от отборите. Всеки си свърши работата и аз съм много доволна. След турнира треньори и родители дойдоха и ни благодариха за това, което сме направили, а децата бяха щастливи.”


Идеята е турнирът за стане ежегоден, като идеи не липсват, но все още не е ясно дали ще могат да бъдат покрити някои изисквания за подобно спортно събитие. „За догодина в проекта също има заложен турнир за 14-годишни момичета, който ще носи същото име – „Млади звезди”, но той ще бъде свързан и с отбелязване на 100 години от рождението на Патриарха на българския баскетбол - Веселин Темков. В мъжко направление вече има такъв традиционен турнир, в който участват момчета, но догодина и ние ще уважим приноса на Веселин Темков, който е бил дългогодишен преподавател и треньор на отборите във ВИФ”, коментира Борукова.

 

Относно нивото на отборите и начина на работа на треньорите им, Мариана Борукова сподели: „Преди турнира нямах наблюдения конкретно при тази възраст, а и не е редно аз да давам оценка, но съм впечатлена първо от работата на треньорите. Знам, че Иван Лепичев работи отлично, знам че Соня Спиридонова и Евладия Славчева работят отлично, знам че Борислава Мандур, Анета Маринова и Жасмин Цанкова работят отлично. Единствено Силвия Пеева и Калина Попянкова бяха непознати за мен като треньори (въпреки, че като състезателка и с двете съм играла в различни отбори), но работата и на двете много ме впечатли. Децата им бяха добре научени, а отборите – много подготвени. Всички треньори са си свършили перфектно работата и според мен децата играят много добър баскетбол за своята възраст.”


В края на разговора Мариана Борукова обобщи: „Ние, организаторите, се шегувахме между нас, че направихме едно „мини“ републиканско първенство. Залата беше препълнена с публика, мачовете бяха много оспорвани и винаги имаше 1-2 точки разлика. Стана много силен турнир – това е истината. Благодаря на всички, които помогнаха за реализирането и участваха в турнира „Млади звезди”.

 

Фотогалерия от турнира "Млади звезди" вижте ТУК

 

Ето и крайното класиране в турнира, както и индивидуалните награди:

1. Славия

2. Левски

3. Септември 97

4. БШ Миньор – гр. Перник

5. Рилски спортист – гр. Самоков

6. НСА

 

Индивидуални отличия:

MVP – Ванеса Маринова (Славия)

Най-добър реализатор – Константина Какогиани (Септември 97) – 76 точки

Най-добър борец под коша – Елена Димитрова (БШ Миньор) – 48 борби

Най-много асистенции – Ана Стоянова (Левски) – 17 асистенции

Най-много отнети топки  – Габриела Влахова (Славия) – 17 отнети топки

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър

 

Добавете BGbasket.com в Google+


Тагове: Турнир Млади Звезди, Мариана Борукова, НСА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи